11 ezer néző, hokicsoda FTC-főszerepléssel

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2013.12.09. 12:41
null
11 ezer néző látta az FTC nagy győzelmét (Fotó: NS-archív)
Péntektől vasárnapig a Városligetbe költözik a magyar jégkorong. A „Karácsonyi hokibuli – Winter Classic a Városligetben” művésznevű háromnapos rendezvényre a belépők a jegyed.hu-n vásárolhatóak meg. A legkisebbektől a legidősebbekig, a női bajnokitól a Mol Liga-rangadón át az EBEL-összecsapásokig lesz minden, az ünnepi hangulat megidézését egy hőskorbeli történettel kezdjük.

Szóval egy „téli klasszikus” a múltból: a jégkorong BEK 1973–1974-es kiírásában az FTC az NSZK-beli EV Füssen kiverésével az európai kupasorozat legjobb hat csapata közé jutott. A nemzetközi szövetség honlapján a tényszerű kommentár: a sérülésektől és eltiltásoktól megtizedelt FTC a visszavágón 11 ezer néző előtt játszott.

Az első meccset 1973. november 13-án Füssenben az ellenfél 6–1-es vezetése után 8–7-re megfordította a Fradi, a 19-i visszavágón pedig... Nos, aki ott volt a Kisstadionban, sohasem felejti el a mérkőzést. A szurkolók megérezték, hogy az olasz bajnok Bolzano első fordulóbeli búcsúztatása után nagy dolgok vannak készülőben. A németek vízumproblémája miatt késve kezdődött a találkozó, a Fradinak kétszer kellett melegítenie. A Füssen hokisai nem tudták, hová kerültek, a Kisstadion katlanában 11 ezer fradista várt rájuk.

Az első mérkőzésre a honi szövetség eltiltása miatt az azóta elhunyt Treplán Béla és Horváth „Öcsi” nélkül, csonka játékoskerettel utazott a Fradi. Történt, hogy a dunaújvárosi jégpálya avatóján, az FTC–Volán meccsen Gilján és a két fradista összeakaszkodott. Jakabházy László, a csapat edzője utólag sem menti fel két játékosát, mindenesetre furcsállta, hogy a nemzetközi szerepléstől is eltiltották őket – aztán Treplán a hazai találkozó előtt amnesztiát kapott, „cserébe” hatalmas gólt ütött.

„Ehhez azért tudni kell, akkoriban nem szerették a Fradit, a Volán vezetői pedig politikailag jobban feküdtek. Egyébként a csetepatéban úgy karon vágott valaki, hogy eltört az órám” – elevenítette fel a történteket Jakabházy, aki a kinti odavágó után megvezette a németeket, mondván, rossz időben, nyitott pályán, néhány néző előtt rendezik majd a pesti mérkőzést. A nyitott pálya és a hideg igaz volt...

Jakabházy elismerte, a fontosabb mérkőzéseken a jobbak többet játszottak, így volt ez Füssenben is, de a kockázatot neki kellett vállalnia: ha kikapnak, nem mondhatta volna azt, hogy hokisai találták ki a felállást... Az edzőnek köszönhető, hogy a játékosok remek kondícióban voltak. Olyannyira, hogy ezen a nyáron a Csehszlovákiában edzőtáborozó Fradi és a svéd(!) válogatott közös csapata edzőmeccsen kitömte a kapuban Jirí Holecekkel felálló házigazdákat. Az FTC hokisai úgy kerültek képbe, hogy a „Tre Kronor" nem tudott volna kiállni, mert néhány játékosát a szövetség visszahívta.

„Ha jól emlékszem, Mészölyék sora összességében négy nullával zárt. Kandúrék egyébként jól néztek ki a háromkoronás mezben" – mondta Jakabházy. Maradjunk annyiban, ha feleolyan jól emlékszik, akkor sem hangzik rosszul...

Muhr Bertalan a találkozókon összesen négy gólt szerzett, annyit, mint a már elhunyt Havrán Péter. Muhr ezzel – kicsiben, persze – majdnem olyan hőstettet hajtott végre, mint nagyapja 1914. december 11-én, amikor az első világháborúban Limanowánál a soproni Nádasdy huszárezred parancsnokaként életét áldozva megállította a Lengyelországba nyomuló orosz csapatokat. Muhr, az unoka Füssenben és az itthon lőtt négyesével a Kisstadionban nem ezredet, hanem „tízezredet" vezetett győzelemre.

„Addig Magyarországon ennyi ember hokimeccsen nem volt” – mondta „Muhrberci”, aki arról is híres, hogy a pesti belvárosban akkori szóhasználattal élve „utcán át” nála lehetett a legjobb hamburgert kapni, amikor a „Meki” nálunk még ismeretlen volt.

Mint ahogyan akkoriban az is, hogy Magyarországon jégkorongozni lehet csarnokban is...

MÚLTIDÉZŐ
FTC–EV Füssen 5–3 (1–1, 2–1, 2–1)
FTC:
Kovács – Krasznai, Hajzer Tibor – Muhr, Gogolák, Földi. Csere: Molnár (kapus), Treplán, Enyedi, Havrán, Mészöly, Kereszty, Póth, Bikár, Deák, Bácskai, Hajzer János. Edző: Jakabházy László
G: Treplán, Havrán, Muhr, Mészöly, Krasznai
Az első találkozón: EV Füssen–FTC 7–8 (2–1, 4–3, 1–4)
G: Havrán 3, Muhr 3, Póth, Bikár
A harmadik fordulóban a zöld-fehérek a holland Tilburg Trappersszel szemben maradtak alul, az első meccsen 11–2-re kikaptak, a visszavágót a Kisstadionban 6–5-re megnyerték.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik