Kerékpár: A múlt doppingesetei miatt nehéz új tehetségeket találni – Bauhaus

Vágólapra másolva!
2023.08.23. 16:30
null
Phil Bauhaus szerint a doppingbotrányok beárnyékolják a kerékpársportágat (Fotó: AFP)
A dopping által beárnyékolt múlt miatt nehéz új tehetségeket találni az országúti kerékpársportban Phil Bauhaus szerint.

„Sajnos a kerékpársportnak még mindig rossz a híre a médiában a múlt doppingesetei miatt. Észszerűnek tűnik, hogy a szülők megkérdezik a gyermeküket, nem akar-e inkább futballozni” – fogalmazott a Tour de Hongrie-n két éve Kaposváron és Tatán is győztes német bringás a német körverseny szerdai nyitószakasza előtt.

Bauhaus kiemelte: az újságírók munkájának része, hogy foglalkozzanak a témával, amely Németországban még inkább fókuszban van, mint máshol.

„Nem hiszem, hogy meg kell lepődni, ha egy tizenkét éves gyerek kétszer is meggondolja, elkezdjen-e kerékpározni, mikor a Tour de France közvetítésein sok szó esik a doppingolásról” – fogalmazott a Bahrain-Victorious 29 éves sprintere, aki szerint ez sztereotipikus gondolkodásmódot eredményez.

„Még ha egy német versenyezne is a közeljövőben a sárga trikóért, mindenki azt gondolná, hogy doppingolt. Ez még jó ideig nem változik meg” – fűzte hozzá Bauhaus.

A sportág egyik legismertebb doppingesete az amerikai Lance Armstrongé volt, aki 1999 és 2005 között sorozatban hétszer diadalmaskodott a Tour de France-on, de később megfosztották címeitől. Azóta jelentős tisztuláson esett át a sportág, a kiugróan jó teljesítmények kapcsán azonban – illetve az időnként még előforduló pozitív doppingtesztek miatt – rendre előkerül a téma a sajtóban. Az egyik legfrissebb eset a szintén német Michel Hessmanné: a Jumbo-Visma – Valter Attila csapata – egy hete felfüggesztette a 22 esztendős bringás versenyzői engedélyét, miután június közepén egy ellenőrzésen a tesztje „gyógyszerben lévő vízhajtó miatt” pozitív eredményt hozott.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik