Kézilabda: az asszony árulta el Luka Karabaticot

Vágólapra másolva!
2012.10.01. 14:05
null
A Montpellier játékosait rendőrök várták tegnap (Fotó: lequipe.fr)
Címkék
Egybehangzó francia lapértesülések szerint Luka Karabatic párja, a modell Jeny Priez bevallotta, hogy a kézilabdázó kérésére fogadott a Montpellier meccsére a tőle kapott pénzzel.

„Fogadott a párjától kapott pénzzel. Jeny Priez mindenben együttműködött a rendőrséggel, és már a kihallgatása elején elmondta a tényeket: Luka Karabatic kérésére fogadott a tőle kapott pénzzel” – közölte Antoine Camus, a nő ügyvédje, aki szerint a modell Luka Karabatic egyetértésével vallott.

Ahogy arról tegnap beszámoltunk, a francia rendőrség a PSG–Montpellier (38–24) férfi kézilabda-bajnoki után több játékost is őrizetbe vett az üggyel kapcsolatban.

Mint ismert, az ügyészségi gyanúsítás szerint a francia bajnokcsapat nyolc játékosának „ismerősei” ötezer eurót tettek a csapat vereségére a bennmaradásért harcoló Cesson-Sévigné elleni május 12-i mérkőzésen.

Mivel a bretonok be is húzták a rendkívül meglepő győzelmet (31–28), a befektetett pénz körülbelül 200000 euró nyereséget fialt a titokzatos fogadóknak. A Montpellier veresége még úgy is meglepetés volt, hogy sok játékosa (így például a két Karabatic és Honrubia) sérülés miatt nem lépett pályára.

A gyanúsan nagy téteket észlelve a fogadásszervező cég, a Francaise des Jeux felfüggesztette a fogadást a mérkőzésre, és értesítette a hatóságokat. A gyanús fogadásokat a mérkőzés délelőttjén három fogadóirodában – Párizs környékén, a meccs helyszínéül szolgáló Bretagne-ban, illetve Montpellier közelében – tették meg.

AZ ÜGYVÉD SZERINT KARABATICÉK BÁR FOGADTAK, NEM CSALTAK

A világ egyik legjobb kézilabdázójának tartott, olimpiai, világ- és Európa-bajnok francia Nikola Karabatic, valamint testvére, Luka ügyvédje hétfőn elismerte, hogy a két játékos kötött fogadást egy mérkőzésre, ám tagadta, hogy manipulálták volna a végeredményt.

A más csapattagokkal együtt, bundázás gyanújával vasárnap őrizetbe vett montpellier-i kézilabdázók jogi képviselője hangsúlyozta, fogadtak, és ezzel megsértették a sportszerűség szabályait, de nem követettek el büntetőjogi szabálysértést.

„Ahhoz, hogy az igazságszolgáltatás beleszólhasson az egészbe, bundázás kellett volna, de mivel az nem volt, jogi téren itt nincs semmi" – fogalmazott Eric Dupond-Moretti ügyvéd.

Szerinte a bundázást az ügyésznek kell bizonyítania, amit ügyfelei a leghatározottabban tagadnak.

„Ők nem csalók, a meccs nem volt megbundázva" – hangsúlyozta az ügyvéd, aki azt tanácsolta a játékosoknak, hogy ne válaszoljanak a rendőrök kérdéseire, majd csak a vizsgálóbíró előtt tisztázzák magukat.

A kihallgatást követően a játékosok vagy szabadon távozhatnak, és nem indul ellenük eljárás, vagy vádemelés céljából vizsgálóbíró elé küldi őket a rendőrség.

A Karabatic testvérek mellett 15 további személyt vett őrizetbe a rendőrség – a Bajnokok Ligájában is érdekelt Montpellier-ből összesen hét játékost – a Paris Saint-Germain otthonában rendezett vasárnapi bajnoki mérkőzés után. Kihallgatásuk azóta is tart.

A rendőrség a 2008 óta minden évben bajnoki aranyérmes Montpellier május 12-én játszott, Cesson-Sévigné elleni meccsével összefüggésben vizsgálódik aktív és passzív korrupció, valamint a Francaise des jeux (FDJ), a Francia Szerencsejáték ellen elkövetett csalás gyanújával, mivel a találkozóra gyanús fogadásokat tettek mintegy 80 ezer euró értékben, amellyel a nyeremény mintegy 200 ezer euróra rúgott. A mérkőzést nagy meglepetésre elveszítette az addigra a bajnoki címet már elnyerő Montpellier. Egy kézilabda-mérkőzésre átlagosan ötezer eurós összegben szoktak fogadást kötni.

„A sportetika szerint tilos a játékosoknak fogadni. Fogadtak, rosszul tették, meg kell magyarázniuk, de nem hagyták elmenni a meccset" – ezt a montpellier-i kapus, Mickael Robin védője, Jean-Yves Lienard nyilatkozta hétfőn. Elmondása szerint a szabályzat alapján emiatt a játékosok versenyengedélyét hat meccsre felfüggeszthetik, és 15 ezer eurós pénzbüntetésre ítélhetik őket. Rémy Lévy, a Montpellier elnöke azt mondta, hogy még szerződést is bonthatnak azokkal a játékosokkal, akik fogadtak.

Bundázás esetén viszont a sportkorrupció és csalás büntette öt év szabadságvesztéssel és 75 ezer eurós pénzbírsággal sújtható.

A 17 őrizetbe vett személy között van két játékos élettársa és az FDJ munkatársai is.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik