nemzetisport.hu 2016.11.06 14:19 Frissítve: 2016.11.06 21:28

Kajak-kenu: változás, megvan az új olimpiai program

A Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) gyorsasági szakágának évente megrendezett konferenciáján a szervezet főtitkára, Simon Toulson arról számolt be, hogy hogyan változik a sportág olimpiai programja. A várakozásnak megfelelően 2020-ban két női kenus számban hirdetnek bajnokot, férfi kajakban és kenuban pedig a hangsúly még az eddiginél is jobban átkerül az 1000 méteres számokra.

Csak a női kajakos szakágban nem történt változás: maradt a négy olimpiai szám (Fotó: Szabó Miklós)

 

Lezárta a tárgyalásokat a gyorsasági kajak-kenu szakág olimpiai programváltoztatását illetően az ICF és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) – erről beszélt a düsseldorfi eseményen Simon Toulson. Eldőlt, hogy a női- és a férfiversenyzők mostantól egyaránt hat számban állhatnak rajthoz az olimpián.

„Ennek eredményeként a női kenu felkerül két számmal a programba – számolt be a helyszínről Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) főtitkára. – Kétezer-húsztól a hölgyek C–1 kétszáz és C–2 ötszáz méteren állhatnak rajthoz az olimpián. Miután a gyorsasági szakágban továbbra is tizenkét számban hirdetnek olimpiai bajnokot, így egy férfi kajakos és egy férfi kenus versenyszám kikerül az ötkarikás programból.”

A férfi kenusok a következő olimpián már nem versenyezhetnek kétszáz méteren, mostantól csak a két ezerméteres számot rendezik meg nekik. A férfi kajakosoknál marad mindhárom ezerméteres szám, viszont kétszáz méteren már csak K–1-ben hirdetnek majd bajnokot. A női kajakosok programja nem változik.”

Simon Toulson a konferencián elmondta, korábban volt olyan elképzelés az ICF részéről, hogy a férfi K–4 1000 méteres versenyszám helyett a K–4 500 méter kerüljön a programba, ezt a változtatást azonban a NOB nem fogadta el.

„Pozitívnak értékelem, hogy a hagyományosabb számok maradnak a férfiaknál – mondta a konferencián szintén résztvevő Storcz Botond, felnőtt szövetségi vezetőedző. – Egyértelmű lett a kép, férfi kajakban csak annak szabad mostantól az egy szem kétszáz méteres távra készülni, aki született sprinter, a többieknek marad az ezer méter, ahogy az összes férfi kenusnak is. Látszólag ennek a változtatásnak a legnagyobb magyar vesztese a riói olimpián C–1 kétszáz méteren rajthoz álló Hajdu Jonatán, aki régóta a szám legjobbjának számít itthon, azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy Jonatán ifjúsági versenyzőként nyert világbajnoki címet ezer méteren is. A női kenu programba kerülésének azért örülök, mert az elmúlt évek eredményei bizonyítják, hogy ezekben a számokban is sikeresek lehetünk.”

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2017.01.17 00:45:23

Kajak-kenu PIRCS ANIKÓ

A háromszoros olimpiai bajnok kajakos 20 kilóval nyom fekve – 120 helyett…

2016.10.20 09:39:17

Kajak-kenu P. A.

„Követem a divatot, én is csak egy versenyzővel dolgozom. Ha úgy jobban tetszik, levezetek.”

2015.09.13 17:41:55

Kajak-kenu MTI

A házigazda magyar válogatott 12 első, 10 második és 5 harmadik hellyel zárta a győri versenyt.

2015.08.23 14:17:34

Kajak-kenu nemzetisport.hu

A 18 olimpiai kvótából 15-öt gyűjtöttünk be • Olimpiai mércével két arany- és négy ezüstérem a mérlegben.

2015.08.23 09:09:54

Kajak-kenu Krasz Emil (Milánó)

A két kajak négyesünk és az 1000 m-es férfi kenu páros is második lett • Nyolc érem vasárnap délelőtt.