Vas Márton: Agresszív lesz az ellenfél, de mi is

Vágólapra másolva!
2016.05.09. 17:48
null
Teljes létszámmal edzett hétfőn a magyar válogatott
Egyórás, könnyed átmozgató edzést tartott kora délután az oroszországi elit-vb-n hétfőn szabadnapos magyar jégkorong-válogatott. Legjobbjainkra holnap fontos mérkőzés vár, a franciák elleni ütközet magyar idő szerint 19.15 órakor. Szirányi Bence és Vas Márton pályafutása során korábban megfordult a franciáknál, mindkét védőnk agresszív ellenfélre számít holnap. Miként a jelenleg is francia klub kötelékébe tartozó csatár, Magosi Bálint.

 

MAGYAR MENETREND
május 7.: Szlovákia–Magyarország 4–1
május 8.: Magyarország–Kanada 1–7
május 10. (kedd), 19.15: Magyarország–Franciaország
május 11. (szerda), 19.15: Finnország–Magyarország
május 13. (péntek), 15.15: Egyesült Államok–Magyarország
május 14. (szombat), 15.15: Magyarország–Fehéroroszország
május 16. (hétfő), 19.15: Németország–Magyarország
A magyar válogatott mérkőzéseit a (Tv: Sport1) a Nemzeti Sport Online élőben közvetíti!

A mieink edzésén már a taktikai résznél elsősorban a kapu előtti játékra helyeződött a hangsúly. Előbb lendületes megérkezés után kellett lőni, mintha szélső ziccerben lenne meg a lehetőség. Utána a harmadban öt az öt ellen és öt a négyben is támadtak, illetve védekeztek. Felállt ötös igyekezett megadásra kényszeríteni a létszámhátrányos vagy éppen vele azonos létszámmal jégen lévő védősort. Mert kedden nyilván ismét utóbbin lesz a hangsúly. Ha az rendben van, akkor lehet átmenni támadásba. Mert erre is készül a győzelmi kényszerben játszó magyar válogatott, nem feltétlenül akar berendezkedni csak a kontrákra. Ahogyan eddig, úgy holnap is igyekszünk nekimenni az ellenfélnek.

A biztos bentmaradáshoz két ellenfelet kell megelőznünk, az egyik kiszemelt a francia válogatott, amelynek viszont velünk ellentétben már van pontja. Sőt, mindjárt kettő is. Ha csak egy riválist előzünk meg, akkor még van némi remény. Ha utolsók leszünk, akkor kiesünk, és legközelebb újra megpróbálhatjuk.

Átmozgató volt, de azért pörögtek a lábak
Átmozgató volt, de azért pörögtek a lábak

„Temperamentumosan készülök, ahogyan az eddigi meccsekhez is hozzáálltam – mondta a Nemzeti Sport Onlinek Szirányi Bence, aki 2011 és 2012 között egy idényen át a francia Brianconban légióskodott. – Biztos agresszív lesz az ellenfél, de mi is erre készülünk. Inkább a kanadai stílus, az észak-amerikai iskola jellemző a franciákra. A vb-n eddig még nem láttuk őket, a videózásra majd hétfő este kerül sor, a szakmai stáb biztos összevágja belőlük a számunkra hasznos anyagot. Két ismerősöm van a francia csapatban, de nem sokat játszottam velük együtt, úgyhogy sok szakmai következtetést abból nem tudnék levonni.”

A kapust mindig zavarják, ezt edzésen is szimulálni kell
A kapust mindig zavarják, ezt edzésen is szimulálni kell

„Elvárás a franciák ellen, hogy domináljunk. Úgy, ahogyan tettük a szlovákok elleni utolsó harmadunkban vagy a Kanada elleni meccs egyes periódusaiban. Sőt, talán még azoknál is többet kell nyújtanunk támadásban – készült a holnapi összecsapásra Vas Márton. Csapatunk kapitánya 2006 és 2009 között három évet húzott le, szintén Brianconban. – Tegnap beszéltem az egyik francia játékossal, akivel csapattársak voltunk. Agresszív hokit várok tőlük, de ők ugyanerre számíthatnak tőlünk. Az dönti el a meccset, hogy melyik csapat tudja jobban ráerőltetni az akaratát a másikra, melyik uralja jobban a kapu előtti területeket, melyik lesz a kapu előtti helyzeteknél határozottabb.”

Olykor azért meg is pihentek
Olykor azért meg is pihentek

„Több francia játékost is ismerek a bajnokságból, mozgékony, fürge emberek, nem véletlenül válogatottak – tette hozzá harmadik, franciaországi tapasztalatokkal vértezett játékosunk, Magosi Bálint. A 26 éves támadó tavaly nyáron szerződött (valószínűleg mondani sem kellene) a Brianconhoz. – Játszottunk velük nemrégiben egy felkészülési mérkőzést, de abból a vb-csapatukat és formájukat, taktikájukat illetően nem vonhatunk le messzemenő következtetéseket. Az edzőinktől kapott elemzés azonban sokat fog segíteni. Aztán a szakvezetőség majd kitalálja és elmondja nekünk, hogy mit kell játszanunk. Ami biztos, gyors hokit várhatunk tőlük. Kíváncsian várom a találkozónkat.”

A befejezések külön hangsúlyt kaptak
A befejezések külön hangsúlyt kaptak

A franciák első vb-meccsükön mozgékonyságukkal kerekedtek a fizikumra építő németek fölé, igaz, a mérkőzés csak a szétlövésben dőlt el (3–2). A második meccsen, Szlovákia ellen csak felvillanásokra futott az erejükből, simán ki is kaptak 5–1-re. Hétfőn ők is szünnaposok, és épp a mieink előtt volt edzésük, amelynek utolsó részében már csak néhányan maradtak a jégen. Ők a kapu elé belőtt korongból adódó helyzeteket gyakorolták. A harmadvonalról kapura lőtt korongnál egyszerre két center zavarta a kapust, és igyekezett a kipattanónál gyorsan reagálni.

A kapust mindig zavarják, ezt edzésen is szimulálni kell
A kapust mindig zavarják, ezt edzésen is szimulálni kell

A franciák (12. helyen állnak a világranglistán) a 2000-es évek elején szenvedtek pár évig a második vonalban – a 2001-es divízió 1 vb rendezői voltak, nagy reményekkel, aztán éppen mi ütöttük őket el a feljutástól –, az elitben ritkán osztanak számukra lapot. Két éve azért szétlövésben (3–2) elkapták Kanadát a csoportkörben. Többnyire az alsóházba kerültek, de a kiesés nem nagyon fenyegette őket.

A franciák elleni örökmérlegünk: 52 mérkőzésen 27 győzelem, 6 döntetlen és 19 vereség. A gólkülönbség magyar szempontból 226–209.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik