Kerékpár: francia és olasz siker a Brabantse Pijlen, Vas Blanka is célba ért

Vágólapra másolva!
2024.04.10. 18:46
A dobogó (balról jobbra): Teuns, Cosnefroy és Wellens (Fotó: Getty Images)
A hagyományokhoz híven az Amstel Gold Race előtti szerdán rendezték az országúti kerékpárosok Brantse Pijl nevű egynapos versenyét, amelyen a férfiaknál a francia Benoit Cosnefroy, a nőknél pedig az olasz Elisa Longo Borghini győzött. Utóbbi versenyen Vas Blanka az utolsó célba érő versenyzőként a 86. helyen zárt.

 

A női verseny a Sint-Kwintens-Lennik és Overijse közötti 134.9 km hosszú távon zajlott, és hamar kialakult a nap szökése, egy ötfős elmenés, amely fél távnál közel négy perc előnyre tett szert, ám a mezőny ekkor rákapcsolt, de megfognia már nem sikerült a szökevényeket. Leginkább azért, mert 30 kilométerrel a cél előtt az olasz Elisa Longo Borghini és a holland Demi Vollering kettőse kivált a főmezőnyből, és utánuk eredt. Gyorsan le is dolgozták az ekkor már félpercesre apadt hátrányt, majd az eredeti szökésből Alessia Vigiliát magukkal víve tovább is mentek. Utóbbi olasz 10 kilométerrel a vége előtt szakadt le, Longo Borghini pedig 7.5 kilométerrel a vége előtt indított támadást, amelyet Vollering nem tudott lekövetni, így az olasz hölgy haladt át elsőként a célvonalon. A második a holland kiválóság lett, a harmadik helyre pedig a mezőnyhajrát megnyerő Alexandra Manly érkezett meg. A versenyt teljesítette Vas Blanka is, ám a magyar bajnoki trikóban tekerő U23-as világbajnok 7:19 perc hátránnyal az utolsó, még célba érő helyen zárt.

A férfiak versenye a nőkével ellentétben Leuvenből indult, és ugyanúgy Overijsében volt a cél, de a táv 195.2 kilométer volt. A verseny eleje sok sikertelen szökési próbálkozást hozott, mire jó 50 kilométer megtétele után kialakult egy hatfős brigád, amelyik meg tudott lépni a mezőnytől. Őket 60 kilométerrel a vége előtt befogták, ahogy a nem sokkal később kialakuló újabb, háromtagú szökést is beérte az ekkor már alaposan megfogyatkozó mezőny. Végül egy hétfős szökevénycsoport bizonyult nyerőnek, innen került ki a győztes: a kis csoportos sprintbefutóban a Dechatlon AG2R franciája, Benoit Cosnefroy volt a legjobb, aki ezzel idei harmadik győzelmét könyvelhette el, a hajrában Dylan Teunst és Tim Wellenst hagyta le. A versenyen a Team Novo Nordisk színeiben Kusztor Péter is indult, ám nem fejezte be a viadalt.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik