Nikola Karabatic a 12. nagy trófeájára hajt a párizsi olmipián

SZENDREI ZOLTÁNSZENDREI ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2024.02.10. 11:50
Nikola Karabatic, a francia férfi kézilabda szíve (Fotó: Getty Images)
Ha nem lett volna a 2012-es fogadási botránya, Nikola Karabatic pályafutása megítéléséhez sem kellene a de szócskát hozzábiggyeszteni. Mindettől függetlenül tény: a francia átlövő az elmúlt jó két évtizedben a megnyert trófeák alapján minden idők legeredményesebb kézilabdázójává vált. Hazája válogatottjának szinte valamennyi jelentős sikeréből kivette a részét, a sportág fejlődésére gyakorolt hatása pedig még a szakajtószámra termelt góljai fontosságánál is nagyobb.

 

 

„Ma belevágtam profi pályafutásom utolsó, 22. idényébe a Paris Saint-Germain színeiben, annál a klubnál, amely olyan sokat jelent nekem – mondta Nikola Karabatic még a 2023–2024-es évadot megelőzően. – A kézilabdázásért, amit annyira szeretek és tisztelek, mint semmi mást, a szívemet és a lelkemet odaadtam. Mindeközben az elmémet és a testemet is ennek a fizikailag és mentálisan is erősen igénybe vevő sportágnak rendeltem alá.”

2004: a szlovéniai Eb-n már az All Star-csapat tagja volt (Fotó: AFP)

MINDEN SZÁL A KÉZILABDÁZÁSHOZ KÖTÖTTE
Karabatic sorsa – sok más legendává váló kézilabdázóéhoz hasonlóan – előre meg volt írva: édesapja, Branko is ezt a játékot űzte, méghozzá igencsak magas szinten. A jugoszláv bajnokságban szereplő Zseljeznicsar kapusaként tűnt fel, majd a nyolcvanas években, már válogatott kézilabdázóként kivándorolt Franciaországba. Nikola, aki a délszláv országban, Nisben látta meg a napvilágot 1984. április 11-én, négyéves volt akkor. Testvére, Luka ellenben már a francia–német határ mellett fekvő Strasbourgban született – egy hét híján napra pontosan négy évvel később. Sorsuk később a pályán is összefonódott, amiben apjuknak is fontos szerepe volt. Igaz, Branko csak 2011-ig figyelhette gyerekei útját a csúcsra, mert 55 esztendősen rákbetegségben elhunyt.

Nikola már 17 esztendősen pályára léphetett a Montpellier felnőttcsapatában, de még akkor sem volt húszéves, amikor 2003-ban először nyerte meg a Bajnokok Ligáját. Ez volt az első alkalom, hogy a világ megtapasztalhatta elsöprő lendületét. Pedig a Portland San Antonio elleni döntő első mérkőzését úgy veszítette el 27–19-re a francia együttes, hogy Karabatic egymaga tizenegy gólt szerzett. És ha nincs az ő parádés játéka, aligha marad esélye a Montpellier-nek a visszavágóra. De maradt, s a visszavágón jött is a fordulat – mint oly sok más hasonló párharcban abban az időszakban. Karabatic csapata 31–19-es kiütéses győzelemmel fordított, s nyerte meg a BL-serleget. Arról nem is beszélve, hogy későbbi nagy harcostársai közül Michaël Guigou-val, Didier Dinart-ral és Thierry Omeyerrel is ott kezdődött el a közös útja.

„A tanulás és a győzelem iránti vágy tett képessé arra, hogy a legnagyobb klubok ellen a legszebb helyszíneken játszhassak, hogy a legjobb edzőktől tanulva fejlődjek, hogy a legnagyobb klasszisokkal kerüljek szembe, és hogy a nagyobb trófeákat nyerjük meg hihetetlen csapattársaimmal” – nyilatkozta akkoriban. A francia férfi kézilabda-válogatott térhódítása a 2001-es hazai rendezésű világbajnokságon megnyert aranyéremmel – de még Nikola Karabatic nélkül – vette kezdetét, ám az igazi aranykor 2006 és 2017 között köszöntött be. (Ezt annak ellenére is ki lehet jelenteni, hogy a „kékek” már 1995-ben megszerezték az első világbajnoki címüket, a sikernek az irányító Jackson Richardson volt a fő letéteményese.)

81972773
2008: olimpiai bajnok lett Pekingben (Fotó: AFP)

Az új évezred első nagy tornáján ellenben olyan egyéniségek emelték más szintre a sportágat, mint a kapuban Omeyer, balszélsőként Guigou, a hátsó posztokon Jérome Fernandez, Daniel Narcisse, Nikola Karabatic, Guillaume Gille, Valentin Porte, beállóban Bertrand Gille és Cédric Sorhaindo, a jobb szélen Luc Abalo. És persze Claude Onesta, aki 15 éven át szövetségi kapitányként varázsolt „nyerőgépet” ezekből a klasszisokból.

Karabatic már a THW Kiel játékosa volt, amikor a 2006-os Európa-bajnokság fináléjában ugyanúgy 11 gólt dobott, mint három évvel korábban a BL-döntőben. Ez volt pályafutása első nagy trófeája, amit a francia válogatott tagjaként nyert meg, miután a csapat legyőzte a vb-címvédő spanyolokat 31–23-ra. Akkor úgy tetszett, ez a két válogatott csatázik majd az érmekért a következő esztendő nagy világversenyein is, de a sors teljesen más forgatókönyvet írt.

KARABATIC KONTRA BALIC – A STÍLUSOK CSATÁJA
Hogy mi tette Nikola Karabatic és Ivano Balic párharcát a kézilabdázás történetének egyik legnagyobb rivalizálásává? A két klasszis teljesen eltérő karakterű: amíg Karabatic inkább testi adottságait kihasználva, többnyire erőből próbálta, próbálja átverekedni magát a vele szemben álló védőkön, Balic varázslóként, páratlan helyzetfelismerésével élve játszotta át a falat. A horvát irányító hol kiszámíthatatlan bejátszást választott, hol fürgén bujkált be a védők között és lőtt ziccert, hol váratlan közbelövéssel operált – stílusával, megoldásaival messze megelőzte a korát. Kettejük rivalizálása nem a média által mesterségesen kreált affér volt. Amikor a 2009-es vb-döntőjében – szó szerint – farkasszemet néztek egymással és majdnem összeverekedtek, ellentétüknek már jelentős előélete volt. A 2006-os Európa-bajnokságon éppen a franciák ütötték el a finálétól Horvátországot, hogy aztán két évvel később Karabatic lője kapufára a labdát az utolsó másodpercekben, aminek köszönhetően viszont Horvátország lépett tovább az elődöntőből a döntőbe. Ezek után jött a 2009-ben 15 ezer horvát drukker előtt Zágrábban lejátszott döntő, annak is a 46. perce. Balic kicselezte Sorhaindót, de Karabatic jól segített be, és szabálytalankodott a lőni készülő irányítóval szemben. Balic szerint a mellkasát találta el Karabatic, és ezzel túlment minden határon. 18–18 volt az állás – innen lett 24–19 a franciák javára…

148073573
2012: a londoni olimpián megvédte címét a francia válogatott (Fotó: AFP)

De azért az ellenfelek nem váltak ellenséggé. „Szia, Niko! Köszönöm az összes óriási csatát, amit klubszinten és különösen a válogatott színtéren vívtunk egymással. Nagyon rossz érzés, hogy nem hagytál nekem egyetlen trófeát sem megnyerni” – üzente viccesen az Európai Kézilabda-szövetség 2022-es videójában Balic. „Helló, Ivano! Nagyon sajnálom, hogy sohasem lehettünk csapattársak. Ettől függetlenül hatalmas megtiszteltetés, hogy részt vehettem ezekben a csatákban ellened. Igazi legenda vagy!” – válaszolta neki Karabatic. (A két ikon a 2010-es ausztriai Eb döntőjében még egyszer összefutott, és akkor is a hat gólt szerző francia csapata hagyta el győztesen a pályát.)

És nem a 2009-es zágrábi vb-döntő volt az utolsó alkalom, hogy Karabatic Franciaországa az éppen akkor legnagyobb ellenfelének kikiáltott válogatott otthonából vigye el az aranyérmet. A Mikkel Hansen repítette Dániát a 2014-es kontinensviadal fináléjában 42–31-re ütötte ki – sokak szerint az volt minden idők egyik legtökéletesebb produkciója, amit a franciák azon az estén Herningben bemutattak…

2021: az elvesztett 2016-os döntő után Tokióban újra a trónon (AFP)

FOGADÁSI CSALÁS ÉS A REKORDOK KÖNYVE
Amikor a háromszoros olimpiai és egyaránt négyszeres világ- és Európa-bajnok, a Bajnokok Ligájában három különböző csapattal is a csúcsra érő (2003: Montpellier; 2007: Kiel; 2015: Barcelona) Nikola Karabatic örökségét vesszük leltárba, nem mehetünk el szó nélkül a 2012- ben történtek mellett sem. Történt, hogy az év májusában a már biztos bajnok Montpellier a kiesőjelölt Cesson-Sevigne ellen játszott, és meglepetésre 31–28-ra kikapott. A találkozóra szokatlanul sok fogadást kötöttek, és összesen nagyjából 200 ezer eurót nyertek. Mint utólag kiderült, több kézilabdázó is, köztük Nikola – és testvére, Luka – is, aki ugyan sérülés miatt nem játszott a mérkőzésen, de élettársán keresztül fogadott rá. A francia szövetség 2013 februárjában őt és hat csapattársát sportetikai vétség miatt hat-hat mérkőzésre eltiltotta, a francia ügyészség pedig 20 ezer eurós pénzbüntetést és három hónapos felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki rá.

2024: válogatott bemutatkozása után 22 évvel Európa-bajnok lett Németországban (Fotó: AFP)

Az ítéletet négy évvel később 10 ezer euróra és két évre mérsékelték. Az utóbbi években Nikola Karabaticra kezdték rásütni, hogy bizonyos játékhelyzetekben színészkedik a pályán. Ám a fantasztikus képességű kézilabdázó volt annyira intelligens, hogy negyvenhez közeledve felismerje, már nem neki kell megoldani minden szituációt. Az elmúlt években képes volt elfogadni, hogy a Nedim Remili, Elohim Prandi, Dika Mem nevével fémjelzett új generáció mellett kevesebb játéklehetőséghez jut. Rutinjával védekezésben is rengeteget tud segíteni válogatottjának, amellyel a január 28-án véget érő németországi Európa-bajnokságot is aranyéremmel zárta. Nyáron, a párizsi olimpián pedig jöhet az „utolsó tánc” és a francia válogatott színeiben megcélzott 12. világverseny-aranyérem. Hazai közönség előtt. Bár ha „csak” érmet nyer, akkor is a tizennyolcadik medáliáját teszi a vitrinbe, ami ugyancsak földöntúli teljesítmény lenne. Arról nem beszélve, hogy Nikola Karabatic a 2004-es Európa-bajnokság óta csak a 2021-es vb-ről hiányzott a franciák keretéből, ami – írd és mondd! – 25 világverseny-szereplés. Szóval, akárhogy alakul, Párizs így is, úgy is megkoronázza majd a férfi kézilabdázás amúgy is trónon ülő királyának csillogó pályafutását.

NS-grafika: Dancsák András

(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2024. február 10-i lapszámában jelent meg.)
 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik