Diadal! Legyőzte a lengyeleket, s olimpiai selejtezős a magyar válogatott

Vágólapra másolva!
2011.01.28. 17:50
null
Mocsai Tamás öröme teljesen jogos: teljesítette a válogatott a világbajnoki célkitűzést (Fotók: Reuters)
Bravúr a javából: megszerezte a svédországi férfi kézilabda-világbajnokság hetedik helyét, ezzel kivívta az olimpiai kvalifikációs tornán való szereplés jogát Magyarország, amely 31–28-ra nyerte meg a Lengyelország elleni helyosztót. Mocsai Lajos csapata ezzel teljesítette a világbajnokságra kitűzött célt – egy lépéssel közelebb vagyunk Londonhoz.

Ez a harc biztosan a végső volt, legalábbis a világbajnokságon: a magyar nemzeti csapat 2011-ben már összefutott az Új Évi Kupán Lengyelországgal, és döntetlent ért el a 2007-es vb-ezüstérmessel. Iksz ezúttal nem lehetett az eredmény – nézzük, mire ment a két csapat egymással!

Előbb azonban egy hír: a Nemzetközi Kézilabda-szövetség (IHF) egy kis gondban van, mivel Egyiptomban a kormányzat „internetmentesítette" az országot, így az IHF szerverét is lekapcsolták, amely történetesen Kairóban van... A szövetség mindenesetre ígéri, hogy az adatszolgáltatással nem lesz gond.

Aztán a meccs: első lengyel támadás elég reménytelenre sikeredett, Fazekas gyors indítását pedig Iváncsik Gergő vágta be, megszerezve a helyosztó első gólját. A második lengyel akció is erre a sorsra jutott, ezúttal néhány passz után Mocsai Tamás bombázott a hálóba – 2–0 a mieinknek a második percben. A lengyelek harmadszor már lövéshez jutottak, de újfent eredménytelenek maradtak (Bielecki kísérletét Fazekas hatástalanította), majd Ilyés visszahúzott lövésével már háromra növelte az előnyt!

Az ötödik percben fogott először labdát a lengyelek egyik kulcsembere, Szmal kapus – Mocsai talpról elengedett lövését védte. Jaszka hirtelen elengedett lökete Fazekasban akadt el – az első öt percben nem kaptunk gólt (Magyarország–Lengyelország 3–0).

A lengyelek gólcsendje 5:42-ig tartott, amelyet Mateusz Zaremba tört meg, majd rögtön meg is duplázta góljainak számát, ráadásul Mocsai Tamás a kiállítás sorsára jutott. A 8. percben Jurecki eltüntette a magyar előnyt, gyorsan utolérték válogatottunkat a fehér mezesek. Az emberhátrány letelte előtt azonban villant Ilyés, így kilenc perc után eggyel mentünk.

SZAVAZÁS

Ötös skálán Ön hányasra értékelné a magyar férfi kéziválogatott vb-szereplését?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Az újabb lengyel egyenlítő találat mellé „bónuszként" egy magyar kiállítás is járt (Pérez ült le), és ezt követően Kuchczynski góljával 11:48-nál először vezetett Bogdan Wenta gárdája. A fél szemére egy szerencsétlen „meccsbaleset" következtében megvakult Bielecki következett, 12 méterről zúdított hatalmas gólt (5–7 a 14. percben).

A félidő felénél feljöttünk egyre, Mocsai Tamás fejezett be egy leindítást, megvárva, míg leül Szmal. Ezt követően a minta sajnos rendszeresen ugyanolyan volt: Lengyelország elment kettővel, majd hárommal, a mieink szépítettek, de egyenlíteni nem tudtak (9–12, 21. perc).

MOCSAI LAJOS: REMEK MENTALITÁSÚ TÁRSASÁG EZ!

Mocsai Lajos, a magyar kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya a Lengyelország ellen 31–28-ra megnyert helyosztót követően elmondta, hogy ilyen jó mentalitású társaság már nagyon régen alkotta a nemzeti csapatot.

 

„Nagyon nehéz két hét van mögöttünk, de nagyon jó érzés volt egy ilyen jó morálú társasággal együtt dolgozni" – kezdte a Sport Tv-nek adott mérkőzés utáni örömittas nyilatkozatát Mocsai Lajos, a magyar válogatott szövetségi kapitánya, majd a lengyelek elleni mérkőzésről ejtett néhány szót.


„A torna előtt elvégzett rengeteg futómunka a világbajnokság végére meghozta az eredményt, a második félidőt fizikálisan sokkal jobban bírtuk, mint a világsztárokat is felvonultató lengyelek. Katasztrofális időszakot pedig nem is éreztem a játékunkban."

A vb a magyar válogatott számára befejeződött, így természetesen a folytatásról is beszélt a kapitány.


„Ez a csapat a jövőben is ilyen lesz, ráadásul ilyen jó mentalitású válogatottunk már nagyon régen volt. Egyharmad idős és kétharmad fiatal játékos alkotja a keretet, úgyhogy mindenképpen van jövője."


Mocsai elmondta, hogy bár remekül teljesített a válogatott a svédországi tornán, a maximumot azonban sosem érheti el egyetlen csapat sem.

A kapitány elsősorban a spanyolok elleni mérkőzésre gondolt: szerinte ha több idő lett volna felkészülni az ellenfél védekezésre, és a hajrában sem hibázunk ziccereket, a spanyolokat is legyőzhettük volna.


„Szeretnénk kijutni a világbajnokságra, az olimpiai kvalifikációs tornán pedig kiharcolni az ötkarikás részvételt" – tekintett előre Mocsai, aki bevallotta, hogy most biztos megiszik a csapattal „egy plusz egy sört".

A lengyelek nem nagyon hibáztak támadást, így folyamatos nyomást helyeztek a magyar csapatra, ráadásul Szmal több védéssel segítette az övéit. A magyar védekezésről nem sok jót lehetett elmondani, a tempót pörgető lengyel csapat gyorsan és pontosan fejezte be akcióit. Nem segített az sem, hogy a mieink több ízben is gyors labdaeladásra váltották a gyors indításokat – a kapkodás több hibát szült...

A 27. percben Mocsai megszerezte negyedik gólját, mínusz kettőre felhozva a magyar válogatottat, Wenta pedig időt kért a félidő hajrája előtt. Csapata az igyekezetet rossz támadással „honorálta", ráadásul – először a meccsen – emberelőnybe is került a magyar társulat, s Iváncsik Gergő góljával 13–14-re alakult az eredmény. 28:30-nál Iváncsik Tamás robogott, és egyenlített, sőt az utolsó percben a vezetésért is támadhattunk: Mocsai Tamás a kapuba bombázott, 15–14, már ide! A lengyelek elrontották az utolsó akciójukat, válaszként Iváncsik Tamás végigszáguldott a pályán, és az utolsó másodpercben bevarrta a 16. magyar gólt.

A lengyelek gólcsenddel kezdték és zárták a félidőt, az utolsó 7:18-ban nem találtak be, a 6–0-s, nagyszerű magyar sorozat pedig 16–14-es félidei vezetést eredményezett!

A második játékrészt a lengyelek kapuscserével kezdték, Piotr Wyszomirski váltotta Szmalt. Így ő volt az, aki Ilyés hatalmas bombája után keresgélhette a labdát a hálóban – három ide. Ilyés bevert még egyet, 18–14-nél négygólosra hízott a magyarok előnye. Fazekas nagyon jókor húzta le a rolót a lengyelek előtt – Wenta együttese teljesen tanácstalan volt támadásban, a tízperces gólcsendet is „átlépte". 

Császár Mocsai passzával a 36. percben megszerezte a 19. magyar találatot, így először volt öt a különbség, a lengyelek meg lassan elfelejtették, hogy mikor lőttek utoljára gólt... Az emlékezetük 14 percnyi góltalan sorozat után „jött meg; ezt az etapot 9–0-ra nyerte meg Mocsai Lajos együttese!

Zubai kétperces kiállítása a lengyeleknek jelentett esélyt a felzárkózásra. Nem éltek vele, 1–1-gyel jöttünk ki a hátrányból, köszönhetően egy parádés egyéni Császár-alakításnak (21–17, 40. perc).

A második félidő felénél hárommal vezettünk, támadásban visszajött Pérez, amikor több mint négy perce nem szerzett gólt a magyar csapat. Iváncsik Gergő megőrizte higgadtságát, hetesből visszaállította a négygólos különbséget – ekkor hat lövésből hat gólnál tartott a balszélső.

Zubai újabb hetest és kiállítást harcolt ki, Iváncsik Gergő megint belőtte a büntetőt – öt a fór! Az emberelőny Ilyés kiállítása miatt nem tartott sokáig (mellesleg az ötgólos előny sem...), plusz háromnál Fazekas Nándornak kellett egy óriási kapusbravúrt bemutatnia!

Iváncsik Gergő egyszerűen nem tudott hibázni büntetőből, a 49. percben 25–21-re vezetett Magyarország. Az 50.-ben 26–22-re, miután a másik Iváncsik, Tamás is megvillant; a gyors indítást követő gól után Bogdan Wenta dührohamot kapott a vonal mellett.

Nyolc perccel a vége előtt még mindig néggyel ment a magyar csapat, s Lengyelország támadójátéka továbbra sem volt elég pörgős. Bezzeg Mocsai Tamás(é)! A magyar jobbátlövő hatalmas gólt varrt be, pedig a második félidő nagy részében elég jól kivették a játékból. Wenta visszacserélte Bieleckit és Jaszkát, jöhetett a hajrá.

Az 55. percben egy végsőkig húzott támadást követően Iváncsik Tamás betört a jobb szélről, de lecsapták, kiállítás, hétméteres! Iváncsik Gergő rezzenéstelenül bevágta ezt a hetest is – 29–24, emberelőny, csak öt perc volt hátra.

Az emberfór hamar azonos létszámra változott, majd emberhátrányra, előbb Schuch, aztán Ilyés kapott két percet... Nem hiányzott. Mindenesetre a lengyelek megkapták az esélyt, ez várható is volt.

Néggyel a vége előtt már kevésbé volt fényes a kép, 29–26 és kettős emberhátrány. Iváncsik Gergő kettős hátrányból is gólt szerzett, cserébe Bielecki hatalmas erejű lövéssel szépített – 30–27, de egy perc megint eltelt. Jött egy újabb emberhátrány a végső két perc huszonötre...

A lengyelek egy rossz Bielecki, Jurasik kombinációval könnyedén eladták a labdát (Wenta vérnyomása az egekben lehetett), ám másfél perccel a vége előtt feljöttek kettőre, mire Mocsai Lajos időt kért (30–28). Ilyés hatalmasat kapott, kiállítás nem járt érte, aztán a magyar átlövő lövését blokkolták – 50 másodperc, nálunk volt a labda, és Császár hetest harcolt ki! Iváncsik Gergő belőtte ezt is (kulcsfontosságú volt), a lengyelek elszúrták utolsó akciójukat – a vége 31–28 ide, MEGVAN AZ OLIMPIAI SELEJTEZŐ! SZÉP VOLT, FIÚK!

Az olimpiai selejtezőn – ha minden kiemelési szám marad a jelenlegi – Magyarország a vb ezüstérmesével (egyben a torna házigazdájával), egy, az Eb-ről kvalifikációt szerző európai válogatottal és egy afrikai gárdával csaphat össze. Az első két helyezés ér innen londoni kvótát.

FÉRFI KÉZILABDA-VB
A 7. HELYÉRT
MAGYARORSZÁG–LENGYELORSZÁG 31–28 (16–14)
Kristianstad, 600 néző. V: Lazaar, Reveret (francia)
Magyarország: FAZEKASIváncsik T. 4, MOCSAI 6, Schuch, ILYÉS 6, Pérez, IVÁNCSIK G. 11 (7). Csere: Zubai Sz., CSÁSZÁR 3, Lékai 1, Katzirz
Lengyelország: SzmalKuchczynski3, Lijewski, Jaszka 2, B. JURECKI 6, Bielecki 3, Tluczynski 2. Csere: Wyszomirski (kapus), JURKIEWICZ 3, Zaremba 3, Grabarczyk 2, Tkacyka, Rosinski 2, Siódmiak, Jurasik 1, Tomczak 1 
Az eredmény alakulása. 4. p.: 3–0. 8. p.: 3–3. 14. p.: 5–7. 19. p.: 7–10. 21. p.: 8–12. 23. p.: 10–14. 36. p.: 19–14. 40. p.: 21–17. 48. p 24–21. 53. p.: 28–23. 55. p.: 29–24. 57. p.: 30–26
Kiállítások: 14, ill. 6 perc
Hétméteresek: 7/7, ill. 0/0
STATISZTIKA
Magyarország
Lengyelország
 
 
31/48 (64.5 %)Gól/lövés28/47 (59.6 %)
 
 
19/47 (40.4%)Védés/lövés17/48 (35.5 %)
 
 
7/7 (100 %)Gól/indítás1/2 (50 %)
 
 
2/2 (100 %)Gól/szél4/8 (50 %)
 
 
12/29 (41.3 %)Gól/átlövés9/22 (40.9 %)
 
 
Gól/beálló9/9 (100 %)
 
 
3/3 (100 %)Gól/betörés5/6 (83.3 %)
 
 
12Technikai hiba13
 
 
7/7 (100 %) Gól/hétméteres
 
 
14Kiállítás (perc)6
 
 
31/60 (51.6 %)Gól/összes támadás28/60 (46.6 %)

VÉGJÁTÉK
ELŐDÖNTŐ
I. 28.Franciaország–Svédország 29–26 (15–12)
I. 28.Dánia–Spanyolország   28–24 (12–12)
A 3. HELYÉRT (MALMÖ)
I. 30.Svédország–2. elődöntő vesztese14:30
DÖNTŐ (MALMÖ)
I. 30.Franciaország–2. elődöntő győztese17:00
HELYOSZTÓK
AZ 5. HELYÉRT(pénteken)
Izland–Horvátország
 A 7. HELYÉRT (pénteken)
Magyarország–Lengyelország 31–28 (16–14)
 A 9. HELYÉRT(csütörtökön)
Norvégia–Szerbia 32–31 (14–16, 29–29) h. u.
Ld: Tvedten 9, Myrhol 6, Paulsen, Koren 4-4, ill. Ilics 7, I. Sztankovics 6, Sesum, R. Sztojkovics 4-4 
A 11. HELYÉRT
Németország–Argentína  40–35 (13–12, 27–27, 31–31) kétszeri h. u.
Ld: Gensheimer 9, Glandorf 9, Groetzki 6, ill. Simonet 7, F. Fernández 6, Vieyra 5 
HELYEZETTEK
7. MAGYARORSZÁG
8. Lengyelország
9. Norvégia
10. Szerbia
11. Németország
12. Argentína
13. Dél-Korea
14. Egyiptom
15. Algéria
16. Japán
17. Szlovákia
18. Ausztria
19. Románia
20. Tunézia
21. Brazília
22. Chile
23. Bahrein
24. Ausztrália
AZ OLIMPIAI KVALIFIKÁCIÓ
I. olimpiai kvalifikációs torna
Vb-2.
MAGYARORSZÁG
Egy európai csapat (korábban kvalifikációs tornarészvételi jogot nem szerző, az Eb-n a legjobban szereplő válogatott)
Egy afrikai csapat
 
II. olimpiai kvalifikációs torna
Vb-3.
Vb-6. (Izland vagy Horvátország)
Egy amerikai csapat
Egy európai csapat (korábban kvalifikációs tornarészvételi jogot nem szerző, az Eb-n a második legjobban szereplő válogatott)
 
III. olimpiai kvalifikációs torna
Vb-4.
Vb-5. (Izland vagy Horvátország)
Egy ázsiai csapat
Egy amerikai csapat
AZ OLIMPIAI SELEJTEZŐ LEBONYOLÍTÁSA

A londoni olimpia kézilabdatornájára a kvalifikáció lebonyolítását kedden tisztázta az IHF hivatalos közleményében.
Hat csapat közvetlenül kijut a tornára (Nagy-Britannia – mint házigazda –, a világbajnok, az Európa-bajnok, az Ázsia-bajnok, az Afrika-bajnok és a pánamerikai bajnok), három selejtezőtornán még hat hely kiadó, 2012 áprilisában.

A világbajnokság 2–7. helyezett csapatai kijutnak az olimpiai selejtezőre (6 válogatott), a 2–4. helyen végző együttesek rendezhetik meg a kvalifikációs tornákat.

Marad még hat hely: Afrika, Ázsia, Amerika és Európa kap egy-egy helyet a selejtezőben, kettő pedig a vb-n a két legjobb kontinentális zónának jár – ez Európa és Amerika.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik