Jégkorong BL: Fehérvárra jön a címvédő Servette és Bartalis Balázs csapata

Vágólapra másolva!
2024.05.22. 18:28
Bartalis István testvérével csap össze a BL-ben (Fotó: Dömötör Csaba)
A Hydro Fehérvár AV19 többek között a címvédő svájci Geneve-Servette csapatát, valamint a Bartalis Balázst másodedzőként foglalkoztató Lausanne HC-t is vendégül látja a jégkorong Bajnokok Ligája 2024–2025-ös kiírásában.

 

A szerdán Prágában, a világbajnokság központi helyszínén megtartott soroláson kiderült, hogy az osztrák ligában érdekelt magyar csapat a két svájci együttest és a svéd Färjestad Karlstad alakulatát fogadja a vadonatúj Alba Arénában. A Fehérvár ugyanakkor kétszer utazik majd Csehországba, a Dinamo Pardubicéhez és a Sparta Prahához, valamint Svédországba, a Skelleftea AIK-hoz.

Bartalis Balázs testvére, István a Hydro Fehérvár csatára.

A svájci döntős Lausanne másodedzője az MTI-nek elmondta: presztízscsata lesz közte és testvére között.

„Nem mindennap adatik meg, hogy egymás ellen meccseljünk ilyen szinten. Jó lesz Fehérvárra látogatni. Célunk a BL-ben, hogy a rájátszásba jussunk” – fogalmazott.

Szélig Viktor, a fehérváriak általános igazgatója elmondta, hogy szerinte „jól néz ki” a sorsolás.

„Két éve már belekóstoltunk ebbe a csodálatos ligába, és most is kapkodom a fejem, milyen klubokkal vagyunk egy mezőnyben. Nagyszerű, hogy két svájci csapat is jön hozzánk, és az is, hogy viszonylag két közeli idegenbeli mérkőzésünk lesz Csehországban. Remélem, sok szurkolónk kísér el minket, és azt is, hogy az Alba Arénába sokan látogatnak ki” – mondta.

Az egykori válogatott hátvéd kiemelte, hogy a nemzeti csapat nyár végi olimpiai selejtezője miatt nagyon nehéz lesz a felkészülés.

„Remélem, három hetet tudunk együtt készülni, utána jön a válogatott szünet. Szeptember elsején még Pozsonyban lesz a válogatott, a BL pedig négy nap múlva kezdődik, az osztrák liga meg rá másfél héttel. Nem lesz egyszerű” – tette hozzá.

A 24 résztvevő csapatot erősorrend alapján négy kalapba sorolták, a Volán a negyedikbe került.

Minden gárda három-három hazai, illetve idegenbeli összecsapást vív, és az egyesített 24-es tabellán a 16 legjobb kerül a nyolcaddöntőbe. A BL-sorozat szeptember 5-én rajtol.

Az 1903-ban alapított Sparta Praha nyolcszoros cseh bajnok, a cseh Extraligát további négy alkalommal nyerte meg. A BL 2016/17-es kiírásában döntős volt, ahol hosszabbításban kapott ki. A 101 éves Pardubice hatszoros Extraliga-győztes, és több világhírű játékos nevelkedett itt, többek között Dominik Hasek, Ales Hemsky vagy Vladimir Martinec. A Skelleftea AIK-t 1921-ben alapították, négyszeres svéd bajnok, idén BL-döntőig jutott.

A 102 esztendős Lausanne HC a svájci bajnokságban finalista volt és harmadik BL-szezonjára készül. Az 1905-ben - a svájci szövetség létrehozása előtt - alapított genfi Servette 2023-ban lett hazája bajnoka, majd idén megnyerte a Bajnokok Ligáját. A Färjestad a svéd liga legsikeresebb csapata, 21-szer játszott döntőt, és 10-szer nyert is. Hetedik BL-szereplésére készül, és csupán egyszer nem jutott rájátszásba.
 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik