Kvótákat remélnek az evezősök a szegedi kvalifikációs versenyen

N. R.N. R.
Vágólapra másolva!
2024.03.25. 16:00
Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár örül annak, hogy evezésben is vendégül láthatjuk a sportág kiválóságait (Fotó: Török Attila)
Egy hónap múlva újabb olimpiai selejtezős versenynek ad otthont Magyarország – ezúttal az evezős Európa-bajnoksággal egybekötött kontinentális kvalifikációs regattát rendezi hazánk a szegedi Maty-éren.

A Magyar Evezőszövetség (MESZ) hétfőn hivatalos sajtótájékoztatót tartott az egy hónap múlva, április 25–28. között Szegeden rendezendő Európa-bajnokság és kontinentális kvalifikációs regatta kapcsán, amelyen összesen 14 kvótát osztanak ki a párizsi olimpiára.

Magyarországon másodszor szerveznek evezős világversenyt – legutóbb 54 évvel ezelőtt, a tatai Öreg-tavon tartottak Európa-bajnokságot, olimpiai selejtezőnek azonban most először adunk otthont.

„A sportirányításban kiemelt célunk volt, hogy az idei évben minél több olyan eseményt hozzunk hazánkba, amelyek szerepet játszanak a párizsi olimpia kvalifikációban is. Nagy öröm, hogy evezésben is vendégül láthatjuk a sportág kiválóságait. A hazai környezet, a magyar szurkolók támogatása minden ilyen alkalommal nagy segítség a versenyzőinknek” – mondta Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár. Hozzátette: sportdiplomáciai szempontból is jelentős sikerekről van szó, hiszen nagy elismerés a nemzetközi sportélet szereplőitől, hogy ránk bízzák ezeknek a jelentős nemzetközi versenyeknek a rendezését.

Cseh Ottó, a Magyar Evezős Szövetség elnöke arról beszélt, hogy az idei lesz a valaha volt legnagyobb evezős esemény Magyarországon. Ezt Szántó Évának, MESZ általános alelnökének, illetve a nemzetközi szövetség végrehajtó bizottságának tagjának vezérletével valósítanak meg a szervezők, akik 32 versenyszámban, 34 ország 610 versenyzőjét várják a Maty-érre. A szövetség elnöke kiemelte, hogy a magyarok 1932 óta minden olimpián indítottak versenyzőt.

„Szeretnénk kvótát, illetve kvótákat szerezni, és Európa-bajnoki érmekre is reális esélyünk van” – mondta Cseh Ottó, aki telt házra számít Szegeden. A hazai szövetség első embere hozzáfűzte, hogy nagy hangsúlyt fektetnek a szurkolói élményre, és igazi fesztivál hangulatot szeretnének varázsolni az eseményre. Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy kísérő rendezvényként az ergométeres diákolimpiát, valamint az Egyetemek Regattáját is az Eb alatt tartják. 

Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára is bízik a hazai kvótaszerzésben. Elmondta, eddig 15 sportág 113 magyar sportolója biztosította helyét a párizsi játékokon, és reményeik szerint még 8-10 sportág csatlakozik hozzájuk, köztük az evezés is.

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke arról beszélt, hogy legutóbb 2016-ban Lőrincz Krisztina képviselte a magyar színeket a paralimpián, jelenleg pedig mindössze egy hely kiadó Európában, így Pető Zsoltnak nem lesz könnyű dolga a PR1-es kategóriában.

A magyar csapat a hazai kontinenstornán 14 egységgel és 29 versenyzővel száll versenybe.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik