Jégkorong: remek játékkal és négy góllal győztük le Ausztriát

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.04.15. 20:07
null
A magyar válogatott négyszer is bevette az osztrák kaput (Fotó: Koncz György)
Az oroszországi elit vb-re készülő magyar jégkorong-válogatott első felkészülési mérkőzésén nagyszerű, lendületes játékot produkálva négy góllal nyert a jövő héten már divíziós vb-n szereplő Ausztria ellen a Tüskecsarnokban. Folytatás holnap Bécsben, a kvázi visszavágón. Rich Chernomaz szövetségi kapitányunk korábbi terve szerint a most még negyvenfős magyar keret pénteken pihenőt kapó tagjai holnap bizonyíthatnak.

 

 

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEINK
Április 15.: Magyarország–Ausztria 4–0
Április 16., szombat, 18 óra (Bécs): Ausztria
Április 20., szerda, 19 óra (Budapest, Tüskecsarnok): Szlovénia
Április 29., péntek, 19 óra (Budapest, Tüskecsarnok): Kazahsztán
Április 30., szombat, 19 óra (Budapest, Tüskecsarnok): Oroszország B

Azonnal bátor letámadással estünk neki az ellenfélnek, amely nem tudott kibontakozni, és sokszor már a saját harmadában elveszítette a korongot. Ennek köszönhetően 200 mp-nyi játék után máris kettővel mentünk! Előbb Vas Márton lőtt be egy lecsorgót – előtte már a lövést is a csapatkapitány engedte el –, majd Hári János remek passzát a középen érkező Sofron István vágta be távolról, kapásból a kapu bal oldalába. A folytatásban Hetényi Zoltánnak is munkába kellett avatkoznia, válaszként a védő Stipsicz Bence ért fel egy kontránál az osztrák kapuhoz a befejezéshez. A 8. percben emberhátrányba kerültünk, de izgalommentesen kivédekeztük a két percet: az ellenfél nem tudott ránk nyomást gyakorolni öt a négy ellen sem. A 13. percben a négy újoncunk egyike, Terbócs István kotort be közelről egy korongot az osztrák kapuba. Gólja teljesen megérdemelt volt: a korongszerzésünk onnan indult, hogy leütközött egy osztrák védőt a palánknál, bőven az ellenfél harmadában. A 14. percben a magyar kapu előtt némi kakaskodás adódott: a tanácstalan vendégeknek nagyon nem ízlett az alárendelt szerep. A szünetig hátralévő időben megdolgoztatták ugyan a védelmünket és Hetényit, de álltuk a próbát (3–0).

IDÉN AZ ELITBEN!
A magyar válogatott idén az elit-vb B-csoportjában játszik május 7-étől Szentpéterváron, ahol Szlovákia, Kanada, Franciaország, Finnország, az Egyesült Államok, Fehéroroszország és Németország lesz az ellenfele május 16-ig. Mivel a 2017-es elit-vb-t Francia- és Németország rendezi – mindkettő a mi csoportunkba került –, idén védettséget élvez, tehát nem eshet ki. Így ha Francia- vagy Németország lenne a B-csoportunk utolsója, mi pedig az utolsó előttiek, összevetnének minket az A-csoport utolsó előttijével, és amelyikünk a rosszabb, az esik ki az A-csoport utolsójával. Ha a saját csoportunkban utolsók leszünk, kiesünk, ha viszont a hatodik vagy annál jobb helyen végzünk, akkor bennmaradunk.
Szurkolói infókapszula, csoportbeosztások, menetrend – tudnivalók a 2016-os oroszországi hoki-vb-ről!

A második harmad eleje az osztrákoké volt, belőlünk mintha a kelleténél többet kivett volna az első felvonás, ahol pedig mi diktáltuk a tempót saját magunknak. Veszélyes helyzetektől mentes mezőnyjátékot követően a felvonás közepén aztán összekaptuk magunkat. Szükség is volt rá, mert előbb Dudás Jesse, majd Nagy Gergő kiállítása miatt kerültünk emberhátrányba. Előbbi a Hetényin esett sérelemért vett elégtételt, utóbbi véleményes gáncsolás miatt vonult kényszerpihenőre. A négy percet jól kivédekeztük, még úgy is, hogy a másodiknál Vay Ádám érkezett a kapunkba. A debreceni kapusnak – amúgy szintén újonc volt – nem kellett sok idő, hogy felvegye a meccs tempóját: kétszer is biztosan fogta a rálőtt korongot. A 37. percben Galló Vilmos egy kontra végén bekotorta a negyedik gólunkat! Sokszor nem veszélyeztettünk, ezért volt öröm, hogy amikor mégis az osztrák kapu közelében jártunk, annak volt értelme. A hajrában először jutottunk fórhoz, de akadozott az összjáték, nem is jutottunk a két percben sokra (4–0).

Mindkét oldalon testjátékkal vette kezdetét a záró játékrész, a korong mellékszereplővé vált egy kis időre. A kapuk nem forogtak veszélyben, viszont ismét mi domináltunk, így döntően az osztrák harmadban folyt a játék. Dudás közben másodszor is kiállt, majd Sebők Balázs törlesztését büntették. Az utolsó percek ismét mezőnyjátékot hoztak, a kapuk nem forogtak közvetlen veszélyben (4–0).

TERBÓCS: A GÓLOM UTÁN FELSZABADULTAM
„Kicsit görcsösen kezdtem, de a gólom után felszabadultam, nagyon! Örültem, hogy ilyen hamar megtört a jég. Remélem, még nagyon sok gólt szerzek a válogatottban, és azt is, hogy benn maradok a keretben.”

Nagyszerűen játszott a magyar válogatott rögtön az első felkészülési mérkőzésén. Megvolt az állóképesség és a gyorsaság is, nem beszélve a küzdőszellemről. Nagyon nem ütközött ki az összeszokatlanság, a játékkapcsolatok hiánya sem. Látszik, hogy éles a harc a keretben maradásért, és a szakmai stáb a sok jó képességű, kiváló formában lévő játékos közül választ majd. A vb-rajtig három hetünk van hátra, jó lenne megőrizni ezt a tüzet a játékosokban, és még inkább összegyúrni a már kész, most még csak félkész sorokat.

JÉGKORONG, FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
MAGYARORSZÁG–AUSZTRIA 4–0 (3–0, 1–0, 0–0)
Tüskecsarnok, 3000
néző. V: Rencz, Babic, Váczi, Aurum
MAGYARORSZÁG: Hetényi Z. (Vay) – Dudás, Sagert, Sarauer, Nagy G., Könczei - Vas M., Stipsicz, Hári J., Sebők B., Sofron – Garát, Wehrs, Sikorcin, Galló V., Terbócs – Mestyán, Szirányi, Benk, Magosi, Nagy K. Szövetségi kapitány: Rich Chernomaz
AUSZTRIA: Kickert – Brunner, Lembacher, Hartl, Petrik, Fischer – Peter, Altmann, Haudum, Schiechl, Ganahl – Bacher, Fechtig, Oberkofler, Hofer, Woger – M. Geier, Wukovits, S. Geier. Szövetségi kapitány: Dieter Kalt
G: 1:00 Vas M. (1–0), 3:20 Sofron (Hári, Nagy G. – 2–0), 12:07 Terbócs (3–0), 36:27 Galló V. (Sebők, Sofron – 4–0)
Kiállítások: 12, ill. 6 perc
MESTERMÉRLEG
Rich Chernomaz:
– Nagyon jól kezdtünk, az első tíz percben hatalmas nyomás alá helyeztük Ausztriát. Utána kicsit esett a tempó, a jég sem volt a legjobb állapotban, így lelassult a meccs. A második harmadtól pedig nem igazán adódtak minőségi helyzetek egyik oldalon sem. De a mieink keményen harcoltak, kiválóan védekeztek, és nem is kaptunk gólt, ami mindig jó esélyt ad a győzelemre – kivéve persze februárban, az olimpiai selejtezőn… Jobbára úgy játszottunk, ahogy terveztük.
Dieter Kalt: – Három és fél hétnyi kemény alapozás után azt vártam, hogy készen álljunk a meccsre, de nem álltunk készen, ami csalódás. Az idő előrehaladtával belejöttünk, de az elején rengeteg gondunk volt a sebességgel, a passzokkal, a nyomásgyakorlással – a magyarok mindenben jobbak voltak. A második harmadtól már nyertünk párharcokat, de vasárnap más arcunkat kell mutatnunk.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik