Szélig Viktor: A hiányposztokra jönnek légiósok a Volánnál

KAPOLCSI-SZABÓ BENCEKAPOLCSI-SZABÓ BENCE
Vágólapra másolva!
2024.03.26. 11:46
Szélig Viktor (Fotó: Fejér Megyei Hírlap/Pesti Tamás)
Álomszerű alapszakasz után nagy reményekkel vágott neki a rájátszásnak a Volán, de a negyeddöntőnél nem jutott tovább. Az idényt követően a klub általános igazgatója, Szélig Viktor beszélt a tervekről lapunknak.

– Gondolom, mostanában sokszor megkapja a kérdést: hogyan értékeli a nemrég véget érő klubidényt?
– Nem tökéletes, de nagyon jó idényünk volt. Tökéletes akkor lett volna, ha a rájátszás első köréből is továbbjutunk. Ez nem jött össze, ugyanakkor rengeteg más célunkat elértük, így összességében pozitívan értékelem az évadot – mondta a Nemzeti Sportnak Szélig Viktor, a Hydro Fehérvár AV19 általános igazgatója.

– Hogyan látja, miben lehetne leginkább fejlődni, hogy a jövőben még sikeresebb legyen a csapat?
– Nagyon jó kérdés. Láttuk az idényben, mennyire más az alapszakasz és a rájátszás. Elkezdhetünk mi az idény elején már a rájátszásra csapatot építeni, de előbb oda be is kell jutni. Valamit mindig lehet fejleszteni. A következő idényre tekintve feladatunk lesz, hogy kicsit jobban kiegyenlítsük a keretünk mélységét, hogy a csatárok és a védők között is legyen sok minőségi alternatívánk.

– Kérdezném a keret kialakításáról is, de előtte még árulja el: ön is úgy érzi, nem minden rossz jön ártalomra, és Kevin Constantine távozása miatt a kényszerhelyzet jó döntést szült, amikor Kiss Dávid és stábja került a Volán élére?
– Megállták a helyüket, ezt jó volt látni. Azért a döntés nem lutri volt, hiszen Kiss Dávid már hosszú évek óta a csapat mellett dolgozott, és egy többé-kevésbé működő rendszer irányítását vette át. Igaz, kevés ideje volt rá, hogy a saját ízlése szerint változtasson rajta. Ha az eredményességet nézzük, akkor mindenképpen jól sikerült a váltás. Ez is benne volt, de nem csak emiatt hosszabbítottuk meg idény közben az edzői stáb szerződését két évvel. Legalább annyira fontos volt, ha nem fontosabb, hogy dinamizmust, kreativitást és fiatalos lendületet ad a csapatnak az edzői hármas.

– És akkor visszatérve a keret átalakítására: meglepő név is van a távozók között, az első számú kapusé, Olivier Roy-é. Ez azt jelenti, a következő idény lehet a nagy áttörés Horváth Dominiknak?
– Én a lépésről lépésre haladás híve vagyok. Dominik már az előző idényben is az alapszakasz-mérkőzések nagyjából harminc százalékán védett, ami a második számú kapusok között az egyik legtöbb volt a ligában. Cél az, hogy ő minél több játékpercet kapjon, de ez csak az egyik oka volt Olivier Roy távozásának. Örülök, hogy két idényt is súlyosabb sérülés nélkül játszott nálunk. Minden távozó játékosnak sok siker kívántunk, és ezúton is azt kívánok.

– Pénzügyi, teljesítménybeli vagy személyes okból nem kaptak új szerződést, akik távoznak?
– Eléggé vegyes a kép. Van olyan távozó, aki azért megy el, mert másfajta játékost szeretnénk a helyére hozni. Vokla Rolandnak nem tudtunk annyi játékpercet adni, ami az ő fejlődéséhez és igényéhez elengedhetetlen lenne, de hat különböző távozó hat különböző okból igazol máshova.

– Elég erős magyar magja van a csapatnak. Ez cél volt vagy inkább szerencsés véletlen?
– Természetesen szándékosan van így. Az elmúlt négy idényben mindig bejutottunk a rájátszásba, és ezt erős magyar bázissal tettük. A cél az, hogy csak a hiányposztokra igazoljunk légiósokat.

– Azon kívül, hogy minőségi javulást hozzon egy légiós, milyen kritériumok alapján válogatnak a piacon?
– Nagyon fontos, hogy jó mentalitású, személyiségű srác legyen, be tudjon illeszkedni a többiek közé.

– Vannak kiszemeltek, akikről már beszélhet?
– Olyanok is vannak, akikkel már megállapodtunk, aláírtuk a szerződést, de még nem vagyunk abban a helyzetben, hogy bejelenthessük őket. Amint ez változik, természetesen közölni fogjuk. Ilyenkor nagy „nézelődés” kezdődik a piacon, az ügynökök is folyamatosan ajánlanak játékosokat, akik közül nekünk ki kell választanunk azokat, akik szerződtetését megengedhetjük magunknak, és az elképzeléseinkhez is passzolnak.

– A helyzet, amire utal, hogy az új igazolások még versenyben vannak csapataikkal?
– Egyrészt igen. Másrészt, hogy még nem egyeztünk meg klubjaikkal a bejelentést illetően, hiszen úgy a szerencsés, ha egy időben jelenti be az előző és a következő egyesület a játékos átigazolását.

Az új Alba Aréna a szurkolói igényeket igen magas szinten elégíti ki (Fotó: Földi Imre)

– Következő idénytől már nem a Raktár utcában, hanem az Alba Arénában játssza hazai meccseit az együttes. Vonzóbbá teheti a Volánt a játékosok körében, hogy korszerű létesítménybe költözik?
– Biztos van, akinek ez szempont, hallottam már olyat, hogy valaki a nézők hiánya, vagy a csarnok állapota miatt nem igazolt egy adott klubhoz. Ugyanakkor azt gondolom, hogy az Alba Aréna inkább a szurkolóknak lesz hatalmas változás, az ő igényeiket is hivatott jobban kielégíteni.

– A külcsínen kívül hoz érdemi változást a költözés?
– Fejest ugrunk az ismeretlenbe, de nagyon remélem, hogy jó hatással lesz a klubra pénzügyileg is.

– Végezetül egy szomorú téma: március 25-én lesz tizenöt éve, hogy elhunyt „Kiscsicsó”, Ifjabb Ocskay Gábor. Hogyan emlékeznek rá?
– Ilyenkor a közösségi felületeinken mindig megemlékezünk róla. Korábban minden évben emléktornát rendeztünk a tiszteletére, a Bajnokok Ligája és az augusztusi válogatott programok miatt ez sajnos egyre több nehézségbe ütközött, de a klub szándéka szerint színvonalas utánpótlástornaként éled majd újjá. Fontosnak tartjuk, hogy találjunk időt és módot arra, hogy ne csak a szívünkben, hanem valamilyen esemény keretein belül is megemlékezzünk róla.

Jégkorong
2024.03.25. 23:00

Kiscsicsó hagyatéka – Bobory Balázs publicisztikája

ALAPVONAL. Tizenöt évvel ezelőtt egy kicsit Székesfehérvár is belehalt ebbe a tragédiába. A sors kitépte a város szívének egy darabját, elrabolt egy olyan kincset, értéket, amely egyet jelentett azzal a hellyel, közösséggel. Erősítette a lokálpatriotizmus, az összetartozás érzését, kiszakíthatatlannak tetszett a város testéből, aztán egy szempillantás alatt eltűnt, és maradtak csak az emlékek.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik