Basso: Nem doppingoltam, csak kísérletet tettem a doppingolásra

Vágólapra másolva!
2007.05.08. 15:09
Soha nem használt tiltott szert, de kísérletet tett rá – ezt ismerte be Ivan Basso, a Giro d’Italia profi kerékpáros körverseny 2006-os győztese. Az olasz sportoló kijelentette, doppingkészítményt nem fogyasztott, vérátömlesztést nem hajtottak végre rajta, viszont bűnös abban, hogy megpróbált tiltott teljesítményfokozót használni. Ezen kívül szinte semmit nem lehetett kihúzni belőle.
Újságírók hada faggatta Ivan Bassót, aki azonban nem árult el szinte semmit
Reuters
Újságírók hada faggatta Ivan Bassót, aki azonban nem árult el szinte semmit
Újságírók hada faggatta Ivan Bassót, aki azonban nem árult el szinte semmit
Reuters
Újságírók hada faggatta Ivan Bassót, aki azonban nem árult el szinte semmit

„Ez csupán kísérlet a doppinggal – fogalmazott milánói sajtótájékoztatóján a 29 éves kerekes. – A pályafutásom során soha nem használtam doppingszert vagy transzfúziót.”

„Le fogom tölteni a büntetésemet, aztán visszatérek és folytatom” – mondta még, majd hozzá tette, többet nem beszélhet, mert az ügyvédeitől ezt a tanácsot kapta.

Basso hétfőn vallotta be az Olasz Olimpiai Bizottságnak (CONI), hogy belekeveredett a spanyolországi doppingbotrányba, amely Operation Puerto néven emlegetnek, és elsősorban egy Eufemiano Fuentes nevű orvos nevéhez köthető.

Azt is hozzátette: készséggel vesz részt a CONI doppingtesztjén.

Bassót azzal vádolják, hogy megsértette a Nemtzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) kódexének 2.2 cikkelyét, amely a „tiltott anyagok és eljárások” alkalmazásával, illetve ezek kísérletével foglalkozik.

Szavazás

Lesznek-e doppingesetek a 2007-es Girón?

Írja be az itt látható számot!
Kedden még nem kívánt részleteket elárulni a nyilvánosságnak, mit jelent pontosan a beismert vétség. Az olasz sajtó azt írta: Basso vérére zsacskókban találtak rá a spanyolországi nyomozás során, ami a vérátömlesztés gyanúját veti föl.

A versenyző úgy magyarázta a beismerést: a szurkolói, a családja és a világ keréksportja iránti tisztele ösztönzi az együttműködésre. Versenyzőtársai közül senkit nem kevert gyanúba.

„A részletek a CONI dokumentumaiban vannak, és nem hozhatók nyilvánosságra – jelentette ki Basso. – Nem kérték tőlem, hogy nevezzek meg másokat is, akik belekeveredtek az ügybe. Én csak és kizárólag saját magamról beszéltem.”

Basso kategorikusan cáfolta, hogy már a 2006-os Girón aratott győzelmét is tiltott eljárások alkalmazásának köszönhette.

Mint ismeretes, az olasz sportolót több mint 50 más kerékpárossal együtt nem engedték elindulni a 2006-os Tour de France-on, miután éppen akkor robbant ki a spanyolországi botrány.

A nyomozás során madridi és zaragozai raktárakban nagy mennyiségű anabolikus szteroidot és vérátömlsztéshez használt eszközt találtak.

Basso, aki a múlt héten hagyta el a Discovery Channel csapatot, korábban még azt állította, ő csak áldozat és teljesen ártatlan.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik