Férfi kézi BL: Hallottam egy reccsenést – Nagy L.; Egy lépésre vagyunk – Lékai

Vágólapra másolva!
2019.06.01. 17:23
A Veszprém története során negyedszer jutott be a férfi kézilabda Bajnokok Ligája döntőjébe, miután a kölni négyes döntő első elődöntőjén 33–30-ra legyőzte a Kielcét. A mérkőzést követően Nagy László elmondta, egy reccsenést hallott a vállában, míg Lékai Máté csak annyit jegyzett meg, még egy siker kell az álmaik megvalósításához. 

A döntetlennel záruló első félidő után Petar Nenadics megint hozta az idényben már többször bemutatott ellenállhatatlan játékát, 14 lövésből elért 12 góljával főszerepet vállalt a döntő kiharcolásában.

RIADÓZTATTÁK A FIATAL VESZPRÉMI KAPUST
Sterbik Árpád pótlására Kölnbe repíti 17 éves kapusát, Palasics Kristófot a Veszprém. A fiatal kapus holnap reggel indul útnak.

„Ez csapatjáték, jól kézilabdáztunk mindannyian – jegyezte meg szerényen a szerb irányító-átlövő a Sport Tv kamerája előtt. – Oké, talán nekem különösen jól jött ki a lépés, de csapat szinten is szenzációsak voltunk és ez a legfontosabb. Semmi váratlan nem történt. Jól játszottunk, nyertünk, és most a pihenésre kell koncentrálni. Nehéz megmondani, mi volt a kulcs. Talán a védekezésünk működött jobban. Nem tudnám megmondani, hogy hány gólt szereztem. Tényleg nem tudom, de nem is ez számít.

Nenadicson különösen látszódott, mennyire feldobta az arénában uralkodó hangulat, minden gólja után ünnepeltette magát a szurkolókkal.

„Tényleg elragadtak az érzelmeim. Egész évben azon dolgoztunk, hogy eljussunk idáig. És most benn vagyunk a döntőben, ez a lényeg. Huszonnégy óra múlva történelmet írhatunk. De nem szabad elszállnunk, nyugodtnak kell maradnunk, mert holnap fontos meccs vár ránk. Mondhatjuk, hogy ez volt karrierem egyik legfontosabb mérkőzése, ráadásul jól is ment a játék, aminek nagyon örülök. Amikor Veszprémbe igazoltam, kijelentettem, hogy Bajnokok Ligáját szeretnék nyerni a csapattal, most egy meccsre vagyok tőle, holnap ezért küzdünk. Ebből a szempontból nem számít, ki lesz az ellenfelünk, a Vardart és a Barcát is legyőztük már a szezon során.

Nenadics-parádé az elődöntőben

Nem volt egyszerű helyzetben a Veszprém a meccs során, Sterbik Árpád és Nagy László is megsérült, míg Blaz Blagotinsek piros lapot kapott.

„A második félidőben kaptam egy zárást a beállótól, és a könyöke a kulcscsontommal találkozott. Valami reccsent, úgyhogy most egy alapos kivizsgálás vár rám. Minden vágya mindenkinek pályára lépni a döntőben, így én is küzdeni fogok az utolsó pillanatig. Hogy Nagy László lesz-e holnap? Nem tudom. A csapat ott lesz, és ez a legfontosabb! Óriásit küzdött a csapat, nagyszerű volt a hangulat. Kölnben vagyunk, de otthon játszottunk. Ilyen tábor előtt játszani, óriási energiákat szabadít fel” – fogadkozott Nagy László, aki sérülése miatt lehet, hogy az utolsó profi mérkőzésén lépett pályára.

A jobbátlövő hozzátette, néhány óra múlva, az orvosi vizsgálat után okosabb lesz, de jelen pillanatban egyre nagyobbak a fájdalmai. „Elképesztő második félidőt produkáltunk, Nenadics a hátára vette a csapatot, de mondhatnám Lékait, Miklert és Nilssont is. Szerencsére a játékrész második felében elléptünk több góllal, amit nagyjából tartani is tudtunk.

Nagy László a Kielce legyőzése után azonnal a kórházba indult (Fotó: MTI)
Nagy László a Kielce legyőzése után azonnal a kórházba indult (Fotó: MTI)

Sterbik egészen addig parádés teljesítményt nyújtott, amíg a 21. percben Marko Mamic rá nem esett a lábára. Akkor éppen 57 százaléknál járt, így a beálló Mikler Rolandnak nem volt könnyű dolga, és nem is vágyott ilyen beugrásra.

„Nagyon nehéz volt. Nem is emlékszem karrierem során hasonló, sérülés miatti beállásra. Talán az elején, Dunaújvárosban volt ilyen. Ez a Kielce nagyon kemény volt, ugyanúgy meg akarta nyerni a mérkőzést, mint mi. De jobbak voltunk három góllal és ez a legfontosabb. Az első győzelem megvan. Nagyon-nagyon nehezen, de megvan. Gyorsan kell regenerálódnunk, és bárki lesz az ellenfél, minél jobban fel kell készülnünk. Nem védtem annyit, amitől a lelkem rendben lenne, de belekaptam annyi lövésbe, ami a győzelemhez elég volt” – mondta a szezon végén Szegedre távozó kapus.

Lékai Máté maga is elismerte, hogy hullámzóan játszott az elődöntőben, a lényeg azonban, hogy megvan a finálé, és újra harcba szállhatnak a trófeáért.

„Teljesen mindegy, hogy játszottunk, én főleg az első félidőben voltam botrányos. Kiesett az első félidőben Árpi, de szerencsére Roli jól szállt be. A második félidőben Laci is… De túléltük ezt is. Egy lépésre vagyunk attól, hogy az álmaink megvalósuljanak. Ott vagyunk egy lépésre mindattól, amiért gyerekkorunkban elkezdtük a kézilabdázást. Klubszinten ez a csúcs, egyszer igazán mi is megnyerhetnénk ezt a sorozatot. Hideg fejjel, maximális koncentrációval, de teljes adrenalin szinttel kell menni. Azt mondom, mindegy hogyan, de győzni kell” – tekintett előre Lékai, majd egy kérdésre válaszolva mosolyogva megjegyezte:

„Még nem raknám ki a polcra ezt a döntőbe jutást, oda csak a robotkart tenném, amit holnap még kellene nyernünk.”

A pályafutása utolsó előtti mérkőzését játszó Momir Ilics így értékelt: „Nagyszerű mérkőzés volt, remekül kezdtünk, viszont azt nem mondanám, hogy mindent végig az ellenőrzésünk alatt tartottunk. De nagyszerű volt. A csapat jól játszott, jól mentünk, volt egy-két rövid időszak, ami inkább hullámvasutazásra emlékeztetett, de egy négyes döntőben megesik az ilyesmi.”

Mirsad Terzic ezúttal is a védelem oszlopa volt, különösen Blagotinsek és Nagy kiválása után értékelődött fel a szerepe: „A Kielce elleni meccseink mindig ilyen kemények, de hatvan percen át küzdöttünk. Nehéz volt felkészülni a lengyelek ellen, mert nagyon gyorsan játszanak, és jól hozzák helyzetbe a beállót. Remélem, Árpi nem szenvedett súlyosabb sérülést, és Lászlóra is nagy szükségünk lenne vasárnap. Nem lepett meg Nenadics parádés játéka, egész évben kiemelkedően teljesített. Nem számít, ki lesz az ellenfél a döntőben, csak magunkra kell figyelnünk.”

A Kielcét irányító Talant Dujsebajev arról beszélt, hogy az első félidőben nyolc ziccert is kihagytak, ami rengeteg, ráadásul Julen Aguinagaldét is elveszítették. „A második félidőben kevesebbet tudtunk hozzátenni védekezésben és kapusteljesítményben, így nagyon nehéz nyerni egy olyan csapat ellen, mint a Veszprém.”

A mérkőzésről itt olvashat bővebben!

FÉRFI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA
ELŐDÖNTŐ
TELEKOM VESZPRÉM–PGE VIVE KIELCE (lengyel) 33–30 (13–13)
Köln, 19 250
néző. Vezette: D. Nacsevszki, Nikolov (északmacedónok)
VESZPRÉM: STERBIK – Gajic 5 (1), NAGY L. 3, LÉKAI 4, B. Blagotinsek 2, Mackovsek, STRLEK 4. Csere: MIKLER (kapus), Terzic, P. NENADICS 12 (3), A. Nilsson, Mahé, M. Ilics 1, Tönnesen 2. Edző: David Davis
KIELCE: Cupara – A. DUJSHEBAEV 6 (2), KARALJOK 5, JANC 4, Mamic 2, Jurkiewicz 1, CINDRIC 5. Csere: Ivic (kapus), Kules 3, Jachlewski 1, Aguinagalde, A. Fernández 1, K. Lijewski, Moryto 2. Edző: Talant Dujsebajev
Az eredmény alakulása. 4. perc: 4–0. 11. p.: 5–3. 18. p.: 8–5. 25. p.: 8–10. 33. p.: 15–15. 38. p.: 18–18. 42. p.: 22–18. 49. p.: 28–24. 52. p.: 28–27. 58. p.: 32–28
Kiállítások: 8, ill. 4 perc
Hétméteresek: 6/4, ill. 4/2

A MÁSIK ELŐDÖNTŐBEN
RK VARDAR (észak-macedón)–Barca Lassa (spanyol) 29–27 (9–16)

A VASÁRNAPI PROGRAM
DÖNTŐ
18.00:
Telekom Veszprém–Vardar Szkopje (északmacedón) (Tv: Sport1, élőben az NSO-n)
A HARMADIK HELYÉRT
15.15:
Barcelona (spanyol)–Kielce (lengyel) (Tv: Sport1)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik