Férfi kézi Eb: Macedóniának kevés volt a jó rajt Izland ellen

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.01.20. 17:34
null
Az izlandi Asgeir Örn Hallgrimsson tíz lövésből hatszor talált be a macedónoknak (Fotó: Reuters)
A Dániában zajló férfi kézilabda Európa-bajnokságon a középdöntő második fordulójában Macedónia jól kezdett, de a félidőben már Izland vezetett, és végül nyert is két góllal. Izland öt, Macedónia két ponttal várja a csoportkör utolsó fordulóját az I. csoportban.


MACEDÓNIA–IZLAND

Több mint hét percet kellett várni Izland első góljára, ráadásul addig a lendületesen kezdő macedónok már néggyel elhúztak. Világklasszis átlövőjük, Kiril Lazarov ebben a periódusban kétszer volt eredményes, ellenünk a hatvan perc során jutott el négyig... A folytatás azért már nem volt ennyire egyoldalú, de Macedónia őrizte két-három gólos előnyét. Mindkét kapu előtt üzemi hőmérsékletre állt be a védelem, ami kevés gólt eredményezett.

A kapusteljesítménnyel mindkét oldal adós volt, Macedónia utóbb már a támadójáték hatékonyságával is – Lazarov 4/4-gyel állt ugyan, de a társak messze lemaradtak tőle –, így a félidő közepén domináló Izland 4–7-es állás után 4–0-s etappal már a vezetést is átvette. A macedón kispad időkéréssel próbálta megelőzni a még nagyobb bajt, de igazából nem sikerült kirángatnia magát a balkáni együttesnek a gödörből. Immár Izlandnál volt a macedónok korábbi előnye, amelyből végül három lett a szünetre. A félidő zárása előtti 13 percet 10–4-gyel vitték el (11–14).

Macedónia jól jött ki a második félidőre, és Izland hibáit kihasználva kevesebb mint három perc alatt 3–0-val kiegyenlített. A 36. percben rendhagyó gólt szereztek az izlandiak, név szerint Snorri Gudjonsson. A macedón kapus, Borko Risztovszki szerzett labdát, majd feladatkörén messze túlnőve szimpla passz helyett akciót kezdeményezett, az izlandi szaggatotthoz érve pedig megjátszotta a hatosra befutó társát. A labda azonban az ellenfélhez került, Gudjonsson pár lépés megtételét követően elvállalta a dobást.

Izland magánál tudta tartani az előnyt, Macedónia viszont szívósan tapadt, még emberhátrányba kerülve sem engedte magát lerázni. Felállt fal ellen mindkét csapat támadójátéka hektikus volt. Izland a 49. percre így is meg tudott lépni néggyel, amiből a macedónok a záró öt perchez érve kettőt ledolgoztak. És lehetett volna az három is, de ziccert rontottak. Izlandi időkérés vezette fel a hajrát, testben és fejben is elfáradt az együttes, szakmailag indokolt volt a rövid plusz pihenő és a sorok rendezése.

Ami késett macedón oldalon, nem múlt: feljöttek mínusz egyre. A hajrában Izland hetest, Macedónia beállóból ziccert rontott, egyre több volt a hiba, amit a fáradtság és a kiélezett hajrá eredményezett. Másfél perccel a vége előtt a kétgólos előnyben lévő Izland emberelőnybe került – és még a labda is nála maradt –, ami megpecsételte Macedónia sorsát (27–29).

AUSZTRIA–SPANYOLORSZÁG

A csoportkört sérülés miatt kihagyó klasszis spanyol beállós, Julen Aguinagalde góllal jelezte: megérkezett az Eb-re, majd Jorge Maqueda és hetesből Joan Canellas is betalált, a megszeppent osztrákok 2:14 perc elteltével háromgólos hátrányba kerültek. A spanyolok azonban elkövették azt a hibát, hogy fél gőzzel elintézhető ellenfélnek néztek ezek után Ausztriára. Raul Santos két góljával felvette a meccs tempóját a picit lesajnált rivális – a szélső az osztrákok legfoglalkoztatottabb játékosa az Eb-n –, és kiegyenlített meccsen tartotta két-három gólos hátrányát. A félidő közepén aztán Ausztria 5–1-es periódussal lepte meg a vb-címvédőt – és a világot –, a spanyolok számára a könnyed sétagaloppnak induló ütközet egycsapásra izzadtságszagúvá vált. Aguinagaldén kívül nem igazán volt spanyol játékos, aki húzóemberré tudott válni – a szünetben 7/6 volt a beállós lőlapjára írva –, és amennyiben az osztrákok bírják a tempót a hajrában – a befejezéseket rontották el –, még nagyobb meglepetést is okozhattak volna. Így viszont 3–0-s rohammal zártak a spanyolok, akik kétgólos előnnyel várták a második félidőt (12–14).

A szünet után friss, pattogós osztrákok érkeztek a pályára, így hiába pörgött fel a spanyol együttes támadójátéka, messzire nem jutott vele. Igaz, Ausztria sem közeledett, kitartott az előny.

Ezt követően Maqueda percei jöttek, előbb átlövésből, majd egy labdaszerzés után indulásból is eredményes volt, s ezt követően állandósulni látszott a négygólos különbség, sőt Canellas góljával már 23–18-ra vezettek a spanyolok. Az osztrák csapat azonban nem adta fel, Szilágyi Viktor vezérletével 24–22-re visszakapaszkodott, és nem is engedte ismét elszakadni a címvédőt (25–27). Sőt, az emberelőnybe kerülő osztrákok Robert Weber ziccerével két perccel a vége előtt egyre feljöhettek volna, de José Sierra védett, így egy perccel később hiába nyerte meg ugyanezt a párharcot az osztrák, fél perc maradt már csak az egyenlítésre (27–28).

Hat másodperccel a vége előtt Ugalde rontása után Ausztriának így is volt egy sansza az ikszre, az időkérés után azonban már csak egy időn túli szabaddobás következett Gedeon Guardiola szabálytalansága után, Szilágyi dobása pedig kevéssel a bal felső mellé szállt.

FÉRFI KÉZILABDA EB
KÖZÉPDÖNTŐ, I. CSOPORT
2. FORDULÓ (január 20.)
Macedónia–Izland 27–29
(11–14)
Ld: K. Lazarov 7, Manaskov 5, Georgievszki 5, ill. Hallgrimsson 6, Sigurdsson 6, Gunnarsson 4
Ausztria–Spanyolország 27–28 (12–14)
Dánia–Magyarország 28–24 (14–11)

AZ ÁLLÁS
1. Dánia 4 4 121–102 +19 8
2. Spanyolország 4 3 1 123–113 +10 6
3. Izland 4 2 1 1 117–114 +3 5
4. MAGYARORSZÁG 4 1 1 2 109–114 –5 3
5. Macedónia 4 1 3 95–110 –15 2
6. Ausztria 4 4 104–116 –12 0

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik