Férfi kézi: botrányos fogadás gyanúja vetül Karabaticékra

Vágólapra másolva!
2012.09.26. 08:38
null
Nikola Karabaticék is gyanúba kerültek (Fotó: Imago)
Bajban a francia férfi kézilabda-bajnokság kirakatcsapata, a Montpellier: az ügyészség gyanúja szerint a csapat egy májusi bajnoki mérkőzésen engedte nyerni az ellenfelet, és erre a kimenetelre fogadva a játékosok és a vezetők „ismerősei″ jelentős összeget zsebeltek be.

A France 3 Languedoc-Roussillon a honlapján számolt be az ügyészségi gyanúsításról, amely szerint a francia bajnokcsapat nyolc játékosának – köztük a világhírű Karabatic testvérek, Nikola és Luka, valamint az olimpiai bajnok, időközben a PSG-be igazoló Samuel Honrubia – „ismerősei” ötezer eurót tettek a csapat vereségére a bennmaradásért harcoló Cesson-Sévigné elleni május 12-i mérkőzésen.

Mivel a bretonok be is húzták a rendkívül meglepő győzelmet (28–31), a befektetett pénz körülbelül 200000 euró nyereséget fialt a titokzatos fogadóknak. A Montpellier veresége még úgy is meglepetés volt, hogy sok játékosa (így például az említett két Karabatic és Honrubia) sérülés miatt nem lépett pályára.

A gyanúsan nagy téteket észlelve a fogadásszervező cég, a Francaise des Jeux felfüggesztette a fogadást a mérkőzésre, és értesítette a hatóságokat. A gyanús fogadásokat a mérkőzés délelőttjén három fogadóirodában – Párizs környékén, a meccs helyszínéül szolgáló Bretagne-ban, illetve Montpellier közelében – tették meg.

Bhakti Ong, Niko Karabatic ügynöke a sajtó érdeklődésére elmondta: tudomása szerint a hatóságok eddig nem keresték meg ügyfelét, aki eddig abban a hiszemben volt, hogy a vizsgálat – amelyről ezek szerint voltak valamiféle értesülései – már lezárult.

Az ügyészség jelezte: amint a Montpellier játékosai hazatérnek (a csapat németországi BL-mérkőzésre, majd párizsi bajnokira hivatalos a napokban), beidézik az érintett sportolókat.

Rémy Lévy, a Montpellier klubelnöke kedd este válságstábot hívott össze, és szerdára tájékoztatást ígért, míg a Francia Kézilabda-szövetség egyelőre nem kommentálta a híreket.

A MONTPELLIER REAKCIÓJA

Rémy Lévy, a Montpellier klubelnöke a Midi Libre című francia regionális lapnak szerdán elismerte, hogy a májusban lejátszott bajnoki mérkőzésre történt gyanús fogadások ügyében őt is és Patrice Canayer vezetőedzőt is meghallgatta annak idején a rendőrség.

Ugyanakkor a klub által kiadott közlemény határozottan cáfolja, hogy a klub alkalmazottjai érintettek lennének az eredmény esetleges befolyásolásában, illetve a gyanús fogadásokban. Lévy emlékeztetett: szerződésük értelmében a játékosok nem fogadhatnak olyan eseményekre, amelyeken érdekeltek.

A jogi végzettségű Lévy barátságtalan lépésnek minősítette a klub nevén foltot ejtő, „rendkívül súlyos vádakat” megfogalmazó információ mostani kiszivárogtatását, illetve azt, hogy a közlés előtt nem keresték meg őt – emiatt polgári jogi pert helyezett kilátásba. A Montpellier ugyanakkor áll az ügyészségi vizsgálat elébe, és kíváncsian várja annak eredményét.

Philippe Barberet, az említett találkozót megnyerő breton csapat elnöke értetlenségének adott hangot, szerinte a meccs közben senki sem észlelt rendellenességet, és ha mégis bebizonyosodna, hogy az említett játékosok rossz útra tévedtek, „az igazi tragédia lenne”.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik