Németh András szerint csapatunk ötven percig taktikusan játszott

Vágólapra másolva!
2007.12.14. 13:56
Nem jutott be a négy közé és lemaradt az elődöntőről, így az éremről is a Németh András szövetségi kapitány által irányított magyar női kézilabda-válogatott a Franciaországban zajló világbajnokságon, miután a döntőben egygólos vereséget szenvedett a címvédő orosz együttestől. Nemzeti együttesünk vezetője szerint csapatunk ötven percig taktikusan játszott.
Éremért utaztak, ha a hátralévő két meccset megnyerik, még lehetnek ötödikek
Meggyesi Bálint
Éremért utaztak, ha a hátralévő két meccset megnyerik, még lehetnek ötödikek
Éremért utaztak, ha a hátralévő két meccset megnyerik, még lehetnek ötödikek
Meggyesi Bálint
Éremért utaztak, ha a hátralévő két meccset megnyerik, még lehetnek ötödikek

„Elégedett vagyok - mondta a bukott negyeddöntőt, az oroszok elleni 36-35-s vereséget követően Németh. - Több mint ötven percen át taktikusan kézilabdáztunk. A végjátékban a bírók is belenyúltak a mérkőzésbe, és ezen a vébén már másodszor fújtak ellenünk.”

„Megfiatalított csapatom hatalmas küzdelemben nyert - látta és értékelte ugyanazt a mérkőzést egy kispaddal arrébb az orosz válogatott kapitánya, Jevgenyij Trefilov. - Kapusunk majdnem olyan jól védett, mint Pálinger, és volt ellenlépésünk a magyar támadásokra.”

„Szinte megszólalni sem tudok, mert hatalmas csatában maradtunk alul - nyilatkozta Tóth Tímea, együttesünk átlövője -, pedig mindent megtettünk a sikerért.”

„El vagyok keseredve -mondta Szűcs Gabriella -, mert nagyon akartuk a sikert, és tettünk is érte, mégsem jött össze. Nem érdemeltünk vereséget!”

„Jelentős erőnléti fölényben voltak az oroszok, mégis volt esélyünk ellenük - nyilatkozta Ferling Bernadett. - Jót fog tenni a pénteki pihenő, az ötödik helyet meg kell szereznünk.”

A magyar-orosz negyeddöntő első felvonása a vb talán eddigi legjobb félidejét hozta, számunkra végképp. A tornán hullámzó együttesünk remek taktikával állva hagyta ellenfelét, amely parádéhoz minden pályán lévő tudása legjavát adta. A 12. percben 9-9 volt az állás, egy kivételtől az orosz vezetésre jött a magyar egyenlítés.

Kovacsicz Mónika két remek szélsőgólja törte meg az „egyhangúságot”, amely után a következő kilenc perces etapot 8-2-re nyerte meg együttesünk.

A címvédő azonban nem került padlóra: négy perc alatt hét gólt lőtt az orosz csapat, miközben mi képtelenek voltunk a hálóba találni. Így a hatgólos előnyből egygólos hátrány lett.

Akkor Tóth törte meg a „csendet”, majd Kovacsicz duplázott, a félidőre kétgólos előnnyel vonulhattunk.

A második játékrészben tíz percig tudtuk tartani az oroszokat és a különbséget, de akkor megint becsúszott egy 0-4-s periódus. Innen még volt felállás (29-29 után 34-31-re mi vezettünk még az 52. percben), a hajrában azonban az 5-0-s orosz részsiker már ellenfelünket hozta helyzeti előnybe a végjátékra.

Döntő momentum volt az első félidő vége, amikor a hat lehetőségéből ötöt gólra váltó Kovacsicz megsérült és már vissza sem jött a folytatásra. Az őt váltó Balogh Bea 3/5-je persze nem megvetendő, de a rutinos játékosban nem volt olyan tűz ezen az összecsapáson, mint ferencvárosi poszttársában.

Görbicz Anita ismét zseniálisakat villant, de rajta látszott talán leginkább: a mögötte hagyott meccsek, amelyeken rendre legjobb mezőnyjátékosunk volt, mély nyomokat hagytak benne. Fizikuma miatt pedig középső emberink közül talán belőle vett ki a legtöbbet az orosz játékosokkal való tucatnyi ütközés. Irányítónk sokat vállalt, amibe persze hibák is becsúsztak (9/16), viszont több labdát eladott, amiből sorra kaptuk az indításgólokat.

Tóth Tímea játékára sem lehet panasz (7/12), miként beállónk, Szamoránszky Piroska is odatette magát (5/6). Mehlmann Ibolya helyén azonban foghíjasak voltunk.

Átlövőnket Ferling Bernadett próbálta elsősorban helyettesíteni, inkább kevesebb, mint több sikerrel, majd a hajrára, amikor már fáradtak a társak, bevetésre került Mehlmann is. Hiába a vb-n mutatott rossz forma, Németh Andrásnak aligha volt más választása. Ráadásul az átlövőben, alapképességeit tekintve benne van, hogy ilyen helyzetben hozzá tudja tenni a csapat teljesítményéhez azt a pluszt, amely egy ilyen forró rangadót akár el is dönthet. Erre mondják: nem jött be.

Mehlmann egy gólt lőtt, a folytatásban aztán már csak vállalkozott, eredmény nélkül. Az utolsó lövés lehetősége is az övé volt, amellyel minden bizonnyal hosszabbítás érően egyenlíthettünk volna. Akkor a társakban már régen nem volt annyi erő, hogy elvállalják a lövést. Ő frissen elvállalta, de a formája és kapu közepébe tartó, kapust eltaláló lövése a korábban látottakhoz volt hasonlatos.

Védekezésünk mentes volt a kiállításoktól, különösen a temérdek fölösleges kétperces hátránytól, kapunkban az 52 lövést kapó Pálinger Katalin 31 százalékos hatékonysággal védett. Az oroszoknál Szuszlina 36-tal, Szidorova 24-gyel, nem a kapusok közötti különbség döntött.

Sokkal inkább az indítások: az általában statikus erőjátékra építő oroszok tizenegy alkalommal kontrázhattak, általában labdaeladásunkat vagy rossz passzunkat követően, kivétel nélkül eredményesen fejezték be támadásaikat. Mi hétszer roboghattunk el, ezekből négy találatot szereztünk. A többi gólt a felállt - igaz néha létszámhiányos - orosz fal ellen lőttünk, ez fizikailag felőrült bennünket.

Az 5-8. helyért játszhatunk a folytatásban, első ellenfelünk a házigazda francia csapat lesz.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik