Ivan Basso a Discovery-hez igazol

Vágólapra másolva!
2006.11.08. 16:10
A doppinggyanú alól nemrég tisztázott, a CSC-t elhagyó Ivan Basso a hétszeres Tour de France-győztes Lance Armstrong utolsó klubjához, a Discovery Channelhez igazol, amelyik így ismét főszerepelője lehet a profi kerékpáros-viadaloknak. A megegyezést maga az amerikai sportlegenda erősítette meg.
Ivan Basso
Ivan Basso
Ivan Basso
Ivan Basso

„Igen, megállapodtunk” – mondta Armstrong a La Gazzetta dello Sportnak adott nyilatkozatában.

Az olasz sportnapilap úgy tudja, hogy a 28 éves Basso fizetése – három szezonon át - évi 1,5 millió euró lesz, ezt „egészítik ki” a versenyeken nyert pénzdíjak.

Lance Armstrong pályafutása nagy részét a US Postalnál, majd az utód Discovery Channelnél töltötte. Tavalyi visszavonulását megsínylette a csapat, az eredmények elmaradtak a várakozásoktól, de az elmúlt hetek történései nagy reményekre jogosítják az egyesületet. Basso előtt a Gerolsteinertől érkező, egykor Armstrong egyik legfőbb segítőjének számító amerikai Levi Leipheimer írt alá korábbi klubjához.

Armstrong karrierjének utolsó két francia körversenyén nagy csatákat vívott Bassóval, aki szinte egyedüliként tartotta a lépést a helyekben a texasi sztárral. Az olasz kerékpáros 2004-ben 3., míg 2005-ben 2. volt a Tour de France-on.

Október közepén bizonyítékok hiányában mentette fel a doppingvádak alól az Olasz Olimpiai Bizottság a Giro d’Italia-győztes Ivan Bassót és elrendelte az eljárás azonnali beszüntetését.

A spanyol doktor, Eufemiano Fuentes nevéhez köthető doppingügy májusig nyúlik vissza, amikor a Giro d’Italia alatt a spanyol rendőrség előállította a Liberty Seguros csapat vezetőjét, Manolo Saizot, doppingkészítményeket foglalt le, majd a Francia körverseny rajtja előtt egy nappal nyilvánosságra került Fuentes doktor listája, amelyen több klasszis neve is szerepelt, köztük a német Jan Ullriché, az olasz Ivan Bassóé is.

A listán szereplőket visszaléptették, a spanyol rendőrség pedig hatalmas erőkkel nyomozni kezdett. Végül egyetlen sportolót sem tiltottak el hosszabb időre, valamennyiüket felmentették.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik