Aruba, meggyilkolt féltestvér, magyar szurkolók – az Érd svéd átlövője közelebbről

Vágólapra másolva!
2017.12.03. 12:43
null
Jamina Roberts és párja jól érzik magukat hazánkban
Húsz órával a norvégoktól elszenvedett vereség után a szintén pont nélküli Svédország ellen lép pályára a magyar válogatott a németországi női kézilabda-világbajnokságon (kezdés: 18.00, élőben az NSO-n, Tv: Sport1, 17.15-ös műsorkezdéssel). Második csoportellenfelünk Érden játszó légiósát, Jamina Robertset minden bizonnyal sok magyar szurkoló ismeri, azt azonban valószínűleg kevesen tudják róla, hogy édesapja a Karib-tengeren fekvő Arubáról hajózott el annak idején Európába, majd elismert testépítővé vált. Gyakran együtt edzett a kis Jaminával, akinek tízévesen meggyilkolták a féltestvérét, és jó néhányszor kapott rasszista megjegyzéseket. A 27 éves balátlövő a párjával együtt jól érzi magát Magyarországon, de még nem tudja, mi lesz velük a következő szezonban.

Mivel a svéd válogatott meglepően sima vereséget szenvedett a lengyelektől szombaton, a mieinkhez hasonlóan nagy szüksége lenne az első pontokra, így a mai összecsapásnak a továbbjutás és a helyezés szempontjából is kiemelt a jelentősége. Az első fordulóban sokszor csak szenvedő északiak játékának Jamina Roberts beállása adott lendületet. Ám nemcsak ezért érdemes az Érd légiósával foglalkozni, hanem mert az eddigi életútja is bőven tartogat érdekességeket. Amikor a stuttgarti csapatszálláson összefutottunk vele még a nyitány előtt, nem lehetett megkerülni a lelkiállapotára vonatkozó kérdést, mivel a klubjával elég nagy pofonba futott bele a válogatott szünet előtt.

„Már nem gondolok a Párizsban történtekre – kezdte Jamina Roberts a Nemzeti Sport Online-nak. – Amióta csatlakoztam a válogatotthoz, csak a világbajnoksággal foglalkozom, de egyébként sem lennék attól jobb játékos vagy ember, ha folyamatosan az EHF-kupából való kiesésünkön rágódnék. El kell fogadnunk, hogy az a hajó elment, de szerintem egy hét alatt nem lettünk rosszabb játékosok, inkább a mentális részen dőlt el a párharc."

Roberts édesapja a Karib-tengeren fekvő Arubáról származik, és hajósként jutott el Svédországba, ahol megismerkedett Jamina édesanyjával, majd maradt is az európai országban.

Arubán még nem jártam, viszont pár évvel ezelőtt ellátogattam a karibi térségbe, és nagyon tetszett" – folytatta az Érd 27 éves balátlövője. Apja, James elismert, világ- és Európa-bajnoki érmes testépítő lett Svédországban, gyakran együtt edzett a lányával.

„Egy percig sem vetődött fel, hogy belőlem is testépítő legyen, de apa sokat tudott nekem segíteni, amikor együtt jártunk a konditerembe. Fiatalon nem volt mellettem erőnléti edző, neki pedig jó meglátásai voltak, több új edzésmódszert is kipróbáltunk."

GULLDÉNRE KELL FIGYELNI

„Bár a svédek kikaptak a lengyelektől, nagyon erősek, az irányítójuk, Isabelle Gulldén pedig a lelkét is kiteszi majd a pályán – rá kell a legjobban figyelnünk – mondta a svédek elleni mérkőzésről Kim Rasmussen, a magyar válogatott szövetségi kapitánya. – A nyitott védekezést nem szeretik, úgyhogy azzal megnehezíthetjük a dolgukat, bár ez nálunk sem működött a norvégok ellen. Az biztos, hogy nagyon kemény mérkőzés lesz, amelyre össze kell kapnunk magunkat, és ehhez el kell felejtenünk a mostani első félidőt."

Az is biztos, hogy átlövésből sokkal jobb teljesítményre lenne szükség a folytatásban, a norvégok ellen 15 kísérletünkből mindössze két gól született, míg gyors indulásból egyszer voltunk eredményesek, persze egy norvég csapat ellen erre nem is lehet építeni.

Édesanyja tizennyolc éves koráig maga is kézilabdázott, mégsem ez adta az első lökést Jaminának: „Miután Svédország északi részéről Göteborg külvárosába költöztünk, egy barátnőm invitálására próbáltam ki a sportágat hétéves koromban. A Sävehof már akkor is népszerű klubnak számított, rengeteg gyerek járt hozzájuk."

Pár évvel később nehéz időszakon ment keresztül a család, ugyanis megölték a féltestvérét, Danielt, aminek hatására az apja fel is hagyott a sporttal. „Néhányszor ma is eszembe jut, de huszonöt éves volt, amikor elveszítettük, míg én tíz, és mivel nem együtt nőttünk fel, nem voltunk olyan szoros kapcsolatban egymással."

Jaminának kiskorában azzal is szembesülnie kellett, hogy sokan támadják a bőrszíne miatt. „Főleg gyerekként kaptam több bántó megjegyzést, mint például hogy miért nem mostam meg az arcomat. Ezek természetesen nem estek jól, de apukám mindig azt mondta, hogy ne foglalkozzam velük. Manapság már jobb a helyzet, bár még mindig előfordul a probléma otthon, de a barátaimmal együtt már hozzászoktam."

Első ízben öt éven keresztül, 2014-ig játszott a Sävehofban, amellyel otthon sorra nyerte a svéd bajnoki címeket, és elmondása szerint kiváló volt a hangulat az öltözőben. Egy kétéves dániai kitérő után még a 2016–2017-es szezonban erősítette a csapatot, ám ekkor megszakadt a nagy sorozat, és elbukták a bajnoki döntőt.

Emil Berggren és Jamina Roberts
Emil Berggren és Jamina Roberts

Idén nyáron párjával, a szintén balátlövő Emil Berggrennel együtt érkeztek Magyarországra. „Mielőtt ide jöttünk volna, öt éven keresztül külön éltünk Emillel, így mindenképpen olyan lehetőséget kerestünk, ahol végre együtt lehetünk. Először engem keresett meg az Érd, majd miután neki is találtunk csapatot Budakalászon, úgy döntöttünk, belevágunk."

ELLENÜNK LESZ TELJES A SVÉDEK KERETE

A szerdai edzésen összeszedett bokasérüléséből felépülő Louise Sandot is benevezte a világbajnokságra Henrik Signell, a svédek szövetségi kapitánya. Kora esti csoportellenfelünk kerete a Brest balszélsőjével vált teljessé.

Mindez azt jelenti, hogy már csak a németek és a dánok vannak 15 benevezett játékossal a megengedett 16 helyett.

Jamina szerint jó életük van Érden, az itteni szurkolói kultúra pedig kimondottan tetszik neki. „Nagyon szenvedélyesek. Otthon sokszor úgy éreztem magam, mintha könyvtárban lennék. Nem vagyok itt még olyan sok ideje, hogy pontosan meg tudjam ítélni a magyar embereket, de eddig bárkihez fordultam, segített nekem. A nyelvvel persze meg kell küzdenem, mert még nem igazán megy, míg az itteniek közül nem mindenki beszél angolul. Heti egy nyelvórám van, azonban lehet, tíz évre is szükségem lenne, hogy jól elsajátítsam. Az edzéseken már sok mindent megértek, ám azért a normál életben még nem boldogulok a magyarral."

Még nem tudja, hogyan alakul a jövőjük, bár ha a párja mindig 13 gólt fog lőni a meccseken, mint tette azt legutóbb a Szeged elleni bravúros pontszerzés alkalmával, aligha kell amiatt aggódnia, hogy nem lesz csapata.

EDDIG TÖBBNYIRE NYERTÜNK A VB-KEN DECEMBER 3-ÁN
M. Gy. D. V. D.g. K.g.
7 6 0 1 188 143

„Mindig videóznak a mérkőzések előtt, ez most elmaradt, mert úgy voltak vele, úgy sincs esélyük a Szeged ellen. Mégis szereztek egy pontot! Nekem egy plusz egy éves szerződésem van, míg neki egy szezonra szóló, így sok múlik azon, Emilt meg akarják-e tartani."

Jamina 2010-ben ezüstérmes, míg 2014-ben bronzérmes lett a svéd válogatottal az Európa-bajnokságon, vb-ről azonban még nincsen érme. A gyorsaságot és az egy egy elleni szituációkat tartja az erősségének. Hárman is vannak a balátlövő posztra a nemzeti együttesben, de az ő stílusa eltér a társaitól, ezért az aktuális ellenféltől függ, melyikük kap több szerepet.

„Érdekes lesz a magyarok elleni mérkőzés, legutóbb hét éve találkoztunk velük. Szóval nincsenek róluk friss élményeink, ellentétben mondjuk a norvégokkal, akikkel majdnem minden évben kétszer is játszunk. De ez az érzés persze kölcsönös. Szeretnénk vébén is felállni a dobogóra, ám nagyon erős a csoportunk, több kemény meccsünk lesz még. Utána pedig elég egy rossz nap, hogy a tízbe se kerüljél be."

NŐI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG
CSOPORTKÖR, 2. FORDULÓ
B-CSOPORT, BIETIGHEIM-BISSINGEN
18.00:
MAGYARORSZÁG–Svédország (Tv: Sport1 – 17.15-ös műsorkezdettel)
14.00:
Lengyelország–Csehország (Tv: Sport1 – 13.45-ös műsorkezdettel)
20.30: Argentína–Norvégia (Tv: Sport1 – 20.15-ös műsorkezdettel)
A-CSOPORT, TRIER
14.00:
Szlovénia–Románia
18.00:
Angola–Franciaország
20.30:
Paraguay–Spanyolország
C-CSOPORT, OLDENBURG
14.00:
Tunézia–Brazília
17.45:
Montenegró–Oroszország
20.30:
Japán–Dánia
D-CSOPORT, LIPCSE
14.00:
Kamerun–Szerbia
18.00:
Kína–Hollandia
20.30:
Dél-Korea–Németország

ELLENFÉLNÉZŐ: SVÉDORSZÁG
Olimpia:
7. (2016), 8. (2008), 11. (2012)
Világbajnokság: 6. (1993), 8. (1957, 2001), 9. (2011, 2015), 11. (1995), 13. (1990, 2009)
Európa-bajnokság: 2. (2010), 3. (2014), 6. (2006), 7. (1994), 8. (1996, 2012, 2016), 9. (2008), 14. (2004), 15. (2002)
Örökmérlegünk a svédek ellen: 24 mérkőzés, 17 győzelem, 4 döntetlen, 3 vereség
Legutóbbi mérkőzés (2010. december 15., Eb-középdöntő): Svédország–Magyarország 24–19 (10–12)
Lillehammer.
Magyarország:
Pálinger – Kovacsicz 1, Bulath 3, Kovacsics 2, Szamoránsky P. 1,
Szucsánszki 8, Vérten 2. Csere: Herr O. (kapus), Szekeres, Tóth T., Tomori, Szabó V. 2,
Vincze, Sopronyi, Bódi, Temes. Szövetségi kapitány: Mátéfi Eszter

A MAGYAR NŐI VÁLOGATOTT KERETE NÉVJEGYEK ÉS RÖVID JELLEMZÉSEK ITT!
Kapusok: BÍRÓ Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), JANURIK Kinga (Érd)
Jobbszélsők: BÓDI Bernadett (Győri Audi ETO), LUKÁCS Viktória (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Jobbátlövők: HÁFRA Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria), KOVÁCS Anna (Dunaújvárosi KKA)
Irányítók: GÖRBICZ Anita (Győri Audi ETO), KOVACSICS Anikó (FTC-Rail Cargo Hungaria), TÓTH Gabriella (Érd)
Beállók: KISFALUDY Anett (Érd), MAYER Szabina (Alba Fehérvár KC), MÉSZÁROS Rea (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Balátlövők: KLIVINYI Kinga (Érd), SZEKERES Klára (FTC-Rail Cargo Hungaria), SZÖLLŐSI-ZÁCSIK Szandra (Budaörs)
Balszélső: SCHATZL Nadine (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Szövetségi kapitány: Kim RASMUSSEN
Edző: SITI Bea
Kapusedző: BAKOS István

Tartalékok: GÁVAI Szonja (Érd), MAZÁK-NÉMETH Csilla (Siófok KC), SZUCSÁNSZKI Zita (FTC-Rail Cargo Hungaria), TOMORI Zsuzsanna (Győri Audi ETO)

CSOPORTBEOSZTÁS
A-csoport (Trier):
Franciaország, Románia, Spanyolország, Szlovénia, Angola, Paraguay
B-csoport (Bietigheim): Norvégia, Svédország, Csehország, Magyarország, Argentína, Lengyelország
C-csoport (Oldenburg): Dánia, Oroszország, Brazília, Montenegró, Japán, Tunézia
D-csoport (Lipcse): Hollandia, Németország, Szerbia, Dél-Korea, Kína, Kamerun

A magyar válogatott további csoportmérkőzései a B-csoportban
December 5., kedd, 14.00: Magyarország–Argentína (Tv: Sport1)
December 7., csütörtök, 14.00: Lengyelország–Magyarország (Tv: Sport1)
December 8., péntek, 18.00: Csehország–Magyarország (Tv: Sport1)
A csoportmérkőzések helyszíne: Bietigheim-Bissingen, EgeTrans Aréna

Az A- és B-csoport továbbjutóinak nyolcaddöntője Lipcsében lesz, az Arena Leipzigben. A negyeddöntők helyszínei Lipcse és Magdeburg, az elődöntők, a döntő és a bronzmérkőzés helyszíne Hamburg.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik