Kerékpár: Valter következő feladata, hogy a kiemelt versenyzők közé kerüljön – Eisenkrammer

Vágólapra másolva!
2023.09.18. 10:05
null
Valter Attila (balra) Vingegaard-ral örül (Fotó: Getty Images)
Fantasztikus induló év volt az idei Valter Attilának a Jumbo-Visma kerékpáros csapatánál, és ezután az lesz a feladata, hogy a kiemelt versenyzők közé kerüljön Eisenkrammer Károly, a Tour de Hongrie főszervezője szerint.

 

Eisenkrammer az M4 Sport Nemzeti Sporthíradójában hétfőn reggel azzal kezdte a TdH-t 2020-ban megnyerő, 25 éves magyar kerékpáros méltatását, hogy „minden elképzelést felülmúl”, amit az elmúlt hónapokban véghezvitt. Úgy vélekedett, hogy a Jumbo edzőtáborából egy másik Valter Attila jött ki, tavasszal komoly feladatok vártak rá, melyeket jól oldott meg, lehetőséget kapott csapatától arra, hogy megmutassa, mit tud.

Emlékeztetett rá, a holland csapatnál az idény elején az volt az első számú cél, hogy a három háromhetes körversenyt megnyerjék, és a történelmi bravúr össze is jött: a szlovén Primoz Roglic a Giro d'Italián diadalmaskodott, a dán Jonas Vingegaard megvédte címét a Tour de France-on, a Vuelta a Espanán pedig a segítőként indult amerikai Sepp Kuss győzött – korántsem mellesleg Vingegaard lett a második, Roglic a harmadik. Utóbbi sikerből Valter Attila is tevékenyen kivette a részét.

Eisenkrammer Károly azt mondta, az év elején még úgy tűnt, hogy Valter Attilának – akinek 2025-ig szól a szerződése – nem lesz helye az egyik nagy körversenyen induló sorban sem, év közben alakultak úgy a teljesítményei és a versenyek, hogy kapott lehetőséget a bizonyításra a spanyolországi viadalon. Megjegyezte, annak, hogy a 22. lett, kisebb jelentősége van, mint annak, hogy megtette, amit vártak tőle.

„A kerékpársportban ezt egy kicsit másképpen nézzük. Szinte teljesen mindegy, hogy egy szakaszon három vagy harminchárom percet kap, ha a feladatát elvégezte, akkor megdicsérik, és boldog a csapat” – mondta, kiemelve, hogy elvégezte a feladatát, ráadásul nem egy, hanem három embert kellett segíteni.

„A világ legerősebb csapatában van, itt a legnehezebb feladat első embernek lenni. Neki az a feladata, hogy az első, kiemelt versenyzők közé kerüljön” – fogalmazta meg a következő célt Eisenkrammer, aki szerint ez történhet úgy, hogy tovább fejlődik, a csapat vezetői pedig látják, hogy rá lehet akasztani azt a terhet, amit egy első számú kerekesnek viselnie kell, de úgy is, hogy a sztárok közül egyesek eligazolnak, ami egyébként „komoly belső feszültséget oszlathatna el”.

„Alapvetően őt nem segítőnek igazolták, azért vitték oda, mert látják azt a lehetőséget benne, hogy vele versenyt lehet nyerni. Nyilván nem azonnal. Ez az év fantasztikus induló év volt a csapatnál. Bekerült egy olyan közegbe, ahol a világ legjobbjai között is kellett tudni segíteni, és ezt megugrotta hibátlanul. A következő év dönti el, hogy a Jumbo rá osztja-e ezt a terhet, remélem, hogy igen – fogalmazott, majd úgy folytatta, nem csak a háromhetes versenyek léteznek. – Nagyon sok lehetőség van a kerékpársportban kiemelkedő eredményt elérni, akár többnapos versenyeken is. Attilának éppen ezek fekszenek, ahol hegy is van és időfutam is.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik