Tiszta vagyok, mondta a tegnap óta sárgatrikós Alberto Contador

Vágólapra másolva!
2007.07.27. 14:43
Miután a dán Michael Rasmussent csütörtökön visszaléptette csapata, a Rabobank, a Tour de France-on a spanyol Alberto Contador vehette át az összetettben élen állónak járó sárga trikót. A dán kerekes a dopping-ügy miatt kényszerült a verseny feladására, ám a spanyol esetében is elég necces a helyzet, hiszen rögtön a szemére vetették: tavaly a Fuentes-ügy miatt el sem indulhatott a francia körversenyen, ártatlanságának hangoztatása így eléggé véleményes.
Contador állítja, semmi köze a Fuentes-ügyhöz
Reuters
Contador állítja, semmi köze a Fuentes-ügyhöz
Contador állítja, semmi köze a Fuentes-ügyhöz
Reuters
Contador állítja, semmi köze a Fuentes-ügyhöz

„Igen, tiszta vagyok, ha nem lennék az, nem lennék itt - zárta rövidre a tavaly történtek felemlegetését Contador. - Nincs semmiféle kapcsolatom azzal az üggyel.”

A spanyol kerekes 2006 májusában még az egyik boldog és reményteljes tagja volt a Liberty Seguros csapatának, de a csapat vezetőjének, Manolo Sainznak május végi lebuktatását követően a Fuentes-ügy őt is magával rántotta.

A csapattól távozott a névadó főszponzor, beszállt az Astana, de Contador és még jónéhány neves, végső győzelemre is esélyes kerekes nem állhatott rajthoz a 2006-s Tour-on. Igazi favoritok hiányában a tavalyi verseny az amerikai Floyd Landis sikerét hozta, őt azonban doppingoláson érték, ügye még most is tart.

A tavalyi ügyet követően Contador is váltott, azóta már a Discovery Channel csapatát erősíti, az amerikai csapat színeiben teker az idei Tour-on.

Kétségeinek adott hangot az üggyel kapcsolatban véleményt formáló amerikai Greg LeMond, a Tour egyik korábbi sztárja, aki pályafutása során három alkalommal, 1986-ban, majd 1989-ben és 1990-ben nyerte meg a világ legismertebb kerékpáros körversenyét.

„Contador neve is szerepelt a Fuentes-listán, tavaly nem is indulhatott emiatt a Tour-on - kezdte a 46 éves legenda. - Érdekes módon a versenyről már távozó Rasmussenhez hasonló tempót bír a hegyeken, ez azért, valljuk be, elég furcsa.”

"Hihetetlen, hogy néhányan milyen sebességgel tekernek fel akár a legkeményebb hegyekre is. De az is felfoghatatlan számomra, hogy sokan mind a mai napig milyen jó viszonyt ápolnak olyan ismert doppinglaborok vezetőjével, mint a spanyol Eufemiano Fuentes vagy az olasz Michele Ferrari. De amíg nem változnak és korszerűsödnek a dopping-ellenőrzési módszerek, addig ne várjunk semmilyen változást.”
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik