Kézilabda: valódi világszám Mikler Roland 22 védése

Vágólapra másolva!
2018.11.23. 09:37
null
Mikler Roland az ősz legjobb kapusteljesítményét mutatta be a Löwen legyőzésekor (Fotó: IMAGO)
Szerdán a férfi kézilabda Bajnokok Ligájában a Veszprém 29–25-re diadalmaskodott a Rhein-Neckar Löwen otthonában, s a bakonyiaknál a győzelem letéteményese a világklasszis teljesítményt, 22 védést bemutató Mikler Roland volt. A magyar válogatott kapus a sikert követően elárulta: a győzelemben a csapat védelmének is nagy része volt.

– Érdekes, hogy a német lapok a Löwen svéd kapusát, Andreas Palickát nem marasztalják el, de csak azután simogatják meg kicsit a lelkét a tizenhárom védéséért, hogy az egekbe dicsérik önt – hiszen csaknem ötvenszázalékos hatékonysággal védett! Mikor játszott legutóbb ilyen parádésan?
– Mostanában biztosan nem – válaszolta Mikler Roland, a Rhein-Neckar Löwen elleni szerdai, mannheimi Bajnokok Ligája-rangadót 29–25-re megnyerő Telekom Veszprém kapusa –, az viszont tény, hogy húsznál több lövés hárításával bármelyik kapus sokat tehet csapata sikeréért. Palicka is, más is... Az pedig az én szempontomból különösen fontos, hogy a huszonkét védés a világ egyik legjobb csapatával szemben sikerült.

– Ilyenkor mindig hozzá szokta fűzni, hogy ebben csapata védőinek a jó játéka is benne van.
– Ezt ebben az esetben is hangsúlyozom, és nem is véletlenül. Sok lábmunkával, fegyelmezetten, a megbeszélt és edzésen sokat gyakorolt taktikát hatvan percig betartva védekeztek a társaim. Ezzel szerintem meg is lepték a Löwent, amely talán nem számított ekkora és ilyen dinamikus ellenállásra.

HARIS POROBIC
„Nem titkolom, Mikler szerintem a világ egyik legjobb kapusa, és ezt újra bizonyította a Löwen ellen. Hogy kiemelkedő formáját meg tudja őrizni, ahhoz állandóan meccsben kell lennie, és folyamatosan, magas szinten kell edzenie. Ő az a tehetség, akinek a tudását a sok tréning hozza elő és tartja meg. Októberig a korábbi vezetőedző más munkát kért tőlem, a trénerváltást követően viszont újra a régi, bevált és sikeres módszertan alapján edzünk. Ebbe Sterbik Árpádot is beleértem, aki persze egészen más stílusban véd, a maga posztján egyedülállóan nagy, különleges egyéniség, vagyis másik kategória. Vele is kitűnően lehet edzeni, és a Veszprém utóbbi két eredménye, a kapusok produkciója önmagáért beszél. Vezetőedző és kapusedző egyaránt hálás lehet a sorsnak, ha hasonló tehetségekkel foglalkozhat.”

– Haladjunk időrendben! A hét elején a rövid felkészülés idején mire koncentráltak?
– Nem találtunk ki külön stratégiát a Löwen ellen. Erre egyrészt nem maradt idő, másrészt a magunk átalakuló, David Davis edző által elképzelt játékát gyakoroltuk. Ennek az összerakásánál jelenleg nincs fontosabb dolgunk. Nagyjából egy hónapja dolgozunk együtt, ezalatt eddig lehetett eljutni.

– Eddig. Jelen esetben ez a Löwen elleni idegenbeli győzelmet jelenti. Ezt ön is nagy lépésnek tartja?
– A mannheimi SAP Arenából nem sokan hoznak el két pontot sem a Bundesligában, sem a BL-ben. Nekünk sikerült, és erre büszkék lehetünk, mégpedig attól függetlenül, hogy a Löwen mostanában nem a legjobb napjait éli.

– A kapusok felkészülésének fontos része a videózás, annak a felmérése, hogy az ellenfél játékosai honnan és hova lőnek legszívesebben, leggyakrabban. A Löwennél kik voltak a kiemelt célszemélyek?
– Kapusedzőmmel, Haris Porobiccsal, valamint kapustársammal, Sterbik Árpáddal a Löwen belső játékosaira összpontosítottunk, mert a támadójátékuk alapja az irányító és a beállós – hét a hat elleni támadásnál a két beállós – játékkapcsolata. Ezúttal csak a végén vették elő a hét hat elleni taktikát, de André Schmid semlegesítése így is emberes feladat volt védőinknek. Megoldották, méghozzá nagyszerűen.

– Erre még térjünk vissza, de előbb árulja el, sok tanulsága volt a november elején Veszprémben eggyel elveszített meccsnek? Ön milyen tanulságokat vont le?
– A támadójátékunkról keveset tudok mondani, nekem és persze Sterbik Árpádnak is, abban legfeljebb a gyors indításoknál jut szerep. A védekezésünkről és az ellenfél lövéseiről többet tudok. Még a videóknál is fontosabb, hogy két-három hete játszottunk a Löwennel. Ez rövid távlat, így szinte még a bőrömön éreztem a németek lövéseit. A friss, élő tapasztalat pedig igen fontos, egészen más, mint egy-két évvel korábbi felvételeket nézni az ellenfél egy-egy játékosáról.

Két ponttal gazdagodott a Veszprém (Fotó: IMAGO)
Két ponttal gazdagodott a Veszprém (Fotó: IMAGO)

– Hétfőn Flensburgban kapott ki a Löwen, rá két napra önökkel találkozott. Megviseltnek látta a csapat játékosait?
– Testileg és lelkileg is. Arról se feledkezzünk meg, hogy a múlt szerdán Montpellier-ben öttel kapott ki, hétfőn héttel, tőlünk néggyel. Nem könnyű helytállni ekkora terhelés közben.

– Akkor vissza Schmidhez. Talán négy-öt kísérlete volt, egy gólt lőtt. Gyenge napja volt?
– Ez is lehet, de inkább a védőink csökkentették minimálisra a mozgásterét a kapunk előtt. Nem is jutott helyzetbe, társainak sem adott sok gólpasszt.

CSAK ZÚZÓDÁS
A mannheimi öldöklő csata második félidejének közepén az éppen csak pályára lépő veszprémi irányító, Lékai Máté az egyik támadás végén bevetődött, majd balszerencsésen ért talajt. Ráesett a bal kezére, és fájdalmas arccal jött le a pályáról. Szerencsére csontja nem törött, a röntgen szerint „csak” a mutatóujja zúzódott.

– Akárcsak hétfőn a Flensburg ellen. Önök tanultak abból a német bajnoki meccsből?
– Persze, megnéztük. Tényleg tanulságos volt, és edzőnk is levonta belőle, hogy éket kell verni Schmid és a beállós közé. Ha volt titok ebben a meccsben, akkor ez volt az. Meg a türelem és az egymásba vetett bizalom. Ezt nagyon éreztem a csapaton Mannheimben. A távoli, mondjuk nyolc-kilenc méterről elengedett lövésekre számítottam és készültem, az pedig külön jól jött, hogy egy-két ziccerbe is belekaptam.

– Fel is borította Gudjon Valur Sigurdsson és még egy-két mannheimi lelki békéjét.
– Ez is volt a tervem, és együttműködve a védőinkkel végre sikerült.

– Zajosan ünnepeltek?
– Örültünk a bravúros eredménynek, ezzel ugyanis „visszaszereztük” a Löwen ellen itthon elvesztett két pontot. Ha pedig azonos pontszámmal végeznénk, a jobb gólkülönbségünknek köszönhetően a németek elé kerülünk.

– Mennyi pihenőt kaptak Davis edzőtől?
– Csütörtökön fél napot. Pénteken edzünk, szombaton fogadjuk a Vecsést, a jövő hét végén, advent első vasárnapján pedig a Montpellier-t. Utóbbit már megvertük odakint, ám még kellenek az újabb sikerek és pontok. Csakhogy a BL-címvédő is így gondolkodik.

FÉRFI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA
A-CSOPORT, 9. FORDULÓ

RHEIN-NECKAR LÖWEN (német)–TELEKOM VESZPRÉM 25–29 (13–14)

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Barcelona (spanyol) 8 7 1 268–215 +53 14
2. Kielce (lengyel) 8 6 2 251–233 +18 12
3. RN Löwen (német) 9 5 4 280–267 +13 10
4. TELEKOM VESZPRÉM 9 5 4 263–255 +8 10
5. Vardar Szkopje (macedón) 8 5 3 225–219 +6 10
6. Meskov Breszt (fehérorosz) 8 2 6 214–243 –29 4
7. Montpellier (francia) 8 1 1 6 216–239 –23 3
8. Kristianstad (svéd) 8 1 1 6 226–272 –46 3

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik