Kajak-kenu: keresi a helyét a Vietnamból hazatérő Vereckei

LIPICZKY ÁGNESLIPICZKY ÁGNES
Vágólapra másolva!
2015.01.20. 13:34
null
Vereckei Ákos baráti alapon dolgozik Esztergomban (Fotó: NS-archív)
Két évig dolgozott edzőként Vietnamban, ám miután lejárt a szerződése, hazatért Ázsiából Vereckei Ákos. Kétszeres olimpiai bajnok kajakozónk egyelőre keresi szakmai tudásának, versenyzői tapasztalatainak „helyét” a hazai vizeken, és barátja, az esztergomi szakosztályvezető Vitalij Pjatacsuk kérésére gyerekekkel foglalkozik a helyi klubnál. Hogy milyen pozícióban?



„Egyelőre nincs semmiféle pozícióm, baráti alapon segítem a munkát Esztergomban – mondta Vereckei Ákos. – Igazából amolyan hiteles külső szemként működöm, aki megnézi, hogy mit csinálnak az edzők, milyen munkát végeznek a gyerekek. Próbálom kiszűrni a hibákat, megtanítani az alapfogásokat, a helyes technikát, és persze felhívni a figyelmet azokra a versenyzőkre, akik eltérnek az átlagostól, kitűnnek a mezőnyből, akiket érdemes kiemelten menedzselni. Az életem a kajakozás körül forgott és forog, felhalmoztam annyi tudást, amennyivel, azt hiszem, hasznára lehetek a sportágnak.”

Vereckei Ákos még csak két edzésen van túl, ám nevének hatása már érezhető az esztergomi klubnál, a szülőknek ugyanis garanciát jelent, hogy olimpiai bajnok kajakos foglalkozik gyermekeikkel. Amikor azt mondjuk, furcsa, hogy egy edzői tapasztalatokkal felvértezett, kétszeres olimpiai bajnok volt kiváló kajakos házalni kénytelen tudásával, Vereckei hárít.

„Nem házalok. Engem hívnak azok a szakemberek, akik úgy érzik, hasznomat vehetik. Az esztergomiak mellett két másik klub is megkeresett, hogy segítsem a munkájukat, amit örömmel teszek – folytatta. – Hogy milyen keretek között szeretném ezt a munkát végezni? Egyelőre ezt még nem látom pontosan, csak azt tudom, hogy szeretnék minél szélesebb rétegekhez eljutni. Sokat kaptam a sportágtól, amiből szeretnék most visszaadni. És ahogy látom, van igény egy hiteles emberre, aki, mondjuk, képes elmondani egy olyan fiatal edzőnek, akinek még sosem volt felnőtt versenyzője, hogy miként tud továbblépni tizennyolc éves tehetségével ezen a pályán. Nemcsak a gyerekek, olykor az edzők is tudnak tanácstalanok lenni, és ha feltesznek kérdéseket, az ő fejlődésükben is segítséget tudok nyújtani. Vitalij például azt mondta nekem, az a két alkalom, amelyet eddig az esztergomi gyerekekkel töltöttem, többet adott neki szakmailag, mint az elmúlt tíz esztendő. Ez is azt igazolja, van még olyan űr a sportágban, amelyet be lehetne tölteni.”

Hogy hol lenne a helye a jelenlegi magyar kajak-kenus életben Vereckei Ákosnak? Arra nem ő szeretné megadni a választ.

„Nem hiszem, hogy nekem kellene pozicionálnom magam. Az életem most megint az útkeresés fázisában van, és én azon a szinten tudok érvényesülni, ahol igénylik a munkámat” – magyarázta Vereckei, aki egyben biztos: nem akar elszakadni szeretett sportágától.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik