Ligue 1: Mbappé a lelátón, gól nélkül indította az idényt a PSG

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2023.08.12. 23:00
null
A párizsi Marco Asensio és a lorient-i Julien Ponceau figyeli a labdát (Fotó: AFP)
A Paris Saint-Germain nem bírt a Lorient-nal a francia élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Ligue 1) nyitányának szombati játéknapján: a címvédő hazai 0–0-val indította a bajnokságot. Kora este a Marseille saját közönsége előtt 2–1-re megverte a Reimst.

PSG–LORIENT 0–0

Az utóbbi időben az átigazolási pletykákat uraló Kylian Mbappé a lelátón ült a legfrissebb igazolás, Ousmane Dembélé társaságában, és nem volt ott az átalakulóban lévő PSG meccskeretében Neymar és Marco Verratti sem a szombat esti idénynyitón. Távollétükben Luis Enrique vezetőedző a következő tizeneggyel futott neki a Lorient elleni bajnokinak: Donnarumma – Hakimi, Danilo Pereira, Skriniar, L. Hernandez – Zaïre-Emery, Ugarte, Vitinha – Li Kang In, G. Ramos, Asensio.

A francia bajnokságban debütáló spanyol tréner hat új fiút állított be a kezdőbe, ilyesmire az elmúlt 25 évben nem volt példa az 53 esztendeje alapított PSG háza táján.

A fölény kialakításával nem volt gond, tíz perc után 97 százalékos (!) volt a párizsi labdabirtoklási mutató, azonban a nagy helyzetek elmaradtak, és az első játékrész hajrájában kis híján a Lorient szerzett vezetést – Laurent Abergel meglepetésszerű lövése nyomán a labda a bal kapufán csattant.

A második félidőben is jobbára a PSG támadott, de a jól szervezett breton csapattal szemben csak kisebb gólszerzési lehetőségei adódtak – és azok is kimaradtak…

A két csapat negyedszer találkozott bajnoki idénynyitón Párizsban – és a Lorient egyik meccset sem veszítette el.


Két statisztikai érdekesség
• legutóbb 2007-ben fordult elő, hogy egy új PSG-edző 0–0-val kezdte a bajnokságot, ő Paul Le Guen volt;
• amióta az Opta elemzi ezeket az adatokat (2007), először fordult elő a francia bajnokságban, hogy egy csapat játékosai egy meccsen 1000-nél többször passzoltak.

Vitinha labdája a hálóba tart, ezzel a góllal nyert az OM (Fotó: AFP)
Vitinha labdája a hálóba tart, ezzel a góllal nyert az OM (Fotó: AFP)

MARSEILLE–REIMS 2–1

A Marseille a megelőző tizenegy hazai bajnokiján mindig kapott legalább egy gólt, úgyhogy a Vélodrome közönsége nem lehetett különösebben meglepve, hogy az új idény a következőképpen indult: a 16-oson belül üresen felejtett Ito Dzsunja kapáslövésével a Reims megszerezte a vezetést a 10. percben (VIDEÓ ITT!).

A folytatás aztán már jobban tetszett a hazai publikumnak: a 24. percben Azzedin Unahi jobbal nagyszerűen kanyarította a labdát a vendégek kapujának bal oldalába (VIDEÓ ITT!).

Az első félidő hajrájában Ito, majd a marseille-i Vitinha is szerzett egy-egy érvénytelen gólt, utóbbi aztán – már a második játékrészben – közelről lőtt egy „igazit” is, így az OM győzelemmel kezdte a bajnokságot (VIDEÓ ITT!).

A két gólt két új szerzemény készítette elő: Iliman Ndiaye és a csereként beálló Ismaila Sarr gólpasszal mutatkozott be az OM-ben bajnoki meccsen.

A siker annak fényében különösen értékes, hogy a Reims legutóbbi tíz látogatásából ez csupán a harmadik, amelyik három pontot hozott a marseille-i csapatnak.

Az OM-re kedden BL-selejtező-visszavágó vár a Panathinaikosz ellen – az első meccset Kleinheisler László csapata nyerte meg 1–0-ra hazai pályán.

FRANCIA LIGUE 1
1. FORDULÓ, szombati mérkőzések
Marseille–Reims 2–1
(Unahi 24., Vitinha 73., ill. Ito 10.)
PSG–Lorient 0–0

A FORDULÓ TOVÁBBI PROGRAMJA

Vasárnap
13.00:
Brest–Lens (Tv: Match4)
15.00: Clermont–Monaco (Tv: Match4)
15.00: Montpellier–Le Havre
15.00: Nantes–Toulouse
17.05: Rennes–Metz (Tv: Match4)
20.45: Strasbourg–Lyon (Tv: Match4)
Pénteken játszották
Nice–Lille 1–1
(Laborde 18., ill. B. Diakité 90+4.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik