A csapatérzés varázsában – megrendezték a 15. Kárpát-medencei Egyetemek Kupáját

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2024.03.11. 15:29
Az idei rendezvénysorozat záróprogramján, a KEK RUN futáson félezer induló állt rajthoz a Ludovikán (Fotó: BEAC, Elte Online)
Idén már 50 anyaországi és külhoni egyetem mintegy 1900 diákja vett részt február 29. és március 2. között a 15. Kárpát-medencei Egyetemek Kupáján.


A KEK Magyarország legnagyobb egyetemi multisporteseménye a futsaltól kezdve a dartsig bezárólag. Simon Gábor, a BEAC igazgatója, a KEK társalapítója úgy fogalmazott a verseny után: „Tizenöt év munkája érett be a hétvégén. Az eddigi legnagyobb és legjobb KEK-et szerveztük meg. Az év egyik legjobb időszaka ez, nemcsak nekünk, szervezőknek, hanem minden sportolónak az egész Kárpát-medencében.”      

Az idei viadalt megtisztelte jelenlétével a rendezvény fővédnöke, Kövér László, az országgyűlés elnöke és a világbajnoki bronzérmes gátfutó, Baji Balázs, a KEK nagykövete. A sportesemény zárásaként rendezték meg a KEK RUN-t, a különböző távokon csaknem 500 futó állt rajthoz a Ludovikán, a verseny főszervezője, Radványi Alexandra nem véletlenül emelte ki: „Évről évre nagyobb résztvevői igényeket kell kiszolgálnunk, ami azt bizonyítja, hogy a KEK RUN az elmúlt négy évben meghatározó futóeseménnyé vált.” 

A honi egyetemek és az alapító külhoni felsőoktatási intézmények (Sapientia Magyar Tudományegyetem – Csíkszereda; Babes–Bolyai Egyetem – Kolozsvár; II. Rákóczi Ferenc Főiskola – Beregszász; Ungvári Nemzeti Egyetem; Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kara – Szabadka; Selye János Egyetem – Révkomárom) mellé számos rangos iskola csatlakozott. Az ötletgazda hangsúlyozta, a hagyományos adománygyűjtésből idén is az Ukrajna területén lévő karácsfalvai Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceum diákjai részesülnek.

Egy 2010-ben megrendezett 15 csapatos, 126 résztvevőt megmozgató 4+1-es futsaltornából nőtte ki magát a rendezvény, „egyszerű történet ez, úgy éreztük, a következő évben is össze kellene jönni, lehetőleg több sportágban”. A szervezők 2013-ban meghívták Michel Platinit, az UEFA elnöke ugyan nem tudott eljönni Budapestre, viszont küldött 15 futball-labdát. Simon Gábor mérföldkőnek tartja az MLSZ, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a Ferencváros 2020-as csatlakozását a KEK sportszakmai partnereihez, a klub szakmai segítséget kap a zöld-fehérektől, cserébe az egyetemisták széles bázisa pedig népszerűségnövelő tényező.

Az egyesület első embere szerény, de családi szála is közrejátszott a program életre hívásában: édesanyja kárpátaljai származású, ez egyben azt is jelentette, a család nem a horvát tengerpartra járt nyaranta, hanem a rokonokhoz, később pedig a többi magyarlakta területre. Simon Gábor hangsúlyozta:

„A KEK, mint megannyi sportág, a csapatérzést erősíti. Nem lenne tizenöt éves a rendezvény a társalapító Nagy Gergely, a KEK főszervezője, Sajben Marcell, az ELTE-s és BEAC-os kollégák, valamint több mint hatvan önkéntes nélkül.”

 

 

(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2024. március 9-i lapszámában jelent meg.)  

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik