Ikszeltünk a horvátokkal, megvan a csoport negyedik helye

Vágólapra másolva!
2012.01.25. 21:38
null
Ilyésék küzdése egy pontot ért az elődöntős horvátok ellen (Fotó: Mirkó István)
Címkék
A Szerbiában zajló férfi kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjének harmadik fordulójában Magyarország döntetlent játszott Horvátországgal, így a negyedik helyen zárt a csoportjában. Az elején megleptük az ellenfelet, de a végén nagyot küzdöttünk az egy pontért. Császár Gábor 14 gólt lőtt. Horvátország–Szerbia és Spanyolország–Dánia mérkőzés lesz a döntőért, a magyar csapat a nyolcadik helyen zárta a tornát.

A MÉRKŐZÉS ONLINE TUDÓSÍTÁSÁT IDE KATTINTVA TEKINTHETI MEG!

Az újvidéki csoport délutáni találkozóján a címvédő Franciaország motiválatlan játékkal és piszok rossz kezdés után úgy játszott kínkeserves döntetlent (29–29) Izlanddal, hogy a hajrában már nyerésre állt. A franciák az utolsó helyen végeztek a csoportban. Miután a késő délutáni– a győztes ibériaiaknak csak simán délutáni– mérkőzésen a spanyolok hullámzó teljesítménnyel három góllal (35–32) jobbnak bizonyultak Szlovéniánál, így eldőlt, hogy veretlenül, a csoport első helyén jutottak be az elődöntőbe, ahol a dánokkal találkoznak pénteken. A másik ágon összejött tehát a Szerbia–Horvátország rangadó.

Kevés horvát néző érkezett az összecsapásra a Spens Arénába, vélhetően annak tétnélkülisége miatt, illetve már a pénteki ütközetre készülve testben és lélekben. Így a magyar drukkerek továbbra is hazai pályát tudtak varázsolni. A nézők eléggé elvegyültek egymással a lelátón, de azért van egy hangos, magyar sarok. A közelükben távolról kimondottan kőkemény ultrának tetsző horvátok is helyet foglaltak, érkeztek is a biztonsági erők.

A magyar csapat fehér szerelésben lépett pályára – ellenfelünk kékben –, kapunkban Fazekas Nándor kezdett, az első támadás az ellenfélé volt, így védekező hatosunk állt fel a falhoz: Harsányi Gergely, Mocsai Tamás, Laluska Balázs, Ilyés Ferenc, Zubai Szabolcs és Vadkerti Attila.

1. félidő

1–5. perc Labdaszerzést követően a ziccerbe kerülő Vadkerti révén mi szereztük az első találatot. Előnyünket Ilyés duplázta meg átlövésből. Fazekas is kipöckölt egy szélső lövést, nagyon kellett ez a lelkének és persze a csapatnak. Támadásban egyelőre egyet cseréltünk: Laluskát Császár Gábor váltotta. Ilyés pedig másodszor is megtalálta a bal felsőt: álomkezdés! Harsányi ziccerével négy lehetett volna közte, de Zlatko Horvat szélről lőtt gólja miatt csak kettő lett (3–1).

Császár Gábor 14 gólig jutott az összecsapáson
Császár Gábor 14 gólig jutott az összecsapáson

6–10. perc Fazekas újabb bravúrral vétette észre magát, Mocsai Tamás meg egy klasszikus átlövéssel. Sűrű lett az élet a magyar kapu melletti lelátórészen, eszébe nem jutott senkinek, hogy leüljön. De rendező sem akadt, aki erre a feladatra vállalkozott volna. Császár is átlövésből köszönt be először, egyelőre kimondottan jól lőttük át a horvát falat. Védekezésünk meg igencsak meggyőző volt, Igor Vorit eltüntettük a falban, Fazekas pedig átlövést védett, majd szélső lövést is (5–2).

11–15. perc De amikor megint közte négy lehetett volna, érkezett egy horvát, név szerint Horvat, aki kontrából megint felhozta csapatát. Végre Zubait is megtaláltuk a falba, beállónk akkorát brusztolt ott, hogy megérdemelte a gólt. Császár nagyon kicselezte Denis Bunticot, majd a hálóba lőtt. Ezután Venio Losert és Fazekas vívott párbajt egymással. Császár azonban közbelőtt, csak összejött a négyes előny, Slavko Goluza szövetségi kapitány ki is kérte az idejét (8–4).

16–20. perc Megint Horvat volt az, aki hozzászólt a meccshez – bár ne tette volna –, ezúttal egy hetest váltott gólra. Putics Barna szállt be a játékba, Császár blokkolt lövése után ziccerig és gólig jutottak a horvátok. Putics azonban első lövéséből gólt szerzett. Buntic szépített ugyan, de Császártól elég volt egy ritmus- és irányváltás a heteshez, amit a sértett váltott gólra. Kicsit felpuhult a védekezésünk, kaptuk a gólokat, de Császár nem fáradt: átlövésből is bevágta (11–8).

21–25. perc Drago Vukovic betörési kísérleténél Vadkertit és Zubait is feldöntötte egymaga, meg is kaptuk a kontrát. Meg Zubairól utána a büntetőt. Császár jól bírta erővel és idegekkel, ezt bepattintotta. A tábor biztatása a helyi szpíkert is belelkesítette, kapusunk bravúrja után ő is zengte, hogy „Nándi, Nándi!" Nem kellett volna: két gólt kaptunk zsinórban... (12–10)

26–30. perc Hiába az újabb Fazekas-bravúr, a kipattanó Ivan Nincevicé, aki lefordult Harsányiról, és gólt lőtt a szélről. Mocsai Lajos a 0–3-as etap után kikérte az idejét, egy gólra csökkent az előnyünk a 27. perc közepére. Rossz bejátszás után Fazekas ziccert védett, majd átlövést, így tudtuk az előnyünket megőrizni. Ilyés pattintott gólja nyugtatóként hatott hétpercnyi gólcsendet követően. Fazekas újabb védését követően Császár lövése kijött a horvát Losertről, majd a megiramodó Horvat a lefújás pillanatában szépített. Peches gól, kár volt érte, egy félidőt követően vezettünk (13–12).

Az  utolsó pillanatokban majdnem összejött a győzelem is
Az utolsó pillanatokban majdnem összejött a győzelem is


2. félidő

31–35. perc Fazekas 40 (8/20), míg Losert 19 (3/16) százalékos védési mutatóval zárta az első félidőt. A folytatásra Krivokapics Milorad is beállt, de lövését védték, viszont Horvat meglőtte a hatodik gólját is, majd Buntic átlövésével először jutott előnyhöz az ellenfél, amit kontrából gyorsan meg is duplázott. Sok futással szépen megmozgattuk a horvát falat, csak éppen lövőhelyzetbe nem kerültünk. Újabb magyar támadás ment el gól nélkül, nem találtuk meg a ritmust, végül Császár elmozdította a mieinket a holtpontról (14–15).

36–40. perc Átlövésből, majd védett lövés utáni kontrából nőtt a horvátok előnye, miközben Császár tartotta versenyben a mieinket. Fazekas védés után indított, Vadkertit csak kiállítás és büntető árán tudtuk megállítani. Császárnak ez a hetes sem okozott gondot. Schuch Timuzsin is a magyar falban birkózott már ekkor, majd passzív miatt elvették a horvátoktól a labdát. Támadhattunk az egyenlítésért, emberelőnyben. Ekkor Zubai kapott nagyot a falban, mi pedig újabb hetest. Ráadásul a vétkes leküldték, Császár meg egyenlített, ez volt a tizedik gólja a találkozón. Fazekas lábbal védett, de nem tudtuk átvenni a vezetést, ellenfelünk létszámhátrányban tovább játszott az idővel, végül Buntic gólig jutott (17–18).

STATISZTIKA
Magyarország
Horvátország
24/39 (61.5%) Gól/lövés 24/41 (58.5%)
17/41 (41.5%) Védés/lövés 13/39 (38.5%)
1/2 (50%) Gól/indítás 6/6 (100%)
1/1 (100%) Gól/szél 7/12 (58.3%)
11/21 (52.3%) Gól/átlövés 9/18 (50%)
2/4 (50%) Gól/beálló 0/1 (0%)
5/5 (100%) Gól/betörés 1/3 (33.3%)
12 Technikai hiba 10
4/6 (66.6%) Gól/hétméteres 1/1 (100%)
24/51 (47.1%) Gól/össz.támadás 24/51 (47.1%)

41–45. perc Császár beállóból is gólt érően fordult be, Krivokapicstól kapott jó labdát ehhez az akcióhoz. Újabb büntető segíthetett volna minket a vezetéshez – közben újabb horvátot küldtek le –, de Császár hibázott. A kipattanónál eltakarították, ez újabb hetest ért, azt meg Harsányi hagyta ki. Óriási lehetőséget kaptunk a vezetéshez, erre óriási átlövésgólt kaptunk, megint az ikszért mehettünk. Krivokapics betörése is kiállítást ért a horvátoknak, kemény volt a fal, de nagyon durva. Hat a négy ellen aztán Vadkerti belement az emberébe... Császár bátor betörése és csele kellett az újabb gólunkhoz. (19–19).

46–50. perc Horvat sem akart lemaradni a gólszerzésben, a szélről pattintott egyet, közben Ilyést is leküldték a bírók két percre. Császárral viszont nem kelhetett versenyre: irányítónk közbelőtte a falat és hozta továbbra is az ikszet. Iváncsik Gergő érkezett a pályára friss erőként. „Védekezz, védekezz!" biztatott a tábor, azonnal labdát is szereztünk. Krivokapics átlövésével aztán csak hozzájutottunk az előnyhöz, sokat dolgoztunk érte. Újabb horvát támadást akasztottak meg a bírók, de ez a rivális baja volt, nem a miénk (21–20).

A MACEDÓN-SZLOVÉN HELYOSZTÓ DÖNT AZ EGYIK OLIMPIAI SELEJTEZŐS ELLENFELÜNKRŐL
Valamelyest tisztult a kép az áprilisi olimpiai selejtezős ellenfeleket illetően, bár még mindig több forgatókönyv elképzelhető. Hogy melyek ezek? Ide kattintva megtudhatja!

51–55. perc Laluska kapott két percet, pedig Schuch szabálytalankodott, de egyikük sem tudta erről meggyőzni a bírókat. Fazekas nagyon ráérzett a meccsre, újabb horvát lövést védett, emberhátrányban ez nagyon fontos volt. Sajnos Horvaton már nem tudott kifogni. Putics vágta a falba a labdát, azonnal le is kapták, Nagy Kornél állt be, kontrából viszont gólt lőtt a rivális, így megint a döntetlenért küzdöttünk, de legalább kiegészültünk. Folyamatosan az egyenlítésért küzdöttünk, de azt legalább sikerrel tettük: Harsányi a szélről, Császár betörésből lőtt gólt (23–23).

56–60. perc Az 57. perc elején Ilyés szállt ki a játékból, Horvat megint a szélről villant. „Mindent bele, mindent bele!″, fogalmazta meg kívánságát a magyar tábor, hogy aztán Krivokapics hozza az egált, közben kiegészültünk. A kispad mellett Mocsai Tamás vette fel a megkülönböztető trikót. Kihagyott horvát helyzet után indult az utolsó perc, de Császár átlövésből a kapu fölél pattintott. Alig több mint fél perccel a horvátok támadhattak, de csak az időkérésüket követően. Fazekas helyett a kapufa védett, öt mp maradt egy magyar támadásra. Schuch belőtte ugyan a ziccert, de közben időt kértünk, akkor pedig már nem jutottunk lövésig (24–24).

A magyar csapat a nyolcadik helyen végzett az Európa-bajnokságon.

KRASZ EMIL (Újvidék)

ILYÉS: „EMELT FŐVEL, DE ROSSZ SZÁJÍZZEL TÁVOZUNK”

FÉRFI KÉZILABDA EB, SZERBIA
KÖZÉPDÖNTŐ, 2. CSOPORT, 3. FORDULÓ
MAGYARORSZÁG–HORVÁTORSZÁG 24–24 (13–12)
Újvidék, 6000 néző. V: Din, Dinu (románok)
MAGYARORSZÁG: FAZEKAS – Harsányi 1, Mocsai 1, Laluska, Ilyés 3, ZUBAI SZ. 1, Vadkerti 1. Csere: CSÁSZÁR 14 (4), Putics 1, Krivokapics 2, Schuch, Iváncsik G., Nagy K. Szövetségi kapitány: Mocsai Lajos
HORVÁTORSZÁG: Losert – HORVAT 11 (1), BUNTIC 5, Vukovic 1, Musa, Gojun, Nincevic 3. Csere: Bicanic 2, Vori, Duvnjak 1, Kopljar 1. Szövetségi kapitány: Slavko Goluza
Az eredmény alakulása. 5. p.: 3–0. 12. p.: 6–3. 15. p.: 8–4. 18. p.: 9–6. 23. p.: 12–8. 27. p.: 12–11. 33. p.: 13–15. 36. p.: 14–17. 41. p.: 18–18. 50. p.: 21–20. 54. p.: 21–22. 57. p.: 23–24
Kiállítások: 6, ill. 8 perc
Hétméteresek: 6/4, ill. 1/1
A CSOPORT KORÁBBI EREDMÉNYEI
Franciaország–Izland 29–29 (12–15)
Spanyolország–Szlovénia 35–32 (15–15)

A CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Spanyolország 5 4 1 143–130 +13 9
2. Horvátország 5 3 1 1 137–128 +9 7
3. Szlovénia 5 2 3 153–156 –3 4
4. Magyarország 5 1 2 2 125–130 –5 4
5. Izland 5 1 1 3 143–146 –3 3
6. Franciaország 5 1 1 3 128–139 –11 3
Spanyolország és Horvátország jutott az elődöntőbe.
A VÉGJÁTÉK
AZ 5. HELYÉRT
2012. január 27. 15.15 Macedónia–Szlovénia
ELŐDÖNTŐ
2012. január 27. 17:45 Dánia–Spanyolország
2012. január 27. 20:15 Szerbia–Horvátország
A 3. HELYÉRT
2012. január 29. 14:30 1. elődöntő vesztese–2. elődöntő vesztese
DÖNTŐ
2012. január 29. 17:00 1. elődöntő győztese–2. elődöntő győztese
AZ EB VÉGSŐ SORRENDJE
7. Németország
8. MAGYARORSZÁG
9. Lengyelország
10. Izland
11. Franciaország
12. Svédország
13. Norvégia
14. Csehország
15. Oroszország
16. Szlovákia
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik