„Ha nincs Lunde, talán más az eredmény” - norvég visszhangok

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.05.12. 10:34
null
Lunde és Löke döntő érdemeket szerzett a Győr BL-sikerében (Fotó: Szabó Miklós)
A gyenge kezdést és Katrine Lunde parádés teljesítményét okolják a Bajnokok Ligája döntőbeli vereségért a Larvik női kézilabdacsapatának játékosai. A norvég lapok megérdemeltnek nevezik az ETO sikerét, amelyben főszerepet játszottak Heidi Lökéék. Mint arról tegnap beszámoltunk, a Győri Audi ETO kettős győzelemmel hódította el a legrangosabb európai trófeát.

Nora Mörk, a Larvik jobbszélsője: – A hosszú sérülésem után jó érzés volt a pályán lenni. Borzasztóan kezdtük a meccset. De nemcsak ezért vesztettünk, hanem Katrine Lunde miatt is. Elképesztően védett, ha ő nincs, talán lett volna esélyünk más eredményre. A világ legjobb kapusa, de sajnos, nem nálunk véd.

Gro Hammerseng, a Larvik átlövője: – Alapvetően otthon rontottuk el. A második meccs előtt fogadkoztunk ugyan, de a gyenge kezdéssel tovább rontottuk a helyzetünket. A Győrt ezúttal nem lehetett megverni.

Linn-Kristin Riegelhuth Koren, a Larvik jobbszélsője: – A második félidőben jobbak voltunk, ezt a játékrészt megnyertük tizennégy tízre, de a BL-győzelemre sajnos nem volt esélyünk a borzalmas első tizenöt perc miatt.

Ole Gustav Gjekstad szerint most sem tudták elkerülni a gyenge periódust, amely végzetesnek bizonyult: – Megint különös meccset játszottunk a Győrrel, mint korábban már háromszor a szezonban. Mindannyiszor volt tíz rossz percünk, amely ezúttal is döntőnek bizonyult. Nagyon boldogok voltunk, hogy bejutottunk a döntőbe, de most, hogy vége a finálénak, mindannyian csalódottak vagyunk. Ugyanakkor el kell ismernem, hogy a Győr a legjobb csapat a sorozatban.

A norvég lapok megérdemeltnek nevezik az ETO sikerét, amelyben főszerepet játszottak Heidi Lökéék.

tv2.no: A norvég sztárpáros szertefoszlatta a Larvik BL-álmait. A norvég Tv2 honlapja beszámolójában kiemeli, ahogy az várható volt, a Győr kontroll alatt tartotta a visszavágót, és végül kettős győzelemmel megszerezte első európai klubtrófeáját. Nem feledkeznek meg természetesen az ETO két norvég légiósáról sem, akik elévülhetetlen érdemeket szereztek a BL-sikerben, és most már mindketten két különböző klubbal is megnyerték a trófeát. Mint ismert, Katrine Lunde korábban kétszer is a csúcsra ért a Viborggal, míg Heidi Löke 2011-ben éppen a Larvikkal nyerte meg a BL-t.

vg.no: Lunde – Minden poszton jobbak vagyunk a Larviknál. A norvég lap cikke szerint csodára készült a Larvik Veszprémben, de az első félidő rémálomszerűen alakult, így nem volt esélye a csapatnak a BL-sikerre a Győr ellen. Lundét és Lökét elkísérték a győri ünneplésre is, a két norvég légiós pedig emlékezetes győzelemről beszélt.

„Fantasztikus, leírhatatlan érzés. Úgy gondolom, újból bebizonyítottuk, hogy jobbak vagyunk a Larviknál. Minden poszton erősebb játékosokkal rendelkezünk, és a padról is minőségi cserék tudnak beállni, ha valaki fáradna. Olyan pillanatokat éltünk át, amelyről csak álmodni mertünk korábban Norvégiában. Nagyon szerencsések vagyunk, hogy ilyen szurkolók előtt játszhatunk, ők teszik felejthetetlenné a győri életünket” – mondta a döntő után Lunde.

„Amikor a Larvikkal nyertem, azt gondoltam a legnagyobb dolognak, de most már ez a legemlékezetesebb sikerem” – tette hozzá Löke, aki megígérte a fiának, hogy megnyeri neki a trófeát.

dagbladet.no: A Győr megtörte rossz sorozatát. A lap tudósításában arról ír, hogy hiába reménykedett Ole Gustav Gjekstad a meccs előtt a fordításban, a találkozón egyszer sem vezető Larvik nem bírt Lundéval, és bár a második félidőben feljebb tudott zárkózni, nem tudta megnyerni a visszavágót.

aftenposten.no: A politikai lap sportrovata szerint a Győr norvégjai elbántak a Larvikkal. Lundééknak nagy szerepük volt abban, hogy véget ért a magyar bajnok európai „vesszőfutása”. Nem felejtik el megemlíteni Ambros Martínt sem, aki azok után, hogy 2011-ben éppen a Larvik ellen bukta el a BL-döntőt, most a Győrrel felért a csúcsra. A tudósítás szerint a Veszprém Aréna hangulata egyszerre emlékeztetett rock-koncertre és diszkóra.

eurohandball.com: A Győr megtörte a döntők átkát. Az európai szövetség beszámolójában megemlíti, hogy a döntő több emlékezetes egyéni történetet is magával hozott. Görbicz Anita első klubtrófeáját szerezte meg, Heidi Löke sorozatban három BL-döntőt játszhatott, és másodszor ért fel a csúcsra, a 22 védést bemutató Katrine Lunde harmadik BL-aranyát szerezte, Jovanka Radicsevics az olimpiai ezüst és az Eb-arany után a BL-ben is végső győztesnek vallhatja magát, és így szép emlékekkel távozhat Szkopjéba (ahol ismét csapattársak lesznek Andrea Lekiccsel).

Az EHF honlapja hosszabb interjút is közölt Lundéval, ahol szóba került a norvég mentalitás is:

„Azért jöttem ide, hogy megnyerjem a BL-t, és ez teljesült. A norvégokra jellemző nagyfokú koncentráltság talán átragadt a többiekre is. Elmondtuk nekik, mi hogyan látjuk a dolgokat, hogyan lehet szerintünk megnyerni a trófeát. De rengeteg ország mentalitása találkozik a csapatban, így mindegyikből lehet valamit meríteni.”

EMLÉKEZTETŐ, NŐI KÉZILABDA
BAJNOKOK LIGÁJA, DÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
GYŐRI AUDI ETO KC–LARVIK HK (norvég) 23–22
(13–8)
Veszprém, 5000
néző. Vezette: Gubica, Milosevic (horvátok)
GYŐRI ETO:
LUNDE – RADICSEVICS 5, LEKICS 3, GÖRBICZ 4 (3), LÖKE 5, AMORIM 2, KOVACSICS 2 (1). Csere: Herr O. (kapus), Tervel, Szepesi 2, Rédei-Soós, Orbán. Vezetőedző: Ambros Martín
LARVIK:
LEGANGER – RIEGELHUTH-KOREN 4, Sulland, Breivang, Blanco 2, Hammerseng 4,
T. Mörk 3. Csere: LARSEN 2, N. MÖRK 5 (4), Edin 2, Wibe. Vezetőedző: Ole Gustav Gjekstad
Az eredmény alakulása.
7. perc: 5–2. 16. p.: 9–2. 20. p.: 9–5. 25. p.: 11–8. 39. p.: 17–10. 46. p.: 19–16. 52. p.: 21–17. 55. p.: 22–20. 59. p.: 22–22
Kiállítások:
–, ill. 8 perc
Hétméteresek:
5/4, ill. 4/4
Bajnokok Ligája-győztes: a Győri ETO, kettős győzelemmel (47–43-mal)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik