Vuelta: Evenepoel „újratöltve”, 90 kilométeres szökés végén nyert

Vágólapra másolva!
2023.09.09. 17:45
null
Remco Evenepoel (jobbra) a végén lerázta Bardet-t (Fotó: Getty Images)
A Vuelta a Espana kerékpáros-körverseny 14., Sauveterre-de-Béarn és Larra-Belagua közötti 156 kilométeres szakaszán a pénteken betliző címvédő Remco Evenepoel a Romain Bardet-vel közösen végrehajtott sikeres 90 kilométeres szökése végén győzött. Az összetett élcsoportja nem változott, a nagyot melózó Valter Attila viszont a 25. helyen ért be, s összetettben a 17. helyen áll.

A pénteki királyetap legnagyobb vesztese a címvédő Remco Evenepoel volt, aki az etap után elismerte: egyszerűen „kifogyott a tank”, hamar leszakadt, s végül közel félórás hátránnyal ért célba – ezzel gyakorlatilag minden reális esélyét elveszítve a címvédésre.

Apró magyar vonatkozású érdekesség: azt talán senki sem gondolta volna, hogy a királyszakasz után a viadal egyetlen magyar résztvevője, Valter Attila az összetett 20. helyét elfoglalva, éppen a tavalyi világbajnok Evenepoel és a Tour de France 2018-as győztese, Geraint Thomas között áll majd.

A Jumbo magyar versenyzője a szombati szakaszon is alaposan megdolgozott a csapatáért: hol a váltógonddal küzdő Jonas Vingegaard-t húzta vissza a mezőnybe bringacsere után, hol a saját rádiója javítása után vitt frissítőt a társaknak, és egészen ott volt az összetett menők között.

Ami viszont Evenepoelt illeti: a belga szombaton rögtön bizonyította, hogy valóban egyszeri megingásról volt szó, gyakorlatilag az elejétől kezdve többször is próbált megszökni, mire sikerrel járt, s miután a Jumbo láthatóan elengedte az ügyet, mintegy harminc bringás lépett meg a mezőnytől az ő vezetésével.

Az első – királykategóriás – emelkedő tetején aztán Evenepoel ráment a hegyi hajrára, Romain Bardet csatlakozott hozzá, s a lejtmenet során ketten majd másfél perces előnyt építettek ki az otthagyott szökevények előtt. Az eredeti harmincfős szökés 80 százalékát a második emelkedő tetejéig megfogta az éllovas kettőstől majd' hat percre érkező főmezőny – benne Valter Attilával –, s közben a második hegyet is megnyerő Evenepoel virtuálisan átvette a hegyi trikót Vingegaard-tól.

A hajrához közeledve már csak az volt a kérdés, hogy Evenepoel vagy Bardet nyeri meg az etapot, az éllovasok csoportja ugyanis – amelyet hosszú időn keresztül Valter vezetett – már több mint nyolc perc hátránnyal érkezett az utolsó 10 kilométerre. Evenepoel négy kilométerrel a cél előtt aztán megunta, hogy Bardet minimális mennyiséget vezetett a mögöttük hagyott 86 kilométer alatt, nyeregben ülve állva hagyta a franciát, s meg sem állt a célig – a negyedik Vuelta-szakaszgyőzelmét gyűjtötte be.

A második helyre Bardet több mint egy perc hátránnyal érkezett meg, a harmadik helyet a szökevények és a főmezőny közötti háromfős csoportból Lennert Van Eetvelt szerezte meg. Az összetett dobogósok együtt értek be, a sorrend, a különbségek sem változtak, továbbra is Sepp Kuss vezet Primoz Roglic és Jonas Vingegaard előtt.

Valter öt kilométerrel a cél előtt állt ki az esélyesek csoportjának éléről, és a 25. helyen ért be Evenepoelhoz mérten 10:34 perc hátránnyal, összetettben viszont három helyet javított, így a 17. helyen áll.

A SZAKASZ ÖSSZEFOGLALÓJA

KERÉKPÁR
VUELTA A ESPANA

14. SZAKASZ (Sauveterre-de-Béarn–Larra-Belagua, 156.5 km, hegyi befutó)
1. Remco Evenepoel (belga, Soudal Quick-Step) 4:13:38 óra
2. Romain Bardet (francia, DSM) 1:11 perc hátrány
3. Lennert Van Eetvelt (belga, Lotto DSTNY) 6:33 p h.
...25. Valter Attila (Jumbo-Visma) 10:34 p h.
AZ ÖSSZETETT ÁLLÁSA
1. Sepp Kuss (amerikai, Jumbo-Visma) 51:04:54 óra
2. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo Visma) 1:37 p h.
3. Jonas Vingegaard (dan, Jumbo-Visma) 1:44 p h.
...17. Valter Attila (Jumbo-Visma) 35:09 p h.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik