Vuelta: nincs meg Grovesnak a harmadik, Molano nyerte a sprintet

Cz. Á.Cz. Á.
Vágólapra másolva!
2023.09.07. 18:01
null
A befutó (Fotó: Getty Images)
A kolumbiai Juan Sebastián Molano nyerte a Vuelta a Espana országúti kerékpáros körverseny 12. szakaszát, amelyen Valter Attila a mezőnnyel beérkezve 79. lett, az összetett élcsoportja pedig nem változott. A sprinterekről szólt a csütörtök, nem lesz ez így viszont pénteken és szombaton – az összetett szempontjából két kulcsfontosságú nap következik.

 

Egy sok lejtmenet tartalmazó, relatíve pihentető napot rendeztek a Vuelta a Espana második hetének csütörtökén, vagyis a 12. szakaszon. Indokolt is volt egy ilyen típusú nap, hiszen pénteken és szombaton két brutális hegyi szakasz jön, előbbin a Col du Tourmalet-et kell megmászni a befutón Primoz Roglicéknak.

A 12. szakaszon egy nem túl életképes szökés bontakozott ki, a két vállalkozó szellemű versenyzőt hamar utolsó is érte a mezőny. Izgalmat jelentett még a befutó előtt 20 kilométerrel egy részhajrá, ahol gyorsasági pontokat és jóváírás másodperceket lehetett bezsebelni. A zöld trikót viselő és már két szakaszt nyerő Kaden Groves haladt át először a vonalon, mögötte Valter Attila csapattársa, Primoz Roglic – előbbit sokkal inkább a megszerzett 20 pont, utóbbi pedig a négy másodperc tette boldoggá.

Valter egyébként az utolsó 10 kilométeren fontos munkát végzett, hiszen 60 kilométeres sebességnél vezette a Jumbo-Vismát és a teljes mezőnyt, de csapattársai elsődleges célja a három kilométeres kapu biztonságos elérése volt, ezután ugyanis egy esetleges bukás esetén is azonos idő jár a főmezőnnyel.

Az Alpecin megint kitűnő felvezetéssel alapozta meg Groves sprintjét, négy segítővel haladt az ausztrál az utolsó kilométereken. Az UAE bringása, Juan Sebastián Molano viszont rá tudott kerülni az Alpecin vonatára, Groves előtt pedig bezáródott a „kapu”, így a kolumbiai meglehetősen nagy különbséggel nyerte a vágtát.

78. VUELTA A ESPANA
12. szakasz (Ólvega–Zaragoza, 150.6 km):
1. Juan Sebastián Molano (kolumbiai, UAE Emiartes) 3:25:35 óra, 2. Groves (ausztrál, Alpecin-Deceuninck) azonos idővel, 3. Van Poppel (holland, Intermarché-Circus-Wanty) a. i., …79. Valter Attila (Jumbo-Visma) a. i.Az összetett állása:1. (piros trikóban) Sepp Kuss (amerikai, Jumbo-Visma) 42:51:20, 2. Soler (spanyol, UAE Emirates) 26 mp h., 3. Evenepoel (belga, Soudal Quick-Step) 1:09 p h., …21. Valter Attila 14:00 p h.A gyorsasági pontverseny állása:1. (zöld trikóban) Kaden Groves 208 pont, 2. Molano 98, 3. Van Den Berg (holland, EF Education-EasyPost) 84.A hegyi pontverseny állása:1. (pöttyös trikóban) Jesús Herrada (spanyol, Cofidis) 22, 2. Sepúlveda (argentin, Lotto Dstny) 21, 3. Evenepoel 20. A 25 éven aluliak versenyének állása:1. (fehér trikóban) Evenepoel 42:52:29, 2. Martinez (francia, Groupama-FDJ) 53 mp h., 3. Almeida (portugál, UAE Emirates) 1:07 p h.A csapatverseny állása:1. Jumbo-Visma 128:02:10, 2. UAE Emirates 57 mp h., 3. Bahrain-­Victorious 7:27 p h.
Következik: 13. szakasz (Formigal. Huesca la Magia–Col du Tourmalet, 134.7 km)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik