HATÁR DÁVID
HATÁR DÁVID
2020.07.01 17:50 Frissítve: 2020.07.01 21:56

Halálcsoportban az FTC, a Veszprém megkapta a Kielt és a Barcát

Az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) bécsi központjában elkészítették a női és a férfi Bajnokok Ligája 2020–2021-es idényének csoportbeosztását. A férfiaknál a Telekom Veszprém többek között a Barca és a Kiel társaságában a B-csoportba került, míg a Mol-Pick Szeged a Vardarhoz és a PSG-hez is csatlakozva az A jelű nyolcasban szerepel majd. A nőknél a címvédő Győri Audi ETO KC kedvező sorsolást kapott, az FTC-Rail Cargo Hungaria ellenben halálcsoportba került.

A Veszprém a Barcával és a Kiellel, a Szeged a Vardarral és a PSG-vel is találkozik majd a csoportkörben (Fotó: Szabó Miklós)

 

 
Bodó szerint a Szeged képes elcsípni az első két hely valamelyikét
Ez nem jó – Elek Gábor a BL-sorsolás után

FÉRFI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA, 2020–2021
A-CSOPORT: HC Vardar 1961 (északmacedón), PSG Handball (francia), Kielce (lengyel), FC Porto (portugál), MOL-PICK SZEGED, Meskov Breszt (fehérorosz), Elverum (norvég), SG Flensburg-Handewitt (német)
B-CSOPORT: Barca (spanyol), TELEKOM VESZPRÉM, THW Kiel (német), Aalborg Handbold (dán), HBC Nantes (francia), Motor Zaporizzsja (ukrán), Celje (szlovén), PPD Zagreb (horvát)

NŐI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA, 2020–2021
A-CSOPORT: Metz Handball (francia), Rosztov-Don (orosz), Vipers Kristiansand (norvég), Team Esbjerg (dán), FTC-RAIL CARGO HUNGARIA, CSM Bucuresti (román), SG BBM Bietigheim (német), Krim Ljubljana (szlovén)
B-CSOPORT: SCM Ramnicu Valcea (román), GYŐRI AUDI ETO KC, Buducsnoszt Podgorica (montenegrói), Borussia Dortmund (német), CSZKA Moszkva (orosz), Brest (francia), Odense Handbold (dán), Podravka Koprivnica (horvát)

ÖSSZEFOGLALÓ

Azt is mondhatnánk, faramuci a helyzet, hiszen a férfi  kézilabda Bajnokok Ligája 2019–2020-as idényének kölni négyes döntőjét december 28–29-re halasztották, a nők szeptember eleji záró hétvégéjét pedig múlt pénteken törölte az Európai Kézilabda-szövetség (EHF), mindenesetre szerdán Bécsben mindkét nemnél elkészítették a következő, a 2020–2021-es kiírás csoportkörének beosztását.

Vélemények
A sorsolást követően a Sport Tv Instagram-oldalán Bodó Richárd, a Szeged átlövője és Lékai Máté, a Veszprém irányítója értékelte a történteket. Bodó szerint a Szegednek a második vagy a harmadik hely megszerzése (egy kis extrával) realitásnak tűnik, míg Lékai  elmondta, a Veszprémre kőkemény mérkőzések várnak majd különösen a Barca és a Kiel ellen, jósolni pedig egyelőre szinte lehetetlen.

A férfiaknál a Veszprém az első, a Szeged a harmadik kalapból várta a sorsolást. A bakonyiak végül megkapták a Barcát és a Kielt (azaz a decemberi final four három résztvevője is a B-csoportba került), az alsóbb kalapból érkező csapatoknál viszont szerencsésebbnek tűnő sorsolást kaptak. A Tisza-partiak a Vardar és a PSG mellett a nemrég a főszponzorát veszítő Kielce mellé kerültek, továbbá a Portót, a Flensburgot, a Meskov Bresztet és Máthé Dominik csapatát, az Elverumot is megkapták.

A nőknél a címvédő Győri ETO természetesen az első, az FTC pedig a harmadik kalapból várta a sorsolást, amely első ránézésre, a férfiakéval ellentétben már sokkal kevésbé lett kiegyenlített. Az FTC a legutóbbi final four három szereplőjét (Metz, Rosztov, Vipers) is megkapta, így igazi halálcsoportba került. Ezzel szemben az ETO kedvezőnek tűnő sorsolást kapott, a B-csoportban nem okozhat gondot az első hely megszerzése a címvédőnek.

Mindkét nemnél a csoportkörben oda-vissza vágós rendszerben zajlik a küzdelem, a 14 fordulót követően a két csoport első két-két helyezettje közvetlenül a negyeddöntőbe jut, míg a harmadik, a negyedik, az ötödik és a hatodik oda-vissza vágós ki-ki mérkőzésen harcolhatja ki a legjobb nyolc közé jutást. 

A csoportkör a nőknél a szeptember 12-i hétvégén, a férfiaknál szeptember 16-án rajtol. A férfiaknál szerdán és csütörtökön rendezik majd a mérkőzéseket, míg a nőknél a hétvégék lesznek a meccsnapok.

NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!

PERCRŐL PERCRE

NŐK

Az FTC egyértelműen halálcsoportba került, míg a címvédő Győri ETO kedvező sorsolást kapott.

A negyedik kalapból a Bietigheim az A-ba, az Odense a B-be kerül automatikusan. A maradék két csapat helyét sorsolják: a Ljubljana megy az A-ba, így a Podravka a B-be.

A harmadik kalapból mindenki automatikusan kerül a helyére: az FTC és a CSM Bucuresti az A-ba, a CSZKA Moszkva és a Breszt a B-be.

A második kapalból az Esbjerg került az A-csoportba, és a Vipers Kristiansand is ide került. Ez azt jelenti, hogy a legutóbbi final four négy csapatából három az A-csoportba került. Ez azt jelenti, hogy a Győr mellé a Buducsnoszt Podgorica és a Borussia Dortmund kerül.

Ezzel eldőlt, hogy a Ferencváros a Metz és a Rosztov mellé kerül majd az A-csoportba.

Kezdődik a sorsolás, elsőként a címvédő Győr neve kerül elő, az ETO a B2-es pozíciót kapta meg. Ambros Martín csapata, a Rosztov-Don az A-csoportba megy. A Metz megy a Győr mellé, a Valcea pedig az A-csoportba.

Akárcsak a férfiaknál, a nőknél is először az első kalap csapatait, majd a második kalap csapatait sorsolják a csoportokba. Ezt követően a harmadik kalap csapatait aszerint osztják be, hogy az együttesek ne kerüljenek szembe azonos nemzetbeli ellenféllel, ezt pedig a negyedik kalapban az Odensével és a Bietigheimmel is megteszik, a maradék két negyedik kalapos csapatnak pedig sorsolnak. 

FÉRFIAK

A B-csoportból a Barca, Veszprém, Kiel hármas kiemelkedik, míg az A-csoport első ránézésre kiegyenlítettebbnek tűnik.

A negyedik kalapból a Flensburg automatikusan az A-csoportba került. A Celje megy a veszprém csoportjába. A Zagreb kerül a B-csoportba, így Máthé Dominik új csapata, az Elverum került az A-ba.

A Szeged automatikasan az A-csoportba, a Nantes pedig a B-be került. Így két csapatot sorsolnak csak. A Breszt megy az A-ba, így a Motor kerül a B-be. A Motorban szerepl majd a Veszprémtől távozó 18 éves irányító, Melnyicsuk Viktor.

A harmadik kalap csapatai előtt az EHF megújult honlapját mutatják be.

A második kalapból elsőként a Porto kerül elő, a portugál együttes az A-csoportba kerül. Az Aalborg megy a Veszprém csoportjába. A Kiel is a B-csoportba került, azaz három – a decemberben esedékes – fina fourban szereplő csapat is a B-csoportba került. Így az utolsónak maradt, nemrég a főszponzorát vesztett Kielce megy az A-csoportba.

Ezzel az is eldőlt, hogy a Szeged az A-csoportba kerül majd.

Elsőként a Vardar neve került elő, az északmacedónokat az A-csoportba sorsolták. Barca megy a B-csoportba, PSG kerül az A-ba, így az utolsónak maradt Veszprém kerül a Barca mellé.

A férfiakkal kezdünk majd. 

Megújul a trófea is, ezt mutatták most be.

A férfiaknál az első, majd a második kalap csapatait sorsolják majd ki először. Ezt követően a Szegedet és a Nantes-ot a Veszprémmel, illetve a PSG-vel ellentétes csoportba osztják be, a másik két csapatnak pedig sorsolnak. A negyedik kalapban lévő Flensburg a Kiellel ellentétes csoportba kerül, majd a maradék három csapatnak sorsolnak.

ELŐZMÉNYEK

Azt is mondhatnánk, faramuci a helyzet, hiszen a férfi  kézilabda Bajnokok Ligája 2019–2020-as idényének kölni négyes döntőjét december 28–29-re halasztották, a nők szeptember eleji záró hétvégéjét pedig múlt pénteken törölte az Európai Kézilabda-szövetség (EHF), mindenesetre szerda este hat órától Bécsben mindkét nemnél elkészítik a következő, a 2020–2021-es kiírás csoportkörének sorsolását.

A lebonyolítás megváltozott, a férfiaknál és a nőknél is 16-16 csapat küzd a főtáblán két nyolcas csoportban. Az egyes kalapokból két-két klub kerül az A- és a B-csoportba is, de azonos országbeli együttesek nem kerülhetnek egy nyolcasba, így a csoportkörben biztosan nem rendeznek magyar rangadó(ka)t. Ettől függetlenül az már most egyértelmű, hogy kemény riválisok várnak a négy magyar élcsapatra, a Veszprémre, a szabadkártyás Szegedre, a legutóbbi három BL-címet begyűjtő Győrre és a szintén szabadkártyás Ferencvárosra. 

KALAPBEOSZTÁS A FÉRFI KÉZILABDA BL CSOPORTKÖRÉNEK SORSOLÁSÁRA
1. kalap: PSG Handball (francia), HC Vardar 1961 (északmacedón), TELEKOM VESZPRÉM, Barca (spanyol)
2. kalap: THW Kiel (német), Kielce (lengyel), Aalborg Handbold (dán), FC Porto (portugál)
3. kalap: Meskov Breszt (fehérorosz), Motor Zaporizzsja (ukrán), HBC Nantes (francia), MOL-PICK SZEGED
4. kalap: Celje (szlovén), PPD Zagreb (horvát), Elverum (norvég), SG Flensburg-Handewitt (német)

KALAPBEOSZTÁS A NŐI KÉZILABDA BL CSOPORTKÖRÉNEK SORSOLÁSÁRA
1. kalap: GYŐRI AUDI ETO KC, Rosztov-Don (orosz), Metz Handball (francia), SCM Ramnicu Valcea (román)
2. kalap: Buducsnoszt Podgorica (montenegrói), Team Esbjerg (dán), Vipers Kristiansand (norvég), Borussia Dortmund (német)
3. kalap: CSZKA Moszkva (orosz), FTC-RAIL CARGO HUNGARIA, Brest (francia), CSM Bucuresti (román)
4. kalap: Krim Ljubljana (szlovén), Podravka Koprivnica (horvát), Odense Handbold (dán), SG BBM Bietigheim (német)

2020.08.07 11:12:14

Kézilabda NEDELYKOV TAMÁS

Bárbara Arenhart talán az utolsó lehetőséget ragadta meg, hogy BL-esélyesnél játszhasson, de a jövőben szívesen élne hazánkban.

2020.08.06 09:33:11

Kézilabda VINCZE SZABOLCS

„Kaptam egy-két ajánlatot, de nem akartam folytatni, ha nem játszhatok a legmagasabb szinten.”

2020.07.31 16:46:26

Kézilabda NEDELYKOV TAMÁS, PAPP BÁLINT

INTERJÚ. Szélsőként mindig a biztosra ment • Nehezen dolgozta volna fel, hogy csak a padon ücsörög az ETO-ban.

2020.07.19 21:31:36

Kézilabda BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Az utóbbi évtizedek profi hajszájában egyre jobban eluralkodott és nyomasztóvá vált az események sodra és az eredmények kényszere, most ezek híján kezdjük újra felfedezni az idő és figyelem hiányában már egészen háttérbe szoruló nőket és férfiakat.