Osztrák győzelem a férfiaknál, két magyar pedig dobogóra léphetett

Vágólapra másolva!
2007.06.18. 17:34
Öt ország több száz hegyikerékpárosa állt rajthoz június 17-én a Kisnána Kupán, a Groupama Mountain Bike Olimpiai Cross Magyar Kupasorozat 4. fordulóján. A Mátra lejtőjén megrendezett viadal az elit férfiak számára C2-es kategóriájú versenyként szerepelt a nemzetközi szövetség (UCI) versenynaptárában, így az első tíz helyezett kerekesnek világranglista-pontok gyűjtésére is lehetőségük nyílt - ez végül négy magyarnak sikerült.
Buruczki Szilárd (balra) és Erdélyi Eszter (jobbra)
Buruczki Szilárd (balra) és Erdélyi Eszter (jobbra)
Buruczki Szilárd (balra) és Erdélyi Eszter (jobbra)
Buruczki Szilárd (balra) és Erdélyi Eszter (jobbra)

Számukra hat darab 6,2 km-es, 220 méter szintemelkedésű kör teljesítése volt a feladat. A nap során a rajtvonalnál 237-en sorakoztak föl; a szervezők több mint húsz kategóriában osztották ki az érmeket.

A versenyben végül Soukup Christoph révén osztrák győzelem született, Buruczki másodikként, Parti harmadikként állhatott a dobogóra. Parti visszavette az összetett vezetést, a hölgyeknél szoros küzdelemben Vajda vezet.

A magyarok mellett a franciák, szlovákok, osztrákok és lengyelek alkotta elit férfi mezőnyben a győzelmet a világranglista 36. helyén álló osztrák Soukup Christoph szerezte meg, megelőzve az olimpiai kerettag második helyezett Buruczki Szilárdot és a bronzérmes Parti Andrást.

A világranglista-pontot érő helyezések közül a hetediket Blazsó Márton, a nyolcadikat Szalay Péter szerezte meg. A mezőny erősségét mutatja, hogy az összetettet korábban vezető szlovák Milan Barenyi a kiléencedik helyről kiállt. Melts András korábbi sérülése miatt nem állt rajthoz.

A hölgyek esetében nem volt UCI-katagóriás a viadal, hármas hazai győzelem született. A dobogó tetejére ezúttal Erdélyi Eszter ért, második Vajda Márta, harmadik pedig Deli Anett lett.

Az U19 korosztály futamait Benkó Barbara (PCCC) és Juhász Zsolt (Csömöri KSE) nyerte, U23-ban Fördős Anna (Trek Józsefhegyi SE) jeleskedett, ugyanezen korosztályban az uraknál legjobb magyarként Szlobodnyik Zsolt (Merida Maraton SC) a negyedik helyen fejezte be a versenyt.

"Már a rajt előtt megbeszéltük edzőmmel, Pócsföldi Ottóval a taktikát - mondta a verseny után Buruczki Szilárd -, miszerint a szlovák Barenyi Milánra ragadok, aki a ranglistát is vezeti és több versenyt nyert már itthon. De ez nem jött be, mert ő az első körben felütéses defektet kapott, majd ezután kiállt.”

„Ezért mentem tovább a saját tempómban, ekkor még az osztrák versenyzőtől a harmadik körig csak 30-40 másodpercre voltam, de nem bírtam megfogni és inkább a második hely megőrzésére koncentráltam.”

„A pálya így szárazon gyors volt és egyben technikás is, nagyon tetszett! A mesterséges, épített patakmeder, a sziklák, kövek miatt a kedvenc pályáim közé tartozik szárazon."

A kupasorozat következő állomásán ismét a maratonisták pattannak nyeregbe, mégpedig Kőszeg környékén, június 24-én.

A Groupama Mountain Bike Magyar Kupasorozat tehát a maraton sorozattal folytatódik, a sorrendben harmadik fordulóval. A Kőszeg Maraton egyben része a Pannon Maraton sorozatnak, amelyről bővebben a www.pannonmaraton.hu oldalain olvashatnak.

Groupama Mountain Bike Magyar Kupasorozat - 4. forduló, Kisnána Kupa, eredmények

Elit felnőtt férfiak (6 kör):
1. Soukup Christoph (osztrák) 2:01:07 óra
2. Buruczki Szilárd (PCCC-Magellán-Adidas) 2:06:39
3. Parti András (Trek Józsefhegyi SE) 2:09:13

Elit felnőtt nők (4 kör):
1. Erdélyi Eszter (X2S) 1:45:35
2. Vajda Márta (Merida Maraton SC) 1:52:43
3. Deli Anett (Bringavilág SK) 2:00:26


Az olimpiai cross (XCO) kupasorozat 4. fordulója után az összetett állása
Elit férfiak:
1. Parti András (Trek Józsefhegyi SE) 590 pont
2. Barenyi Milan (szlovák) 500 pont
3. Buruczki Szilárd (PCCC-Magellán-Adidas) 470 pont

Elit nők:
1. Vajda Márta (Merida Maraton SC) 760 pont
2. Simon Emese (KTM SC) 740 pont
3. Deli Anett (Bringavilág SK) 580 pont
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik