A végén daráltuk be a házigazdát, győzelem a hoki-vb nyitányán

SZŰCS ANDRÁS (KIJEV)SZŰCS ANDRÁS (KIJEV)
Vágólapra másolva!
2017.04.22. 12:20
null
Nagy csatában győztük le a házigazdát (Fotó: MJSZ/Fényes Gábor)
Kínkeserves győzelemmel kezdett a divízió 1/A-világbajnokságon a magyar válogatott, amely a házigazda Ukrajna ellen 0–1-ről és 2–3-ról is fordított, és 5–3-ra nyert.

JÉGKORONG, DIVÍZIÓ 1/A-VILÁGBAJNOKSÁG
1. FORDULÓ

UKRAJNA–MAGYARORSZÁG 3–5 (1–1, 2–1, 0–3)
Kijev, 4612 néző. V: Grumsen (dán), Hansen (norvég), Bowles (amerikai), Persson (svéd)
MAGYARORSZÁG:
Rajna – Stipsicz, Wehrs – Sagert, Szirányi B. (2) – Gőz, Varga A. – Garát – Kóger D., Sarauer 1 (1), Dansereau 1 – Vas J. 1, Hári J. 1, Galló V. – Erdély (1), Bartalis 1, Magosi B. – Benk, Nagy K., Csányi – Terbócs. Szövetségi kapitány: Rich Chernomaz
UKRAJNA: Zaharcsenko – Ignatenko, Pobjedonoszcev – Katrics (1), Tolsztusko – Alekszjuk, Kugut – Varjvoda, Iszajenko – Nimenki, Blagoj, Bondarev – Ljalka (1), Babinec, Bucenko 2 – Kicsa, Gnidenko, Petragovszkij – Gavrik, Csenisenko, Kuzmik 1. Szövetségi kapitány: Olekszandr Szavickij
Gólok.13:48: Kuzmik (1–0). 14:35: Bartalis (Erdély, Szirányi B., 1–1). 20:20: Vas J. (Szirányi B., 1–2). 27:33: Bucenko (Katrics – emberelőny, 2–2). 38:51: Bucenko (Ljalka, 3–2). 50:41: Sarauer (Wehrs, Kóger D., 3–3). 52:53: Dansereau (Sarauer, Wehrs, 3–4). 59:49: Hári J. (Galló V., Sagert – emberelőny, üres kapu, 3–5)
Kiállítások: 12, ill. 12 perc
MESTERMÉRLEG
Olekszandr Szavickij: – Sajnos a csapatunk nem járt sikerrel, noha a legjobbunkat adtuk, és mindent megtettünk. A játékosaink úgy küzdöttek, mint a harcosok, őket is csak dicséret illeti, miként a magyaroknak is jár a gratuláció. Ellenfelünk nagyon erős, ritkán találkozunk ilyen színvonalú ellenféllel, türelmesnek kell lennünk a saját fejlődésünket illetően.
Rich Chernomaz: – A rájátszásban és a világbajnokságon az első mérkőzés mindig nehéz. Az első tíz percben nagyon idegesek voltunk, nem bántunk jól a koronggal, de miután ezen sikerült túlesni, már kezdtünk megnyugodni. A második harmad elején, amikor megszereztük a vezetést, már jól hokiztunk, de sok kiállítást gyűjtöttünk, amikből Ukrajna visszajött – ez jelzi a kitartását. A speciális egységei ráadásul hatékonyak voltak, miközben a kapusa elképesztő védéseket mutatott be. Ugyanakkor a harmadik játékrészben végre belőttük a helyzeteinket, visszavettük a vezetést, és nyertünk. A finisben már tartottuk magunkat a taktikához, nem engedtük nyomás alá helyezni magunkat, mint korábban, amikor elveszítettük a korongot. Nagyon büszke vagyok a csapatomra, hogy megtalálta a módját a győzelemnek – és nem annak, hogy miként kapjon ki… Igazi jellemépítő győzelem lett ez. Ha a papírformát nézzük, Kazahsztán a legesélyesebb, hiszen a legtöbb kerettagja a KHL-ben játszik. A kombinációs játéka, illetve a honosított játékosai miatt favorit.

TOVÁBBI EREDMÉNYEK
Dél-Korea–Lengyelország 4–2 (1–0, 1–1, 2–1)
Kazahsztán–Ausztria 3–2 (2–0, 0–2, 1–0)

ÖSSZEFOGLALÓ

Vérfagyasztóan kezdődött a nyitó mérkőzés, az első cserében 51 másodperc alatt háromszor is kaput talált Ukrajna, ugyanakkor Rajna Miklós állta a sarat. Aztán pillanatok alatt emberelőnybe kerültünk, majd gyorsan jött a második fór is, a kettő ráadásul időlegesen fedte egymást, így 42 másodpercig öt a három ellen támadhattunk. Ezalatt ötször lőttünk, de minden kimaradt, majd amint véget értek a létszámfölényes helyzetek, mi is megkaptuk az első kiállításunkat. Ez három ukrán lövéssel pergett le, és utána végre stabilizálódott a meccs.

Egyre többet birtokoltuk a korongot, egyre több időt töltöttünk a támadó harmadban, ugyanakkor a semlegesen átszaladtak a hazaiak, és gondokat okozott a saját alapvonalunk környékén a korongszerzés. Az első igazi frász 9:14-nél tört ránk, amikor a bal oldali kapuvasat is eltalálták a sárga-kékek, ám ebből még nem lett baj.

Lett viszont abból, amikor Szerhij Kuzmik felkanyarodott a kapu mögül, és lövése után Rajna testéről a hálóba pattant a korong (1–0). Ezután is sokáig videóztak, de nem ezt a jelenetet, sokkal inkább azt, hogy a megelőző támadásban Galló Vilmos kapuvasa nyomán nem esett-e véletlenül gól… Sajnos nem esett, így 1–0 helyett 0–1-re álltunk.

De nem sokáig, mert felgyorsultak az események és a következő cserében az új csapatkapitány, Bartalis István betartotta, amit a Nemzeti Sportnak nyilatkozva ígért péntek délután: az élen járt, és gyönyörű góllal egyenlített (1–1)!

A második harmad jobban kezdődött, sokkal rosszabbul végződött…

Húsz másodperc telt csak el, amikor Szirányi Bence lövésénél kijött a kapusról a korong, és Vas János nyomban a helyére tette a kipattanót (1–2)!

ÉRTÉKELÉSEK
„Elég nehezen kezdtünk… Mindenki izgult kicsit, eladogattuk a korongot, és nehézzé tettük magunknak a meccset. Mi adtuk át a helyzeteket, ők nem kreáltak sok mindent… A mérkőzés második félidejében viszont sokkal jobbak voltunk, kontrolláltuk az eseményeket. Az első meccs mindig nehéz, de a legvégére megnyugodtunk, végre azt csináltuk, amit kértek tőlünk” – mondta a Nemzeti Sportnak Bartalis István, a magyar válogatott csapatkapitánya.
„Egyértelműen az emberelőnyös játékunkon kell még javítanunk, mert nem tudtunk betalálni fórban, pedig volt rá sanszunk bőven, még öt a három ellen is támadhattunk. Ezen kívül van mit csiszolni a védekező harmadbeli játékunkon, mert a korongkihozatalunk sem volt tökéletes. Nem volt egyszerű” – fogalmazott Erdély Csanád, a magyar válogatott csatára
„Elég türelmesen játszottunk, csak az első néhány cserénk tűnt kicsit idegesnek, egyébként uraltuk a játékot. Sajnos ők találtak gólokat, mi pedig kihagytuk a helyzeteinket – egyszerűbb meccsnek kellett volna lennie, mint amilyen lett. Szerencsére a harmadik harmadra is türelmesen jöttünk ki, ami kifizetődött a végére, és megfordítottuk az állást” – értékelt Hári János, a magyar válogatott centere.

A vezetés megszerzése után is sokasodtak az előnyök-hátrányok, egy hátrányban például Bartalis folytatta a példamutatást: beugrott a cserepadról, a sarokban megszerezte a korongot, tett vele egy jó nagy félkört, lopott fél percet, majd lement pihenni. Ezen fellelkesülve Galló Vilmos három hátvédet fűzött fel sorban, csak sajnos a lövésre nem maradt energiája, amit akkor bántunk nagyon, amikor Ukrajna újabb fórja valahogyan csak bekúszott, Nikita Bucenko lövése került a magyar kapuba, így „félidő” előtt döntetlenre álltunk (2–2).

Csakhogy a második szünetre már hátrányban mentünk, mert képtelenek voltunk eltakarítani a kapunk elől, amit Bucenko büntetett meg ismét (3–2). Így aztán hiába öltünk meg még egy hátrányt úgy, hogy Nagy Krisztián és Benk András még helyzetet is összehozott, 3–2-ről indult a harmadik játékrész.

És az sem indult valami jól, mert a még vizes jégen megállt a korong Kalvin Sagert előtt, így nyomban helyzet alakult ki a kapunknál. Az ijedelmet a sokadik felejthető emberelőny követte, majd egy emberhátrány, amiben legalább annyit támadtunk, mint az ellenfél, ám ettől még ugyanúgy 3–2-es vesztésre álltunk…

Az utolsó tíz perchez közeledve egyre inkább belefeledkeztünk a támadásokba, így Rajnának olykor unalomból riadva kellett bravúrral hárítania. De a hatalmas erőfeszítéseknek meglett az eredménye: Andrew Sarauer egyenlített a kapu előtti kupacból (3–3)!

És még nem volt vége, a támadásaink hömpölyögtek tovább, és Sarauer újabb lövési kísérlete nyomán a kipattanót Keegan Dansereau a helyére tette, így 4–3-nál ismét nálunk volt az előny!

Innen már kiszenvedtük valahogy, sőt tizenegy másodperccel a vége előtt Hári János bevette az üres ukrán kaput (3–5), így rendes játékidős győzelemmel, három ponttal kezdtük a vb-t, amelyen vasárnap szabadnaposak leszünk, majd hétfő este a ma Kazahsztánnal játszó Ausztriával folytatjuk.

PERCRŐL PERCRE

3. HARMAD

60. perc: Véget ért a mérkőzés, a magyar válogatott 5–3-ra legyőzte a házigazda Ukrajnát!
60. perc: GÓÓÓL! ELDŐLT!
Üres volt a hazai kapu, az ukrán harmadba belőtt korongot HáriJános lőtte a hálóba. 3–5
60. perc:
Kóger fordult rá a kapura, de a kapus védett, újabb magyar les, 26 másodperc van vissza.
60. perc:
Pontosan egy perc van hátra, az ukrán kapus lekorcsolyázott, kisebb verekedés a magyar kapu előtt. Nimenkót kiküldték két percre, így kapus nélkül sem lesznek emberelőnyben.
59. perc: Még másfél perc van vissza, a magyar támadást állították meg les miatt.
58. perc:
Újabb kisebb balhé, így az ukrán kapu elé viszik a bulit a bírók.
57. perc: VÉDÉS! Óriási kavarodás a magyar kapu előtt, de Rajna jól zárta a szöget. Ezt most megúsztuk!
56. perc: Az ukránok nem tudnak helyzetbe kerülni, így inkább a bunyó lehetőségét keresik.
55. perc: Sorra hozzuk el a bulikat, remélhetőleg ezt tartani tudjuk a meccs végéig.
53. perc: GÓÓÓL! ISMÉT VEZETÜNK!
Sarauer lövése kipattant Zaharcsenkóról, így KeeganDansereau-nak csak az üresen maradt kapuba kellett lőnie – ezt remekül meg is oldotta. 3–4
53. perc: Szirányi lövése után a kapus botjáról pattant a pályán kívülre a korong.
52. perc: Vas János került került helyzetbe, de közelről a kapu fölé vágta a korongot.
51. perc: GÓÓÓL! OTT AZ EGYENLÍTÉS!
Wehrs pazar passza a második hullámban érkező AndrewSarauert találta meg, aki a kapus lába között a gólvonal mögé juttatta a korongot. Egy ukrán védő elrúgta a kaput, így megvideózták az esetet, de ez egyértelmű gól. 3–3
50. perc: Elképesztő a nyomás az ukrán kapun, de jól védekezik a házigazda, játékosai sorra vetődnek bele a lövéseinkbe.
49. perc: Dansereau lövését fogta meg Zaharcsenko. A másik oldalon Rajna-bravúr, kettő az egyben jöttek az ukránok, a magyar kapus azonban védett.
48. perc: Szirányi bombája jött ki a kapusról, ezúttal azonban nem érkeztünk a kipattanóra.
47. perc: Kiegészültünk, majd Nagy kapu elé lőtt korongjába Galló kapott bele, kísérlete azonban fölé szállt.
46. perc: Csányi lőtt egymás után kétszer, egyik sem akadt be.
45. perc: Emberhátrányban kontráztunk, a lövés azonban elzúgott az ukrán kapu mellett. Legalább az ukránok nem tudnak felállni, alig van náluk a korong.
44. perc:
Nagy Krisztiánt állították ki, ezt most muszáj lesz kivédekezni.
43. perc: Benk lekészítése után Nagy tüzelt, a rövidre azonban nem fért be a korong.
42. perc: Hári lövése után Galló próbált belepiszkálni a korongba, Zaharcsenko azonban ismét védett.
41. perc: Blagit küldték le, emberelőnybe kerültünk.
41. perc: Elkezdődött a harmadik harmad. Rajnának kellett azonnal rátenyerelnie a korongra.

2. HARMAD

40. perc: Véget ért a második harmad, 3–2-re Ukrajna vezet.
39. perc: GÓL! ISMÉT VEZETNEK AZ UKRÁNOK!
Nem voltunk elég határozottak, a saját kapunk elől nem tudtuk eltakarítani a korongot. Bucenko ismét érkezett, és a kapuba lőtt. 3–2
39. perc: Bucenko és Vas került kisebb összetűzésbe, de a bírók gyorsan elrendezték az esetet.
38. perc: A kiállítás első felében felállni sem tudtak az ukránok, majd egy kicsit benyomtak minket, de ezt is sikerült kivédekeznünk.
37. perc:
Sokan voltunk a jégen, újra emberhátrányban kerültünk. Chernomaz reklamál a bíróknál, sajnos sikertelenül. Terbócs üli le a csapatbüntetést.
36. perc: Dansereau lövését blokkolták.
35. perc:
Dansereau passza után Kóger ellen szabálytalankodtak, Alekszjuk ült le két percre.
34. perc: Hári cselezte el magát a kapuig, a kapus azonban jól zárta a rövidet.
33. perc: Nagy Krisztián is korongot szerzett, majd Zaharcsenkóba vágta azt. Okosan lepörgettük a kiállítást.
32. perc: Jól tartjuk magunkat, sőt Hári majdnem helyzetbe cselezte magát egy koronglopás után.
31. perc: Stipsiczet
vitték ki két percre, az ukrán kapu mellett kézzel tette maga elé a jégen csúszó korongot.
30. perc: Újabb kipattanó korong Zaharcsenkóról, ezt azonban sem Nagynak, sem Terbócsnak nem sikerült a kapuba vágnia. Óriási a nyomás most az ukránokon!
29. perc: Rajna húzott le egy magasan felpördülő korongot.
28. perc: GÓL! EGYENLÍTETTEK AZ UKRÁNOK! Nikita Bucenko
lövése meglehetősen balszerencsés módon becsúszott Rajna lábai között. 2–2
27. perc: HELYZETEK! Ignatenko lövését védte Rajna, a kontrából Nagy Krisztián lőtt, majd Bartalis ütötte be kis híján a kipattanót.
27. perc:
Újabb feleslegesnek tűnő kiállítás, Magosinak kell leülnie.
Bartalis pazar gólját ide kattintva nézheti meg!
26. perc: Galló forgatta meg a védőjét, aki kis híján a saját kapujába lőtte a korongot.
25. perc: Kihúztuk a hátrányt, Galló visszatért. Egyenlő létszámnál is jönnek az ukránok, Rajna védett remekül, majd Gőz vetődött be hősiesen.
25. perc: Rajna jól zárta a lábait, nem csúszott át közötte az ukrán lövés.
23. perc:
Kiállítás, Galló akasztott egy ukránt a támadó harmadban. Ezért most kár volt.
22. perc: Újra korongot szereztünk az ukrán harmadban, Sarauer azonban nem tudta a hálóba piszkálni.
Áll a játék, egyelőre 3–1-re vezetünk az eredményjelzőn. Végül sikerült kijavítani 2–1-re.
21. perc: GÓÓÓL! FORDÍTOTTUNK!
Mindössze húsz másodperc telt el a második harmadból, letámadtunk, aminek korongszerzés lett az eredménye, Szirányi lövése kijött Zaharcsenkóról, majd Vas János közelről a hálóba pofozta a korongot. 1–2
21. perc: Elkezdődött a második harmad. Hári hozta el a bulit.

1. HARMAD

Az első harmadban kétszer annyit lőttünk kapura (18 magyar lövés a kilenc ukránnal szemben).

20. perc: Véget ért az első harmad. 1–1
19. perc: Sagert
lőtt fonákkal egy szép csel után, Zaharcsenko azonban védett.
18. perc: Galló
távoli bombáját rúgta oldalra az ukrán kapus.
15. perc: GÓÓÓL! ITT A VÁLASZ! De micsoda válasz! Bartalis István
a palánkról visszapattanó korongot, láb között, remek mozdulattal a hálóba bombázta. 1–1
14. perc: Áll a játék, videóznak a bírók, Galló előző lövését is vizsgálják, a lejátszások alapján azonban valószínűleg a felső vasról jött ki a korong. Így van, vezetnek az ukránok.
14. perc: GÓL! VEZET UKRAJNA! Szerhij Kuzmik
kerülte meg a kaput, majd éles szögből lőtt, Sagert ütőjéről felpattant a korong, így az megviccelte Rajnát és a hálóban kötött ki. 1–0
13. perc: Elképesztő!
Előbb Vas János, majd Galló próbálkozott közelről, gól azonban továbbra sincs.
12. perc: Legalább másfél percet az ukrán harmadban töltöttünk, a házigazda azonban jól védekezik, nem nagyon jutottunk lövésig.
11. perc:
Újra emberelőnyben vagyunk, Alekszjuk a kiállított.
10. perc: MAGYAR HELYZET!
Galló remek passzát Sagert közelről majdnem belőtte, a kapus azonban bravúrral védett.
9. perc: KAPUVAS! Bucenko használta ki majdnem Szirányi hibáját, egy korongszerzés után telibe lőtte a vasat. Elsőre is látszott, hogy nem gólt, azért biztos, ami biztos megvideózták.
8. perc: Zaharcsenko védett egy távoli bombát.
7. perc:
Rajna egyelőre remek, egymás után két távoli lövést is biztosan fogott, egyik sem pattant ki róla.
6. perc: Kiegészültek az ukránok, Wehrs lövése azonban majdnem beakadt. Wehrs szabálytalankodott, most a házigazda került emberelőnybe.
5. perc: Kiegészültek a hazaiak, ám kis híján megszereztük a vezetést! Hári bombája után védett a kapus, majd Galló sorozatban ötször (!) próbálta a hálóba juttatni közelről a korongot – sikertelenül.
4. perc:
Újabb két perces kiállítás, negyven másodpercig kettős előnyben vagyunk!
3. perc:
Emberelőnybe kerültünk, Kicsát küldték ki bottal akasztás miatt.
2. perc: Galló piszkált oda az ukránok kapusának, ez a hazaiaknak nem nagyon tetszett.
1. perc: Elkezdődött a mérkőzés!
Méghozzá óriási ukrán rohamokkal, Rajnának több kisebb védést is be kellett mutatnia.

A világbajnokságot Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere, korábbi kiváló ökölvívó nyitotta meg.

Melegítés közben (Fotó: Szűcs András)
Melegítés közben (Fotó: Szűcs András)

ELŐZMÉNYEK

Köszöntjük kedves olvasóinkat, hamarosan kezdődik az Ukrajna–Magyarország összecsapás a 2017-es divízió 1/A jégkorong-világbajnokság 1. fordulójából. Tartsanak velünk!

Bartalis Istvánnal, a válogatott új csapatkapitányával készült interjúnkat ide kattintva olvashatja el.

ELLENFÉLNÉZŐBEN: UKRAJNA (22.)
Legutóbbi eredményünk: 4–2 (2015. április 23., Krakkó)

A házigazda felkészülése kaotikus, szerdán, egyetlen nappal a többiek előtt vehette át a csarnokot, azaz rendezői előnye gyakorlatilag nulla, egyébként meg konkrétan hátrányból indul, hiszen vidéken készülve egyetlen felkészülési meccset sem játszott – mindkettőre panaszkodtak a játékosok, akik ráadásul fogynak. Több ember dőlt ki a kezdés előtt, például a csapatkapitány Viktor Zaharov. Mégis, az új szövetségi kapitány, Olekszandr Szavickij már az ősszel közölte, hogy meg akarja nyerni a vb-t, noha Ukrajna tavaly még eggyel lejjebb, a divízió 1/B-ben szerepelt… Ugyanakkor veszélyes ellenfél, mert például a 2014-es d1/A vb-t a legjobban kezdte, minket is elvert, csak aztán kitört az orosz–ukrán konfliktus, és a kerettagokat érthetően jobban érdekelte szeretteik hogyléte, mint a jégkorong. 2015-ben aztán emlékezetes meccsen kétgólos hátrányból vertük meg őket Krakkóban, azóta nem láttuk egymást. Így kiindulhatunk az idei februárból, amikor Katowicében felkészülési tornán hosszabbításban győzték le Lengyelországot, ugyancsak ráadásban veszítettek Olaszország ellen, és simán kikaptak Szlovéniától – ám ettől sem lettünk okosabbak.

A további ellenfeleinkről minden fontos információt megtalál ide kattintva!

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok (2):
Bálizs Bence (MAC Budapest), Rajna Miklós (Fehérvár AV19)
Bekkek (7): Garát Zsombor (Austin Bruins, amerikai), Gőz Balázs (DVTK Jegesmedvék), Kalvin Sagert (Fehérvár AV19), Stipsicz Bence (Cedar Rapids RoughRiders, amerikai), Szirányi Bence (Fehérvár AV19), Varga Arnold (Debreceni HK), Kevin Wehrs (Villach, osztrák)
Csatárok (13): Bartalis István (Schwenninger Wild Wings, német), Benk András (Újpest), Csányi Karol (Újpest), Keegan Dansereau (DAB), Erdély Csanád (Fehérvár AV19), Galló Vilmos (Linköping, svéd), Hári János (Leksand, svéd), Kóger Dániel (Fehérvár AV19), Magosi Bálint (DVTK Jegesmedvék), Nagy Krisztián (MAC Budapest), Andrew Sarauer (Fehérvár AV19), Terbócs István (MAC Budapest), Vas János (Fehérvár AV19)
Kapus-vésztartalék: Arany Gergely (MAC Budapest)

A MÉRKŐZÉSEK
1. FORDULÓ (április 22., szombat)
Ukrajna–Magyarország3–5
Dél-Korea–Lengyelország4–2
Ausztria–Kazahsztán2–3
2. FORDULÓ (április 23–24., vasárnap és hétfő)
Kazahsztán–Dél-Koreaáprilis 23., 16.00
Lengyelország–Ukrajnaáprilis 23., 19.30
Magyarország–Ausztriaáprilis 24., 19.30 (Tv: Sport1 – élőben az NSO-n)
3. FORDULÓ (április 25., kedd)
Kazahsztán–Lengyelország12.30
Magyarország–Dél-Korea16.00 (Tv: Sport1 – élőben az NSO-n)
Ukrajna–Ausztria19.30
4. FORDULÓ (április 26–27., szerda és csütörtök)
Kazahsztán–Ukrajna április 26., 19.30
Lengyelország–Magyarországáprilis 27., 16.00 (Tv: Sport1 – élőben az NSO-n)
Ausztria–Dél-Koreaáprilis 27., 19.30
5. FORDULÓ (április 28., péntek)
Magyarország–Kazahsztán12.30 (Tv: Sport1 – élőben az NSO-n)
Lengyelország–Ausztria16.00
Dél-Korea–Ukrajna19.30
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik