nemzetisport.hu 2016.11.06 14:19 Frissítve: 2016.11.06 21:28

Kajak-kenu: változás, megvan az új olimpiai program

A Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) gyorsasági szakágának évente megrendezett konferenciáján a szervezet főtitkára, Simon Toulson arról számolt be, hogy hogyan változik a sportág olimpiai programja. A várakozásnak megfelelően 2020-ban két női kenus számban hirdetnek bajnokot, férfi kajakban és kenuban pedig a hangsúly még az eddiginél is jobban átkerül az 1000 méteres számokra.

Csak a női kajakos szakágban nem történt változás: maradt a négy olimpiai szám (Fotó: Szabó Miklós)

 

Lezárta a tárgyalásokat a gyorsasági kajak-kenu szakág olimpiai programváltoztatását illetően az ICF és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) – erről beszélt a düsseldorfi eseményen Simon Toulson. Eldőlt, hogy a női- és a férfiversenyzők mostantól egyaránt hat számban állhatnak rajthoz az olimpián.

„Ennek eredményeként a női kenu felkerül két számmal a programba – számolt be a helyszínről Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) főtitkára. – Kétezer-húsztól a hölgyek C–1 kétszáz és C–2 ötszáz méteren állhatnak rajthoz az olimpián. Miután a gyorsasági szakágban továbbra is tizenkét számban hirdetnek olimpiai bajnokot, így egy férfi kajakos és egy férfi kenus versenyszám kikerül az ötkarikás programból.”

A férfi kenusok a következő olimpián már nem versenyezhetnek kétszáz méteren, mostantól csak a két ezerméteres számot rendezik meg nekik. A férfi kajakosoknál marad mindhárom ezerméteres szám, viszont kétszáz méteren már csak K–1-ben hirdetnek majd bajnokot. A női kajakosok programja nem változik.”

Simon Toulson a konferencián elmondta, korábban volt olyan elképzelés az ICF részéről, hogy a férfi K–4 1000 méteres versenyszám helyett a K–4 500 méter kerüljön a programba, ezt a változtatást azonban a NOB nem fogadta el.

„Pozitívnak értékelem, hogy a hagyományosabb számok maradnak a férfiaknál – mondta a konferencián szintén résztvevő Storcz Botond, felnőtt szövetségi vezetőedző. – Egyértelmű lett a kép, férfi kajakban csak annak szabad mostantól az egy szem kétszáz méteres távra készülni, aki született sprinter, a többieknek marad az ezer méter, ahogy az összes férfi kenusnak is. Látszólag ennek a változtatásnak a legnagyobb magyar vesztese a riói olimpián C–1 kétszáz méteren rajthoz álló Hajdu Jonatán, aki régóta a szám legjobbjának számít itthon, azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy Jonatán ifjúsági versenyzőként nyert világbajnoki címet ezer méteren is. A női kenu programba kerülésének azért örülök, mert az elmúlt évek eredményei bizonyítják, hogy ezekben a számokban is sikeresek lehetünk.”

2019.07.26 17:28:08

Kajak-kenu vb THURY GÁBOR, SZABÓ GÁBOR

Hatvanöt éve volt az a világbajnokság, amelynek mesés eredményeivel kiérdemelték a sportág legjobbjai a kiemelt figyelmet.

2019.07.12 18:21:57

Kajak-kenu vb LIPICZKY ÁGNES

Az Európai Játékokon két egyéni számot nyerő 22 éves kajakos édesanyjával kettesben készül a szegedi vb-re.

2019.06.14 19:55:16

Kajak-kenu vb JOCHA KÁROLY

Nyolcvanéves a magyar kajak-kenu sport egyetlen filozófia tanára.

2018.12.26 11:09:23

Kajak-kenu vb LIPICZKY ÁGNES

„Az élsportolók a búra alól kilépve nem mindig lelik meg a helyüket.”