Fásult magyar korongosokat győztek le hárommal a szlovénok

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.04.20. 18:53
null
A kép csalóka, nem tudtuk térdre kényszeríteni a szlovénokat (Fotó: Veres Viktor)
Az oroszországi elit vb-re készülő magyar jégkorong-válogatott harmadik felkészülési mérkőzésén háromgólos vereséget szenvedett Szlovéniától a Tüskecsarnokban. A magyar szakvezetés a mérkőzés után szűkítette a 39 fős keretét, amely immár 31 főt számlál. Az oroszországi vb-re 25 játékos utazhat majd.

 

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEINK
Április 15. (Budapest): Magyarország–Ausztria 4–0
Április 16. (Bécs): Ausztria–Magyarország 1–3
Április 20. (Budapest): Magyarország–Szlovénia 0–3
Április 29., péntek (Budapest, Tüskecsarnok): Kazahsztán
Április 30., szombat (Budapest, Tüskecsarnok): Oroszország B
Szurkolói infókapszula, csoportbeosztások, menetrend – tudnivalók a 2016-os oroszországi hoki-vb-ről!

Ezúttal a vendégek kezdtek úgy, ahogyan mi szoktunk mostanság: lendületes letámadással. A friss szlovénokkal szemben a mieink fásultnak tűntek – ellenfelünk szombaton már Japán ellen tétmeccset játszik a lengyelországi divízió 1/A vb-n, mi viszont bőven alapozunk –, és a sok csere sem segített abban, hogy elkapjuk a fonalat. Szerencsére a kapunkban csapatunk legjobbja, Vay Ádám biztosan állt a lábán. A rálőtt korongok közül többet megfogott, esélyt sem adva az ismétlésre. A magyar védelmet többször hozták zavarba a vendégek, de megúsztuk kapott gól nélkül az izgalmas perceket. A harmad közepére magunkhoz tértünk, végre koronghoz jutva akciókat is vezettünk. Rövid időre még a játék irányítását is átvettük, amiben segítségünkre volt egy kétperces emberelőny. Ekkor már megvoltak a helyzeteink, lövéseink, de hiányzott az erő, a tűz, így messzebb álltunk a vezetés megszerzésétől, mint a kontrából is veszélyes rivális. A harmad végjátékára ismét kiegyenlítődött a játék képe (0–0).

Felemásra sikerült a második játékrész. Voltak egészen jó perceink, amikor már akciókat is vezettünk, de az összkép mégis az volt, hogy hátul egyre jobban zártunk, az előrejátékra azonban már nem maradt erőnk. A szlovénok kevesebb veszélyt jelentettek, mint az első felvonásban, de azért Vay nem tétlenkedett. Nem beszélve a 33. percben a magyar kapuba beálló Hetényi Zoltánról, akit egy perccel később felavattak a vendégek. A „hideg” magyar kapus egy közeli lövést még hárított, az ismétléssel szemben azonban már tehetetlen volt. A hátrányba kerülő magyar csapatnak fellángolása volt csupán, de aztán hamar visszaállt a kiegyenlített mezőnyjáték. A szlovénok rossz cseréje miatt a hajrában olyan ziccert hibáztunk el, amikor négy magyar állt a szlovén kapussal szemben – lövésig sem jutottunk –, majd egy emberfórnál hiába szorítottuk be az ellenfelet, nem sikerült egyenlítenünk (0–1).

SZAVAZÁS

Hokisaink 2009-ben átszállójegyet váltottak az A-csoportos elitbe. Mi lesz velük 2016-ban, ismét a legjobbak között?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A harmadik harmad elején a legjobban sikerült perceinket vezettük elő. Ekkor ráerőltettük az akaratunkat az ellenfélre, a letámadásainkat pedig lövésekkel tudtuk zárni. A 48. percben azonban kettőre nőtt a szlovén előny, és akkor már érződött, ez behozhatatlan különbség. A hajrára kitámadtunk, de továbbra is hiányzott a kellő átütőerő. A végeredményt üres kapus góllal állították be a vendégek, akik 27. egymás elleni mérkőzésünkön huszadszor győztek le bennünket (0–3).

A magyar válogatott idén az elit-vb B-csoportjában játszik május 7-étől Szentpéterváron, ahol Szlovákia, Kanada, Franciaország, Finnország, az Egyesült Államok, Fehéroroszország és Németország lesz az ellenfele május 16-ig. Mivel a 2017-es elit-vb-t Franciaország és Németország rendezi – mindkettő a mi csoportunkba került –, a két válogatott az idén védettséget élvez, tehát nem eshet ki. Így ha Franciaország vagy Németország lenne a B-csoportunk utolsója, mi pedig az utolsó előttiek, összevetnének minket az A-csoport utolsó előttijével, és amelyikünk a rosszabb, az esik ki az A-csoport utolsójával együtt. Ha a saját csoportunkban utolsók leszünk, kiesünk, ha viszont a hatodik vagy annál jobb helyen végzünk, akkor bennmaradunk.

JÉGKORONG, FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
MAGYARORSZÁG–SZLOVÉNIA 0–3 (0–0, 0
1, 02)
Tüskecsarnok, 2500
néző. V: Kincses G., Vas Mátyás, Kis-Király, Aurum
MAGYARORSZÁG: Vay (Hetényi Z.) – Garát, Wehrs, Sarauer, Sofron, Galló V. – Mestyán, Szirányi, Bartalis, Sárpátki, Csányi – Vas M., Orbán, Banham, Sebők B., Kovács Cs. – Kiss D., Gőz, Magosi B., Sikorcin, Benk – Pozsgai, Somogyi. Szövetségi kapitány: Rich Chernomaz
SZLOVÉNIA: Kroselj (Kristan) – Kovacevic, Kranjc, Ticar, Hebar, Jeglic – Gregorc, Repe, Urbas, Verlic, Z. Pance – Pretnar, Vidmar, A. Music, Ograjensek, Kuralt – Milovanovic, Ropret, Pesut, Jezovsek, Koblar. Szövetségi kapitány: Nik Zupanic
G: 33:41 Pretnar (Ograjensek, A. Music – 0–1), 47:49 Z. Pance (Gregorc – 0–2), 59:37 Ticar (üres kapu – 0–3)
Kiállítások: 2, ill. 4 perc
MESTERMÉRLEG
Rich Chernomaz:
– Sokkal élesebbek voltak a szlovénok, jobban mozgatták a korongot, még a defenzív zónában is – ez volt a fő különbség. Sok minőségi helyzetet alakítottunk ki, főleg a második és a harmadik harmadban, de rendre rossz döntéseket hoztunk. Nem tudtuk megtartani a korongot, az első két gól is ennek eredményeként született. Kijött a különbség: a szlovénok legtöbb játékosa jóval magasabb szinten játszik, mint a mieink.
Nik Zupanic: – Nehéz ebben az időszakban erős partnert találni a felkészüléshez, de ez a meccs kiváló teszt volt nekünk: a magyarok jól és agresszívan hokiztak, ami az előző három meccsünkön egyáltalán nem volt jellemző az ellenfélre. Alapvetően elégedett vagyok, de még mindig van egy kis időnk a vébéig, hogy a hibáinkat kijavítsuk.

KERETSZŰKÍTÉS!

A találkozó után három bekkel és öt csatárral rövidült a világbajnokságra készülő névsor, kikerült Gőz Balázs, Pozsgai Tamás és Varga Arnold, valamint Csányi Karol, Reisz Áron, Sárpátki Tamás, Sikorcin Ladislav és Somogyi Balázs.

Az immár csak 31-es keretből Erdély Csanád és Vas János továbbra sincsenek jelen az edzőtáborban, mivel külföldi csapataikkal versenyeznek még.

A hazai felkészülési mérkőzések sora, a Hokimaraton április 29-én Kazahsztán ellen folytatódik a Tüskecsarnokban, másnap pedig Oroszország B-válogatottja ellen zárjuk a felkészülést.

A hazai felkészülés végeztével a magyar küldöttség május 5-én utazik Szentpétervárra.

A MAGYAR JÉGKORONG-VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok (4):
BÁLIZS Bence (MAC Budapest), HETÉNYI Zoltán, RAJNA Miklós (Fehérvár AV19), VAY Ádám (Debreceni HK)
Bekkek (10): DUDÁS Jesse, SAGERT Kalvin (DVTK), GARÁT Zsombor, MESTYÁN István, STIPSICZ Bence (MAC), KISS Dániel (UTE), ORBÁN Attila, SZIRÁNYI Bence, WEHRS Kevin (Fehérvár), VAS Márton (Fassa, olasz)
Csatárok (17): BANHAM Frank, BARTALIS István, BENK András, KOVÁCS Csaba, KÓGER Dániel, NAGY Gergő, SARAUER Andrew (Fehérvár), ERDÉLY Csanád (Sioux Falls, amerikai), GALLÓ Vilmos (Linköping, svéd), HÁRI János (Leksand, svéd), KÖNCZEI Áron (Debrecen), MAGOSI Bálint (Briancon, francia), NAGY Krisztián, TERBÓCS István (MAC), SEBŐK Balázs (KalPa, finn), SOFRON István (Klagenfurt osztrák), VAS János (Slavia Praha, cseh)

 

3. harmad

60. perc Vége a mérkőzésnek
60. perc Magyar időkérés.
Hetényi lement, üres a magyar kapu. Nem sokáig: hárommal
vezetnek a szlovénok.
Rok Ticar kotorta be a magyar kispadhoz közel. 0–3
59. perc
Ziccert szórakoztak el a szlovénok, Hetényit nem lehetett zavarba hozni.
58. perc
Somogyi lőtt közelről, Kristan azonban zárta a szöget.
56. perc
Mezőnyjáték zajlik a jégen, nem tudunk akciót vezetni és lövésig eljutni.
54. perc
Anze Ropret lőtt váratlanul, fordulásból, a kapunk fölé.
53. perc
Öt az öt ellen is beszorulunk a kapunk elé, mintha emberhátrányban lennénk.
51. perc
A szlovénok járatják a korongot, próbálnák játszani az idővel, minket meg kicsalogatni.
50. perc
Kitámadunk, erre Hetényi védett egyet mamuttal.
48. perc Kettővel megy az ellenfél!
Blaz Gregorc remek ütemű keresztpasszát Ziga Pance vágta be a hosszún, nagyon megfeledkeztünk róla. 02
48. perc
Hetényinek kellett messzire kivetődnie egy kapu mögül visszacsúszó kósza korongra.
47. perc
Eddig ez a legjobb, legösszeszedettebb harmadunk.
45. perc
Ezt a három az egyes befejezést megúsztuk, picit rövid volt a szlovén passz.
44. perc
Középen Sarauer maradt le centikkel Galló passzáról.
44. perc
Egy percen át rendesen megmozgattak minket a vendégek, végül Hetényi védett.
42. perc
Wehrs lövésébe kapott bele Kristan.
42. perc
Letámadás után korongot szereztünk, Mestyán a kapu mellé bombázott.
41. perc
Galló Vilmos került helyzetbe, megcsinálta befelé a passzcselt, de lövését fogta Kristan.
41. perc Elkezdődött a harmadik játékrész.

2. harmad

40. perc Vége a második harmadnak.
39. perc
Vas Márton bombája vágódott ki Kovács Csabáról, majd a magyar kapáslövésnél eltört az ütő.
38. perc
Szlovén kiállítás testre ütésért.
38. perc
Hetényinek elsőre megvolt a korong, másodikra sajnos nem, de szerencsénkre a szlovénok nem eszméltek, így megúsztuk a helyzetet.
37. perc
Rossz szlovén lövés és csere miatt négy magyar száguldott a vendégek kapuja felé, a korongot is begyűjtöttük, végül lövéshez sem jutottunk.
34. perc Vezet az ellenfél!
Hetényi Zoltán Ales Music rövidre leadott lövését még fogta, a lecsorgót Klemen Pretnar azonban közelről feltette a hosszú felsőbe. 01
33. perc
Csere a magyar kapuban: az előzetes tervek szerint Vay helyét Hetényi Zoltán foglalta el. A vendégek is váltottak a kapuban.
30. perc Banham került ziccerbe, de közelről a kapusba lőtt.
29. perc
Kiegészültünk, a hátrányos játék második fele már nyugodtabban telt.
28. perc Szlovén kapuvas, most beszorultunk rendesen a harmadunkba.
27. perc
Sarauert állították ki két percre testre ütésért.
26. perc Feljebb toltuk a játékunkat, de mégis Vaynak kellett védenie komolyabb helyzetben.
23. perc Sarauer veszélyeztetett, de az ellentámadásnál két lehetőséget is megúsztunk. Előbbi Szirányi Bence szerelt, majd Vay védett.
21. perc Rögtön az elején kettő az egyes akciót vittek a szlovénok, a hason hátrafelé métereket csúszó Vas Mártonban azonban elakadt Andrej Hebar passza.
21. perc Elkezdődött a második játékrész
. Amelyhez négy magyar mezőnyjátékos állt fel. Rövid helyzetelemzést után érkezett meg az ötödik emberünk.

1. harmad

20. perc Vége az első felvonásnak.

19. perc Galló Vilmosnak akadt nézeteltérése a magyar kispad előtt, de kakaskodásig sem jutottak el a szlovénnal.
17. perc Sebők Balázs szerzett korongot a szlovén harmadban, lövés helyett passzolt, az érkező Vas Márton kapáslövése viszont elakadt a kapu előtti sűrűben.
16. perc Csapatunk legjobbja, Vay fogta meg a kékvonalról leadott löketet.
15. perc Nem tudtuk beszorítani az ellenfelet a harmadába, a vendégek különösebb veszély nélkül hozták le a négy az öt elleni két percet.
13. perc
Szlovén kiállítás.
13. perc A szlovén kapáslövést Vay hárította, a lecsorgót meg a védőink ütötték ki.
12. perc Lendületes szlovén akció végén a játékkal együtt élő Vay tenyerelt rá a korongra.
10. perc Kicsit magunkhoz tértünk, már játszani is tudunk a koronggal. Pozsgai lőhetett kétszer: előbb Kroseljről jött vissza a korong, majd elakadt a szlovén blokkban.
8. perc Sarauer került helyzetbe, de passz helyett lőtt, Kroseljt azonban nem csapta be: a szlovén kapus zárta a szöget a röviden.
7. perc Újabb szlovén lehetőség, közben Sárpátki ütközött kétszer keményen a mezőnyben.
6. perc Ismét Vaynak kellett védenie. Ezúttal kijött róla a korong, de a bekkek kiütötték.
5. perc A megszerzett koronggal kettő az egyes kontrát vezettek a vendégek, majd Vay védett bravúrral ziccert. A magyar kapus megfogta a közelről meglőtt, igaz, testhez érkező korongot.
5. perc Először jártunk koronggal szlovén harmadban, Mestyán István lövését fogta Kroselj.
3. perc Nem tudunk kibontakozni, döntően a szlovénoknál van a korong, a vendégek támadnak.
1. perc Lassú csere után rosszul osztottuk le a kapunk előtt az ellenfeleket, Vay Ádám azonban átért a hosszúra, közelről laposan meglőtt kapáslövésre.
1. perc
Elkezdődött a találkozó.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik