Kerekes maffia, lassan már egy éve húzódik a Fuentes-ügy

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2007.05.11. 20:10
, amely a szombaton rajtoló Giro d’Italia tavalyi küzdelmei alatt robbant ki. Egy-egy új információ fölröppenésekor sokan reménykednek, hogy doppingmentessé tehető a profi kerékpározás, mások viszont (például a német Bild internetes oldala) egyenesen kerékpáros maffiáról beszélnek. Íme, az eddigi kronológia.
Április 30-án Ivan Basso kérésére szerződést bontott vele csapata, a Discovery
Április 30-án Ivan Basso kérésére szerződést bontott vele csapata, a Discovery
Április 30-án Ivan Basso kérésére szerződést bontott vele csapata, a Discovery
Április 30-án Ivan Basso kérésére szerződést bontott vele csapata, a Discovery


A BASSO-SZTORI RÉSZLETEI A NEMZETI SPORT SZOMBATI SZÁMÁBAN!
2006. május 25. A Giro d’Italia végéhez közeledve a spanyol rendőrség házkutatást tartott a Liberty Seguros csapatorvosi laboratóriumában, és 200 darab vérkészítményt foglalt le. A rendőrség őrizetbe vette az istálló igazgatóját, Manolo Sainzot, akinél 60 millió eurónyi készpénzt találtak – a gyanú szerint újabb doppingszállítmány ellenértékéül szánták. Őrizetbe vették még Sainz két helyettesét, Ignácio Labartát és Alberto Leónt, valamint a csapat két orvosát, José Luis Merinót és Eufemiano Fuentest.

2006. június 30. Egy nappal a Tour de France rajtja előtt a T-Mobile csapata visszaléptette a versenytől a német Jan Ullrichot és a spanyol Oscar Sevillát, mert Rudi Pevenage sportigazgatóval együtt bizonyíthatóan kapcsolatban álltak Fuentes doktorral.

KÉPGALÉRIA

Egy spanyol klinikán „Jan” feliratú üvegcsét találtak, ami ugyan nem bizonyítja a doppingolást, ám sokatmondó, hogy a T-Mobile megtagadta Ullrichot. Ezzel egy időben a spanyol El Mundo című lap 37 névből álló listát közölt, amelyen szerepelt Ivan Basso, Francisco Mansebo és Joseba Beloki is – Ullrich és Sevilla mellett. A listán lévőket a Tour szervezői nem engedték rajthoz állni.

2006. július 25. Két nappal a Tour de France vége után kiderült, hogy az egyik versenyző mintája pozitív lett.

2006. július 27. A nemzetközi szövetség (UCI) hivatalosan bejelentette, hogy a Tour-győztes amerikai Floyd Landis tesztoszteron-/epitesztoszteron-szintje a körverseny 17. szakasza után a szabályosnál magasabb értéket mutatott. Landis csapata, a Phonak a vizsgálat lezárásáig Landist nem engedte versenyezni.

2006. július 21. A T-Mobile felbontotta Jan Ullrich szerződését. A tényt a csapat faxon közölte az 1997-ben Tour de France-győztes kerekessel.

2006. augusztus 5. Floyd Landis B-próbája is pozitív eredményt hozott – a Phonak azonnal szerződést bontott vele.

Szavazás

Ön szerint lesz-e a pozitív doppingeset a 2007-es Tour de France-on?

Írja be az itt látható számot!
2006. szeptember 17. Alekszandr Vinokurov nyerte meg a Spanyol körversenyt. Esélyes volt a Tour de France előtt is, ám nem indulhatott, mert csapatából öt kerékpáros neve is szerepelt a Fuentes-listán, négytagú együttessel pedig nem lehetett rajthoz állni. A csapat neve ekkor már Astana-Würth volt, hiszen májusban (Manolo Sainz őrizetbe vételekor) a Liberty Seguros mögül kivonult a főszponzor, helyére a kazah állam és az ország legnagyobb cégei érkeztek támogatónak.

2006. október 12. Az Olasz Olimpiai Bizottság felmentette Ivan Bassót, és elrendelte az eljárás azonnali megszüntetését. Basso visszakapta a 105 nappal korábban felfüggesztett versenyzési engedélyét.

2006. november 9. Ivan Basso, a hétszeres Tour de France-győztes Lance Amstrong utolsó csapatához, a Discoveryhez igazolt.

2006. december 8. Megszólalt Eufemiano Fuentes, elismerve, hogy a kerékpárosok mellett labdarúgók, teniszezők, kézilabdázók, ökölvívók és atléták is voltak a kliensei között. Neveket nem említett, mondván: már több halálos fenyegetést kapott.

2006. december 18. A Spanyol Kerékpáros-szövetség lezárta a Fuentes-ügyet, minden sportolót felmentetve. A spanyol ügyészség azonban tovább vizsgálódik, a vád már „csak” tiltott szerekkel való visszaélés. Azt is vizsgálják, hogy az érintetett kerekesek kapcsolatban álltak-e Fuentesszel.

2007. február 19. Bemutatkozott új csapatánál, a Discoverynél Ivan Basso.

2007. március 2. A Valenciai körversenyen visszatért a Fuentes-ügyben szintén érintett spanyol Oscar Sevilla.

2007. április 3. A bonni ügyészség állítása szerint Jan Ullrich vérmintáját is lefoglalták Eufemiano Fuentesnél. Összehasonlították Ullrich Bonnban leadott DNS-mintájával, és az ügyészség szerint a kettő megegyezik.

2007. április 25. Ivan Basso és további ötven kerékpáros ellen indít eljárást az Olasz Olimpiai Bizottság (CONI). A Discovery a hírekre reagálva felfüggesztette Basso versenyzési jogát.

2007. április 30. Ivan Basso kérésére szerződést bontott vele csapata, a Discovery.

2007. május 7. Ivan Basso elismerte érintettségét a doppingügyben, és vállalta, hogy együttműködik a CONI-val.

2007. május 8. Basso módosította egy nappal korábban tett kijelentését, azt állítva, hogy csak kísérletet tett a doppingolásra, ám nem élt teljesítménynövelő szerekkel, és vérátömlesztést sem hajtottak végre rajta. Azt kategorikusan cáfolta, hogy a 2006-os Giro-győzelmét tiltott eljárásoknak köszönhette. ---- B ---- &
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik