Elek Gábor: Nem elégszünk meg azzal, amit eddig elértünk

N. T.N. T.
Vágólapra másolva!
2017.04.06. 15:58
null
Elek Gábor szerint idén sokkal jobb helyzetből szállnak harcba a final fourért, mint egy évvel korábban (Fotó: Koncz György)
Minden érintett részéről nagy várakozás előzi meg a friss Magyar Kupa-győztes FTC-Rail Cargo Hungaria negyeddöntős párharcát a női kézilabda Bajnokok Ligájában. Nem volt sok idő a direkt felkészülésre a pénteki első mérkőzés előtt (kezdés: 19.00, Tv: Sport1, élőben az NSO-n), de Elek Gábor bízik benne, hogy csapatként felül tudják múlni a címvédő román CSM Bucuresti-et. A ferencvárosi vezetőedzővel a csütörtöki elutazás előtt arról is beszéltünk, miben lépett előre együttese egy évvel korábbi önmagához képest.


Elek Gábor már a Győri ETO-val szemben, drámai körülmények között megnyert kupafinálé után azon gondolkodott, hogyan lehetne átmenteni az ott látott lendületet a sorsdöntő Bajnokok Ligája-párharcra. A lefújás után arról beszélt a lányoknak az öltözőben, hogy mindenki csak szolidan ünnepelje meg a győzelmet, mert öt nappal később újabb nagy feladat vár rájuk.

„Bármi történik is velünk, már egy sikeres szezont fogunk zárni – kezdte Elek Gábor a Nemzeti Sport Online-nak. – A bajnokságot nagyon elrontottuk az elején, utána azon dolgoztunk, hogy a többi fronton helyrerakjuk az idényünket. Ha rangjában nem is lehet az első helyen említeni a Magyar Kupa-győzelmet, sportszakmailag mindenképpen odakívánkozik, hiszen most egy majdnem komplett ETO-t sikerült legyőznünk. A döntő után elmentünk közösen vacsorázni, de fél tizenegykor már távoztunk, bízom benne, mindenkinek az volt az utolsó helyszín aznap este. A keddi edzésen nem láttam nyomát, hogy bárki is túlzottan megünnepelte volna a győzelmet. Előtte hétfőre pihenőt kapott a csapat, én azonban csaknem tíz órát dolgoztam, és készültem a bukarestiekből."

Ezt mondta Elek a lányoknak az öltözőben a kupagyőzelmet követően (7:05-től)

embed_kod=
|
nso_uj_cikk_embed
Embed kód:
mceBlockPasteEnd

Mivel ilyen kevés idő áll rendelkezésre a két fontos összecsapás között, kulcsfontosságú a regeneráció, amiben Tord Ellingsen, az FTC norvég erőnléti edzője segít a játékosoknak.

„Ez a két és fél nap igazából semmire sem elég, szerencsére nem a nulláról kell kezdenünk a munkát. Nagy sikerrel a hátunk mögött érkezünk, de egyébként sem most kell lerakni az alapjait egy CSM elleni párharcnak. Elsősorban a taktikán és a frissítésen van a hangsúly, utóbbi Tord feladata, aki velünk van ezekben a napokban.”

Az FTC tavaly is eljutott a negyeddöntőig a Bajnokok Ligájában, de ott két sima vereséget szenvedett a Győrtől. Az új szezonban a sorozat favoritjai közül sikerült elkapnia a montenegrói Buducsnoszt Podgoricát, döntetlent játszania a macedón Vardar Szkopjéval, míg az ETO elleni legutóbbi két összecsapás (iksz a bajnokságban, hétméteresekkel kivívott győzelem a kupában) szintén bizakodásra adhat okot. Vajon most tényleg közelebb van a Fradi a négyes döntőhöz?

„Úgy látom, idén sokkal jobb helyzetből szállunk harcba a final fourért, mint egy évvel korábban, de azt is gondolom, hogy a Bukarestnek jelen pillanatban még jobbak az esélyei – folytatta Elek. – Játékosállományt tekintve mindenképpen előttünk járnak, de a szezonban eddig látott mérkőzéseik alapján csapatként ezt képesek lehetünk kompenzálni. Azt nem tudhatjuk, hogy a körülöttük zajló események milyen hatással lesznek a játékukra. Amikor ennyi világsztár játszik egy csapatban, gyorsan átbillenhetnek olyan szintre, hogy igazán jó teljesítményre legyenek képesek."

Kovacsics Anikó (91-es mezben) vezére lett a Ferencvárosnak (Fotó: Földi D. Attila)
Kovacsics Anikó (91-es mezben) vezére lett a Ferencvárosnak (Fotó: Földi D. Attila)

Az elmúlt szezonban eléggé elfogyott a népligeti csapat a hajrára, míg most úgy tűnik, ez a veszély nem fenyeget, miközben sokkal meggyőzőbb is az együttes játéka.

Gyorsaságban feltétlenül előreléptünk, csakúgy, mint mentalitásban. Utóbbi leginkább a győzni akarásban nyilvánul meg. Több olyan játékos állt a rendelkezésemre a szezon során, akit a nagy hőfokú mérkőzéseken be lehet vetni, bár pont most még nem látom, Zácsik Szandra és Hornyák Dóra mennyi szerepet kaphat a párharcban."

A nagyobb variációs lehetőség azt is eredményezte, hogy nem kellett agyonjátszatni a kulcsjátékosokat, ennek pedig most lehet meg a gyümölcse. „Azért tudtunk belső posztokon négy emberrel végigjátszani egy kupadöntőt, mert a játékosok nem lettek annyira kifacsarva a szezon során. Ami a válogatottnak hátrány volt, hogy több ferencvárosi játékos lemaradt az Eb-ről, az nekünk jól jött, mert tudtak kicsit pihenni, majd rákészülni az idény második felére. Ettől persze még nem vagyok boldog, mert én mindig azt szeretném, hogy a nemzeti csapat is sikeres legyen. De láthatjuk, hogy például Bíró Blanka, Szucsánszki Zita vagy Kovacsics Anikó hogyan teljesít az elmúlt időszakban, amiben biztos szerepe volt, hogy nem kaptak extra terhelést a szezon közepén a válogatottban."

Elek szerint továbbá egyértelmű, hogy hátul stabilabbak lettek, miután van két válogatott szintű kapusuk, és a védekezésük is nagyon jól össze tud állni, amire az egyik legjobb példa a podgoricai nyertes BL-mérkőzés. „A fejek kezdenek fásulni, de biztos vagyok benne, hogy ez a mérkőzés extra motivációt jelent mindenkinek."

Az előrelépésben nagy szerep jutott az újonnan érkező játékosoknak, akik egytől egyig fontos láncszemei az idei Ferencvárosnak.

Danick Snelder védekezésben és támadásban is fontos láncszem a Fradiban (Fotó: Koncz György)
Danick Snelder védekezésben és támadásban is fontos láncszem a Fradiban (Fotó: Koncz György)

„Tomasevicset imádtam, döntő érdemei voltak a 2015-ös bajnoki címben, de az elmúlt szezonban már keveset tudott hozzátenni. A helyére érkezett Bíró Blanka, aki miután magára talált, nagy lökést adott a csapatnak, mint ahogy Danick Snelder a védelem közepén és beállóposzton. Ha mentálisan is rendben van, akkor a világ egyik legjobb hármas védője. Kovacsics Anikóról se feledkezzünk meg, aki mind teljesítményben, mind vezérszerep tekintetében, mind emberi oldalról nagy erősítést jelentett."

„Többen nem értették Marija Jovanovics átigazolását, de aki ismeri, az tudja, mit jelent nekünk. Nem is elsősorban a teljesítményét emelném ki, hanem hogy olyan nyugalmat sugároz ennek a csapatnak, és olyan hihetetlenül jó személyiség, akire nagy szükségünk van. Ő az, akire mindig mindenki számíthat, aki mindenkivel jóban van, akit mindenki szeret. Ő hozta meg az egészséges nyugalmat a belső életünkbe, ezért is ragaszkodtam hozzá."

Kovacsics: Romániában nem számítunk túl sok jóra

A fentiek fényében tulajdonképpen nem meglepő, hogy négy Fradi-játékos (Bíró és Snelder mellett Nerea Penára és Schatzl Nadine-ra lehet szavazni) is bekerült a BL-idény álomcsapatának posztonkénti öt jelöltje közé, míg az edzőknél Elek Gábor is ott van a legjobbak között. „Nagyon jólesik a jelölés, de azzal is tisztában vagyok, hogy az ehhez hasonló szavazások elég szubjektívek."

Végezetül arra a kérdésre, hogy mit vár a pénteki mérkőzéstől, egyértelműen kijelentette: „A legtöbbet kell kihozunk az első találkozóból, én természetesen a győzelemmel lennék elégedett. Ehhez nyugodtan, de nagy szívvel kell majd játszanunk. Sokan mondják, előnyt jelent, hogy a visszavágót játszhatjuk hazai pályán, de ennek ilyen szinten már nincs akkora jelentősége. Egy biztos, nem elégszünk meg azzal, amit eddig elértünk."

A csapat csütörtök délelőtt különgéppel utazott el Bukarestbe, és kora délután már el is foglalta a szállását, este a pénteki mérkőzés helyszínén lesz edzés. Rossz hír, hogy a fradi.hu beszámolója szerint a szerda délutáni tréninget Szikora Melinda végig csak kívülről figyelte, míg Hornyák Dóra és Szucsánszki Zita a gyakorlás közben szállt ki. A Magyar Kupa végjátékáról lemaradó Zácsik Szandra viszont minden feladatot elvégzett, de a mozgása látszólag még nem volt százszázalékos.

NŐI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA
NEGYEDDÖNTŐ
Április 7., 19.00:
CSM Bucuresti (román)–FTC-RAIL CARGO HUNGARIA (Tv: Sport1, élőben az NSO-n)
Április 15., 16.45: FTC-RAIL CARGO HUNGARIA–CSM Bucuresti (román) (Tv: Sport1, élőben az NSO-n)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik