Horvátország és az ő mumusa: a kézi-vb fő esélyesei – a B-csoport

Vágólapra másolva!
2009.01.14. 00:59
A 21. férfi kézilabda-világbajnokságra hangoló sorozatunk első részében bemutattuk a világverseny eddigi történetét jó néhány érdekességgel tarkítva. A sorozatunk elkövetkezendő fejezeteiben bemutatjuk a horvátországi esemény főszereplőit: a résztvevő válogatottakat, méghozzá „csoportbontásban”. Jöjjön elsőként a B-csoport, amelyben kiemelten foglalkozunk a házigazda Horvátországgal, a világ egyik legerősebb bajnokságát felmutató Spanyolországgal és a 90-es évek sikerei után újra feltörekvő Svédországgal!
Lino Cervar egyik legnagyobb gondja, hogy Ivano Balic csak nemrég gyógyult fel hátsérüléséből
Fotó: Action Images (archív)
Lino Cervar egyik legnagyobb gondja, hogy Ivano Balic csak nemrég gyógyult fel hátsérüléséből
Lino Cervar egyik legnagyobb gondja, hogy Ivano Balic csak nemrég gyógyult fel hátsérüléséből
Fotó: Action Images (archív)
Lino Cervar egyik legnagyobb gondja, hogy Ivano Balic csak nemrég gyógyult fel hátsérüléséből
A HÁZIGAZDA HORVÁTORSZÁG

Január 16-án este 20.30-tól indul útjára a labda a spliti Spaladium Arena 12 500 nézője előtt: a dalmát városban rendezik ugyanis a világbajnokság nyitó mérkőzését Horvátország és Dél-Korea között. 2003 után – amikor női világbajnokság volt déli szomszédunknál – tehát Horvátország ismét jelentős kézilabda világeseményt rendezhet. A hat évvel ezelőtti, számunkra is emlékezetes vb-n – sohasem lehet feledni a Mocsai Lajos irányította magyar csapat menetelését, majd drámai vereségét (32–29, hosszabbítás után) a franciák elleni zágrábi döntőben – Horvátország remek házigazdának bizonyult, bár csapatuk helyezése (14.) nem volt eget rengető, válogatottjuk mégis sokat köszönhet az eseménynek, hiszen fejlődésük azóta töretlen.

A 2003-as év azonban más események miatt is mérföldkövet jelent a horvát kézilabdázás történetében: a férfiválogatott az ország önállósodása után először nyerte meg a világbajnokságot. Azzal megalapozta második sikerkorszakát (az első az évezred utolsó évtizedének közepén a csúcspontként atlantai aranyérmet szerző csapat volt): 2004-ben olimpiai arany, 2005-ben Tunéziában vb-ezüst következett. A vérfrissítésen áteső válogatott – a kulcsjátékosok nagy része azonban maradt – a tavaly év eleji norvégiai Eb-n ismét ezüstig jutott, majd az olimpián negyedik lett az együttes.

A horvátok motivációját nem kell különösebben ecsetelnünk: hazai közönség előtt világbajnokságot nyerni minden sportoló álma, és játékosaik közül legtöbben már letettek annyit az asztalra, hogy ne nyomja őket emiatt a tét. A rutinosabbak közül jó néhányuknak ez az esemény lesz a búcsú a válogatottól: az elnyűhetetlen beálló, Igor Vori, a remek reflexű kapus, Venio Losert és a bombaerős lövéseiről ismert átlövő, Petar Metlicic is tett már hasonló kijelentést – míg a zseniális csuklójú jobbszélső, a korábban a veszprémi közönséget is számtalanszor elkápráztató Mirza Dzomba már a vb előtt visszamondta a szereplést.

Ugyanakkor ott van a csapatban néhány feltörekvő tehetség, akiket nemcsak a horvát, de a világ kézilabdájának lehetséges új csillagaiként emlegetnek, így Domagoj Duvnjak és Ivan Cupic.

Szavazás

Ön szerint ki nyeri a 2009-es horvátországi férfi kézilabda világbajnokságot?

Írja be az itt látható számot!
És még valaki: Ivano Balic. A kétszer a világ legjobb játékosának (2003, 2006) választott, külön kategóriát képviselő irányító az ősz folyamán hátsérüléssel bajlódott, néhány napja a spliti csarnok avatóján visszatért, ám még nem játszott csúcsformában . A játékos megfázással is bajlódik – edzést is hagyott ki –, ám a Dél-Korea elleni találkozón szinte bizonyosan ott lesz a pályán.

Lino Cervar, az együttes kapitánya újdonságon töri a fejét, és kidolgozott egy olyan rendszert, amelyben nincs beálló a csapatban. A népszerű Cervar – volt parlamenti képviselő is – azonban tudja, hogy együttesének már az első, dél-koreaiak elleni meccsen is oda kell tennie magát a jó eredmény érdekében. „Nincs kétségem afelől, hogy Korea teljesen felkészülten érkezik Splitbe. Akárcsak mi, ők is tudják, milyen fontos egy világbajnokságon az első mérkőzés. A legtöbb csapattal ellentétben Korea nyugodtan készülhetett, ám sokat tudunk róluk, elemeztük játékuk minden elemét, támadásukat, védekezésüket és átrendeződésüket egyaránt, és különös figyelmet szántunk legjobb játékosaiknak” – mondta Cervar a világbajnokság hivatalos honlapjának.

A házigazda tehát minden tekintetben felkészült, és Cervar szerint ki van zárva, hogy hasonló forduljon elő, mint kilenc évvel ezelőtt, amikor Horvátország Eb-t rendezett, és házigazdaként nem tudta kiharcolni a részvételt a sydney-i olimpiára. „Abban az időben a horvát válogatott nem csapatként játszott, és mi igazán tudjuk, hogy a csapat minden egyéni érdek felett áll. Ezen a világbajnokságon a legjobb válogatott részvételét fogják ünnepelni, és nem egyéniségekét!”

ISMERJE MEG A B-CSOPORT TÖBBI CSAPATÁT!

Ki jut még tovább a B-csoportból? A klasszisokkal telezsúfolt Spanyolország továbblépése gyakorlatilag biztosra vehető, és a svédek kiesése is óriási meglepetés lenne. Dél-Korea szokott gyors játékával okozhat meglepetéseket, a kubaiak a még Pérezzel, Díazzal és Hernándezzel elért régi dicsőség nyomába erednének, a kuvaitiaknak valószínűleg a tisztes helytállás lehet a céljuk. Csapatbemutatók!


MINDEN A 21. FÉRFI KÉZILABDA-VB-RŐL: KATTINTSON A KÉPRE AZ NSO-ADATBANK ELÉRÉSÉHEZ!
MINDEN A 21. FÉRFI KÉZILABDA-VB-RŐL: KATTINTSON A KÉPRE AZ NSO-ADATBANK ELÉRÉSÉHEZ!
---- A ---- &
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik