Hoki-vb: sem nyugodtak, sem boldogok nem lehetünk – számolgatás

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.04.26. 22:54
null
Minden kimenetel ott van az arcokon (Fotó: Szabó Miklós)
Nehéz tárgy a matematika, különösen, ha eltolt menetrendű jégkorong-világbajnokságon kell alkalmazni. Mivel ezen a divízió 1/A-vb-n nincs szünnap, viszont az öt fordulót hét nap alatt kell lejátszani, vannak két napra elnyúló körök. A negyedik épp ilyen: a Magyarország–Lengyelország meccset csütörtökön rendezték, a maradék két mérkőzésre viszont csak pénteken kerül sor. Ezért nehéz bármit is mondani arról, hogy a szombati, „egynapos" finálé során mi is lesz a képlet. Csakis az biztos, hogy az első és a második helyezett feljut az elitbe, az utolsó pedig kiesik a harmadosztályba.

Jelenleg a feljutásra tűnik nagyobbnak az esélyünk, ám a kiesés sem zárható ki.

Mert az a helyzet, hogy matematikailag még semmi sem biztos, sőt a gyakorlatban sem. Ahhoz, hogy a kiesést biztosan elkerüljük, az kellett volna, hogy sok góllal elverjük Lengyelországot, ami, ugye, nem történt meg, így például még az is előfordulhat, hogy Szlovéniával hármasban azonos pontszámmal – ez a 6 lehet – végzünk, és a három vagy több csapat pontazonossága esetén készítendő minitáblázatból mi jövünk ki rosszul, mert a szlovénektől kaptuk a nagy zakót. Ez a minitabellázás persze valószínűtlen, hiszen ennek a vb-nek a furcsasága, hogy a hátralévő több mérkőzés nemcsak több esélyt, hanem több veszélyt is jelent, azaz nem biztos, hogy nem mi állunk viszonylag jobban…

Az mindenesetre biztos, hogy a péntek a szurkolással telik: Kazahsztán–Szlovénia és Olaszország–Nagy-Britannia rangadók jönnek – utána okosabbak leszünk.

Szombaton a Magyarország–Nagy-Britannia mérkőzést rendezik meg utoljára, tehát akkor már ismerni fogjuk a többi eredményt, azaz a találkozó kezdetén már pontosan tudjuk majd, hogy a kiesés elkerüléséért vagy a feljutás kiharcolásáért lépünk-e jégre.

Hogy a helyzet jelenleg mennyire bonyolult, annak illusztrálására csak egy példa.

A kiesés elkerüléséért akkor játszunk, ha Szlovénia, Lengyelország és a magyar válogatott egyaránt hat ponttal áll szombat este fél nyolckor.

Ez akkor valósulhat meg, ha:

a jelenleg három ponttal rendelkező Szlovénia a hátralévő két meccséből egyet nyer (3 pont), egyet elveszít (0 pont) rendes játékidőben, vagy egyet nyer hosszabbítás után (2 pont) és egyet elveszít (1 pont) hosszabbítás után,

valamint

a jelenleg szintén hárompontos Lengyelország szombaton rendes játékidőben legyőzi Kazahsztánt.

Ebben az esetben a szlovén, lengyel, magyar hármasból nekünk lenne a legrosszabb a helyzetünk, hiszen hárommal kikaptunk a szlovénektől, de csak eggyel vertük a lengyeleket, akik viszont kettővel a szlovénokat. Vagyis ebben az esetben kieshetünk, ha a britektől rendes játékidőben kikapunk, azaz nem szerzünk pontot.

Ugyanakkor előfordulhat az is, hogy pénteken Szlovénia a kazahokat megveri rendes játékidőben, akiket „megveretünk” a lengyelekkel is, akiknek mindenképpen nyerniük kell szombaton, hogy legyen esélyük a bennmaradásukat eredményező minitabellázásra. Ezen a minitabellán ekkor négy csapat között kellene „igazságot" tenni... Itt jegyeznénk meg, hogy ha Lengyelország hosszabbításra kényszerül Kazahsztán ellen, már nem lehet hat pontja, így nem eshetünk ki.

A feljutásért még egy kicsit kuszább a helyzet, aminek fejtegetésébe nem is érdemes bővebben belemenni. A lényeg, hogy olyan eredményeknek kell születniük a mieink meccse előtt pénteken és szombaton, hogy a magyar válogatottnak a britek ellen egy rendes játékidőbeli győzelemmel szerzett újabb három ponttal az első két helyre sikerüljön odaérnie. Ehhez a legjobb az lenne, ha az előttünk álló három hatpontos csapat közül senki nem szerezne háromnál több pontot a hátralévő két összecsapásán, mi pedig sokgólos, nagy különbségű győzelmet aratnánk a britek fölött.

A folytatásban tehát szurkoljunk a hosszabbításos eredményeknek, a feljutási esélyeinknek az tenné a legjobbat, ha a britek elleni mérkőzésünkig minél több meccsen volna szükség ráadásra.

Ennél konkrétabb forgatókönyvvel a feljutásunk kapcsán jelenleg nem tudunk szolgálni.

DIVÍZIÓ 1/A JÉGKORONG-VILÁGBAJNOKSÁG

A HÁTRALÉVŐ MÉRKŐZÉSEK
4. FORDULÓ
Április 26., csütörtök
Lengyelország–MAGYARORSZÁG 2–3
Április 27., péntek
Kazahsztán–Szlovénia 16.00
Olaszország–Nagy-Britannia 19.30
5. FORDULÓ
Április 28., szombat
Kazahsztán–Lengyelország 12.30
Szlovénia–Olaszország 16.00
MAGYARORSZÁG–Nagy-Britannia 19.30
FELJUTOTT:
KIESETT:

 

AZ ÁLLÁS
1. Kazahsztán 3 2 1 9–4 +5 6
2. Olaszország 3 2 1 8–4 +4 6
3. Nagy-Britannia3219–10–16
4. MAGYARORSZÁG 4 2 2 7–11 –4 6
5. Szlovénia3127–8–13
6. Lengyelország 4 1 3 10–13 –3 3

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik