HIRDETÉS
nemzetisport.hu 2016.11.06 14:19 Frissítve: 2016.11.06 21:28

Kajak-kenu: változás, megvan az új olimpiai program

A Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) gyorsasági szakágának évente megrendezett konferenciáján a szervezet főtitkára, Simon Toulson arról számolt be, hogy hogyan változik a sportág olimpiai programja. A várakozásnak megfelelően 2020-ban két női kenus számban hirdetnek bajnokot, férfi kajakban és kenuban pedig a hangsúly még az eddiginél is jobban átkerül az 1000 méteres számokra.

Csak a női kajakos szakágban nem történt változás: maradt a négy olimpiai szám (Fotó: Szabó Miklós)

 

Lezárta a tárgyalásokat a gyorsasági kajak-kenu szakág olimpiai programváltoztatását illetően az ICF és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) – erről beszélt a düsseldorfi eseményen Simon Toulson. Eldőlt, hogy a női- és a férfiversenyzők mostantól egyaránt hat számban állhatnak rajthoz az olimpián.

„Ennek eredményeként a női kenu felkerül két számmal a programba – számolt be a helyszínről Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) főtitkára. – Kétezer-húsztól a hölgyek C–1 kétszáz és C–2 ötszáz méteren állhatnak rajthoz az olimpián. Miután a gyorsasági szakágban továbbra is tizenkét számban hirdetnek olimpiai bajnokot, így egy férfi kajakos és egy férfi kenus versenyszám kikerül az ötkarikás programból.”

A férfi kenusok a következő olimpián már nem versenyezhetnek kétszáz méteren, mostantól csak a két ezerméteres számot rendezik meg nekik. A férfi kajakosoknál marad mindhárom ezerméteres szám, viszont kétszáz méteren már csak K–1-ben hirdetnek majd bajnokot. A női kajakosok programja nem változik.”

Simon Toulson a konferencián elmondta, korábban volt olyan elképzelés az ICF részéről, hogy a férfi K–4 1000 méteres versenyszám helyett a K–4 500 méter kerüljön a programba, ezt a változtatást azonban a NOB nem fogadta el.

„Pozitívnak értékelem, hogy a hagyományosabb számok maradnak a férfiaknál – mondta a konferencián szintén résztvevő Storcz Botond, felnőtt szövetségi vezetőedző. – Egyértelmű lett a kép, férfi kajakban csak annak szabad mostantól az egy szem kétszáz méteres távra készülni, aki született sprinter, a többieknek marad az ezer méter, ahogy az összes férfi kenusnak is. Látszólag ennek a változtatásnak a legnagyobb magyar vesztese a riói olimpián C–1 kétszáz méteren rajthoz álló Hajdu Jonatán, aki régóta a szám legjobbjának számít itthon, azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy Jonatán ifjúsági versenyzőként nyert világbajnoki címet ezer méteren is. A női kenu programba kerülésének azért örülök, mert az elmúlt évek eredményei bizonyítják, hogy ezekben a számokban is sikeresek lehetünk.”

2018.12.26 11:09:23

Kajak-kenu LIPICZKY ÁGNES

„Az élsportolók a búra alól kilépve nem mindig lelik meg a helyüket.”

2018.12.23 13:33:59

Kajak-kenu PIRCS ANIKÓ

Az ötszörös olimpiai bajnok sportoló 2018-ban pályafutása eddigi legeredményesebb világbajnokságát zárta.

2018.12.23 17:49:27

Kajak-kenu VINCZE SZABOLCS

A szülés után rögtön a csúcsra visszatérő kajakos többet elárult magáról, mint eddig bármikor.

2018.08.29 11:34:12

Kajak-kenu ROSKA EMESE BOGLÁRKA

Néhány hónapja még nem gondolta volna, hogy két győzelmet arat a portugáliai vb-n.

2018.05.05 11:40:08

Kajak-kenu PIRCS ANIKÓ, TUMBÁSZ HÉDI (fotó)

Az eddig öt olimpián három aranyat szerző 35 éves klasszis 2020-ban Tokióban is érmet szeretne nyerni.