Tour: Meeus lett az utolsó szakasz győztese; Vingegaard megvédte címét

D. Á.D. Á.
Vágólapra másolva!
2023.07.23. 19:53
null
(Fotó: Getty Images)
Jonas Vingegaard címét megvédve diadalmaskodott a 110. Tour de France országúti kerékpáros-körversenyen, amelynek vasárnapi záró etapján a belga Jordi Meeus győzött a Champs-Élysées-n.

A Jumbo-Visma 26 esztendős dán bringása mögött az UAE két kerékpárosa zárt a dobogón: az ugyancsak kétszeres győztes szlovén Tadej Pogacar a legjobb fiatalt illető fehér trikót érdemelte ki, míg a brit Adam Yates a harmadik helyet szerezte meg ikertestvérét, Simont megelőzve.

A pontverseny zöld trikóját a belga Jasper Philipsen, a hegyi pontverseny első helyezettjét illető pöttyös trikót az olasz Giulio Ciccone érdemelte ki.

A 110. Tour de France vasárnap a Saint-Quentin-en-Yvelines-ből induló 115.1 kilométeres szakasszal zárult a Champs-Élysées-n. A táv első fele a hagyományoknak megfelelően az ünneplésről, pezsgőzésről szólt. Amikor megkezdődtek a szökési kísérletek, Pogacar is próbálkozott, de a mezőny senkit sem engedett el, így a várakozásoknak megfelelően mezőnyhajrá döntött.

Mathieu van der Poel ezúttal is tökéletesen vezette fel a sprintet a csapattársának, Philipsennek, csakhogy az idei viadalon négy etapsikert számláló versenyzőt Dylan Groenewegen meglepte egy hosszú hajrával. Ebből Meeus profitált igazán, aki néhány centivel előbb haladt át a célvonalon, mint az utolsó métereken kerékpárhossznyi hátrányát csaknem ledolgozó Philipsen.

Jövőre a párizsi olimpia miatt a verseny befutója – először a viadal történetében – nem a francia fővárosban, hanem Nizzában lesz. A férfiak záró etapja előtt kezdődött meg a nyolc szakaszból álló női Tour de France, amelynek nyitányát a belga Lotte Kopecky nyerte meg.

ORSZÁGÚTI KERÉKPÁR
110. TOUR DE FRANCE
21. szakasz, Saint-Quentin-en-Yvelines–Párizs, Champs-Élysées, 115.1 km:
1. Jordi Meeus (belga, Bora-Hansgrohe), 2:56:13 óra, 2. Jasper Philipsen (belga, Alpecin-Deceuninck) azonos idővel, 3. Dylan Groenewegen (holland, Team Jayco-AlUla) azonos idővel, 4. Mads Pedersen (dán, Lidl-Trek) azonos idővel, 5. Cees Bol (Astana Qaraqstan Team) azonos idővel
Az összetett végeredménye: 1. (sárga trikóban) Jonas Vingegaard 82:05:42 óra, 2. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 7:29 p h., 3. Adam Yates (brit, UAE) 10:56 p h.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik