Vajda Attila: Mindig (sikerre) éhesen kelek fel!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.06.13. 19:23
null
Vajda Attila reggelijének szerves része a kávé és a zabpehely
Készülhet az Európa-bajnokságra a „királykategóriában” Vajda Attila, aki a szegedi válogatóversenyen ismét nem talált legyőzőre a kenu egyesek ezerméteres versenyszámában. Hazai uralkodása több mint egy évtizede tart. Ennyi idő alatt érettebb lett és már táplálkozásában is sokkal tapasztaltabb.

 

„Az elmúlt 11 évben sok minden változott, többek között a testsúlyom is. Ehhez kellett alakítanunk a táplálkozásomat is, de most már pontosan tudom, mi a legjobb számomra. Az edzőtáborok során tudom a leginkább közelíteni az optimálishoz a reggeliket is. Kedvencem Portugália, ahol idén is készültem a szezon elején. Heti két alkalommal a reggeli meghatározó része a zabpehely, amely tápláló és rendkívül jó hatással van az emésztésre is, a többi napon pedig variálom a szokásos fogásokat.”

Az olimpiai bajnok a pályán komoly és gyakran legyőzhetetlen, de a pályán kívül sokan szeretik közvetlensége miatt. Így még a kisebb csínyeket is megbocsájtják neki, mint például a szegedi Világkupán az egyik közös reggelin, amit a magyar válogatott többi tagjával költött el.

„Ritkán eszek süteményt a napindító étkezések során, de az egyik csapattársam egy igen íncsiklandozó darabbal a tányérján tért vissza a svédasztaltól. Egy óvatlan pillanatban elcsentem a sütit és megettem, mint később kiderült ez hiba volt, hiszen az utolsó darab volt és már nem is tudtak hozni újabbat a konyháról sem. Általában azért nem vagyok ennyire gonosz.”

Három olimpián szerepelt eddig, ennek is köszönhető, hogy jól ismeri a görög, a kínai és az angol konyhát is. Athénben bronzérmet szerzett, Pekingben már megnyerte az ötkarikás játékokat. 2008-ban Ázsiában a győzelemnél is akadt nehezebb: kitalálni, hogy miből van néhány fogás a reggeliző asztalon.

„Pekingben nagyon jó nemzetközi konyha volt, de akadt étel (?), amiről nem tudtam eldönteni, hogy eszik vagy isszák, valami vagy megy valahová... abból nem is ettem.”

A hosszan tartó siker egyik titka, hogy régóta dietetikussal egyezteti, mit és mennyit fogyasszon.

„Egy állapotfelmérés alapján nekem a fehérjében dús ételek fogyasztása a célszerű, emellett törekszem a szénhidrátok bevitelét is optimális szinten tartani. Tojás, sonka, ezek azok, amik mindig vannak a hűtőmben. Természetesen a felkészülési és a versenyidőszakban más-más kap nagyobb hangsúlyt, de vannak dolgok, amik állandóak, például a napindító kávé is kell a jó starthoz.”

Attilának van még ideje a felkészülésre, hiszen az Európa-bajnokság – amelyen az 1000 méter mellett az 5000 méteres távon is rajthoz áll – csak július közepén lesz és az év fő versenye, a világbajnokság is augusztusban. Ismerve a szegedi kenus kísérletező kedvét, szinte biztos, hogy a brazil konyha rejtelmeit is szívesen fedezné fel, legkésőbb 2016-ban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik