Horvátország túl nagy falat volt a magyar válogatott számára

Vágólapra másolva!
2009.01.24. 22:00
Magyarország 27–22-es vereséget szenvedett a házigazda Horvátországtól a 21. férfi kézilabda-világbajnokság középdöntőjének I. csoportjában. Az elveszített találkozó után Hajdu János együttesének már nincs esélye bejutni a vb-n a legjobb négy közé.
Eklemovics Nikola a 20. percben megsérült, pedig nagy szükség lett volna játékára a második félidőben is
Fotó: Czagány Balázs
Eklemovics Nikola a 20. percben megsérült, pedig nagy szükség lett volna játékára a második félidőben is
Eklemovics Nikola a 20. percben megsérült, pedig nagy szükség lett volna játékára a második félidőben is
Fotó: Czagány Balázs
Eklemovics Nikola a 20. percben megsérült, pedig nagy szükség lett volna játékára a második félidőben is

Remekül játszott, sokáig egyenrangú ellenfele volt a magyar válogatott a horvátnak. Hajdu János legénysége mégis vereséget szenvedett, bár az ötgólos különbség a játék képe alapján talán kissé igazságtalannak nevezhető.

Az őrjítő hangzavar, a 15 ezer horvát szurkoló által teremtett hangulatban akár meg is remeghetett volna a magyar játékosok lába. De nem remegett. Hajdu János csapata az első pillanatoktól kezdve tökéletesen koncentrált, s tartotta a lépést az egyértelmű esélyesnek számító Horvátországgal.

A találkozó első gólját Tonci Valcic szerezte, nem sokkal később azonban Császár Gábor egyenlített – hetesből. Az első félidőben ez az ütök-kapok jellemezte a rangadót. Két gólnál többel egyszer sem vezetett egyik csapat sem.

Mindez azért is dicsérendő, mert többször is a szerencse segítette gólhoz a horvátokat. Mi viszont tiszta helyzeteket teremtettünk magunknak, nem lőttük el feleslegesen, kiszorított helyzetből a labdákat. A kiegyenlített mérkőzésre bizonyíték, hogy Eklemovics Nikola a 10. percben 5–5-re alakította az állást, ami bő tíz perccel később is egál volt.

10–10-nél azonban óriási lehetőséghez jutott válogatottunk: emberelőnyben támadhattunk, a létszámfölényes szituáció pedig elég volt ahhoz, hogy megszerezzük a vezetést. Egy szépen végigjátszott akció végén Ilyés Ferenc maradt üresen középen, s étékesítette a ziccert.

A magyar koncentráció azonban az első játékrész végére alábbhagyott, aminek köszönhetően a hazaiak kétgólos előnnyel vonulhattak a szünetre.

Voltak azért magyar szurkolók is
Fotó: Czagány Balázs
Voltak azért magyar szurkolók is

Hajdu János: Nincs idő rágódni a meccsen

„Sajnálom, hogy nem tudtuk legyőzni a horvát válogatottat ebben a közegben. Akadt néhány fegyelmezetlen megmozdulás, eladott labda, és ez elég volt a hazaiaknak. Nem vagyunk letörve, csak szomorkodunk egy kicsit. Sokáig nincs idő rágódni a meccsen, ezzel a lendülettel és hozzáállással nekimegyünk a svédeknek” – mondta az MTI-nek Hajdu János.
A második félidőre Iváncsik Tamás érkezett az elsősorban védekezésben jeleskedő Harsányi Gergely helyére csapatunk jobb oldalára. A változtatás azonban nem hozta meg a várt eredményt, az egy-két gólos különbséget három-négyre duzzasztották a horvátok.

Félő volt hogy összeesik csapatunk a nagy nyomás miatt. Ráadásul ebben a szakaszban a játékvezetők is a kétes szituációkban rendre a házigazdák javára döntöttek (összességében persze nem lehet a sporikra kenni a vereséget, bár biztos volt már jobb mérkőzésük is).

A félidő derekán (mínusz háromnál) Hajdu változtatásra szánta el magát: a kapuban ezúttal halovány teljesítményt nyújtó Puljezevics Nenad helyére Fazekas Nándort küldte be a szövetségi kapitány.

21–19-nél fel is csillant a remény, hogy a mérkőzés hajrájához a végső győzelemmel kecsegtető eredménnyel érkezik meg válogatottunk, sajnos azonban nem így lett. A horvátok a kétes szituációkban mindig gólt szereztek, lefordulásból is többször voltak eredményesek, kihasználva a támadásainkba bekövetkezett pontatlanságokat.

Az utolsó öt percben pedig – bár végig lőtávolon belül voltunk – már nem volt esélyünk a győzelemre.

KÉZILABDA-VB


Helyszín: Zágráb, Sport Hall Arena Zagreb
Nézőszám: 15 200
Játékvezető: Olesen, Pedersen (dánok)

A CSAPATOK
MAGYARORSZÁG HORVÁTORSZÁG
Fazekas Nándor (kapus) Venio Losert (kapus)
Puljezevics Nenad (kapus) Mirko Alilovic (kapus)
Császár Gábor Mateo Hrvatin
Eklemovics Nikola Ivano Balic
Gál Gyula Domagoj Duvnjak
Harsányi Gergely Blazenko Lackovic
Herbert Gábor Vedran Zrnic
Ilyés Ferenc Igor Vori
Iváncsik Gergő Jakov Gojun
Iváncsik Tamás Goran Sprem
Katzirz Dávid Denis Spoljaric
Mocsai Tamás Petar Metlicic
Nagy László Tonci Valcic
Putics Barna Ivan Cupic
Szövetségi kapitány: Hajdu János Szövetségi kapitány: Ivica Udovicic

Gólszerzők: Nagy L. 6, Ilyés 2, Császár 2 (1), Mocsai 2, Gál 2, Iváncsik G. 2, Harsányi 2, Eklemovics 2, Putics 1, Iváncsik T. 1, ill. Cupic 6 (2), T. Valcic 5, Duvnjak 4, Metlicic 3, Vori 3, Balic 2, Lackovic
Hétméteresek: 2/1 ill. 2/2
Kiállítások: 6, ill. 6 perc


A CSOPORT ÁLLÁSA

1. Franciaország 3 3 0 0 90–69 6 p
2. Horvátország 3 3 0 0 84–74 6 p
3. Szlovákia 3 1 1 1 73–79 3 p
4. Svédország 3 1 0 2 78–83 2 p
5. Magyarország 3 0 1 2 68–78 1 p
6. Dél-Korea 3 0 0 3 71–80 0 p
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik