Ki hitte volna? A lesajnált Costa Rica lefocizta Uruguayt

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.06.14. 20:53
null
Óscar Duarte gólja fenekestül felforgatja a D-csoport erőviszonyait (Fotók: Action Images)
A 2014-es labdarúgó-világbajnokság eddigi legnagyobb meglepetését szolgáltatva Costa Rica 3–1-re legyőzte Uruguayt a D-csoport első mérkőzésén. A találkozó kiegyenlített játékot hozó első félidejében a dél-amerikaiak szereztek vezetést – tizenegyesből –, de a térfélcserét követően játékban és a gólok számában is ellenfele fölé nőtt a masszív és gyors futballt játszó Costa Rica, így (pár órára biztosan) a halálcsoport élére állt.

Az Anglia–Olaszország rangadó előtt Uruguay Costa Rica ellen azzal a céllal lépett pályára, hogy a csoport leggyengébbnek tartott együttese elleni győzelemmel lépéselőnybe kerüljön a fő riválisok előtt. Ennek ellenére Óscar Tabárez az óvatosságra szavazott, az elmúlt napokban már százszázalékos edzésmunkát végző Luis Suárezt a kispadon hagyta, és Diego Forlánt tette be Edinson Cavani mellé a csatársorba.

Bár Costa Rica és Uruguay is viszonylag közel fekszik Brazíliához, a legészakibb vb-helyszínen a kezdéskor még meglehetősen foghíjasak voltak a lelátók – azért a hangulatra így sem nem lehetett panasz Uruguay első brazíliai vb-meccsén az 1950-es „döntő” óta.

Costa Rica bátran kezdett, Borgesék rendre megtalálták a lyukakat az előző vb-t a negyedik helyen záró uruguayiak középpályás sorában. Az első negyedóra végén azonban nyilvánvalóvá vált, hogy a közép-amerikai védelemben sokkal könnyebb zavart okozni. A 14. percben még Godín gólját visszafújta a játékvezető, majd Cavani hagyta ki a meccs addigi legnagyobb lehetőségét, de csak idő kérdése volt a gól.

Újabb bal oldali beadás után Junior Díaz átölelte a betörni készülő Diego Luganót, aki elesett, a német Felix Brych pedig tizenegyest ítélt. Hiába reklamáltak a Costa Rica-iak, eddig ez volt a legegyértelműbb tizenegyes az idei vb-n (ami Fred és Diego Costa esete után nem nagy szó). Az egykori PSG-játékos kiharcolta, a jelenlegi belőtte – Edinson Cavani magabiztosan lőtt a bal alsó sarokba a jó irányba mozduló Keylor Navas mellett (1–0).

Edinson Cavani Uruguaynak szerzett vezetést
Edinson Cavani Uruguaynak szerzett vezetést

Enzo Francescoli, Ruben Sosa, Álvaro Recoba és Forlán után Cavani az ötödik uruguayi, aki tizenegyesből szerzett gólt – mást nagyon nem is csinált ezután az első félidőben, de az egygólos előny Joel Campbell 30 méteres bombája (alig mellé) és Forlán megpattanó lövése (hatalmas Navas-bravúr) után megmaradt a szünetre.

Uruguay nem játszott lehengerlően, de Costa Ricában sem volt meg az átütő erő, egyedül Campbell jelentett folyamatos veszélyt Muslera kapujára. Csakhogy Costa Rica a szünet után feljebb kapcsolt, Bolanos szabadrúgása után Duarte futott be a védelem mögé, de Muslera védett.

Aztán az 54. percben már nem úszta meg a laza uruguayi védelem. Bryan Ruiz jobb oldali indítására a legtöbben legyintettek volna, hogy túl hosszú, de nem Gamboa, aki az alapvonal és az oldalvonal találkozásánál nemcsak, hogy beérte, középre is ívelt, ahol Bolanos csúsztatott az üresen maradt Joel Campbellhez. Az Arsenaltól az Olympiakosznak kölcsönadott csatár levette a labdát, majd a kapu közepébe bombázott, Muslera mozdulni sem bírt (1–1).

Uruguay nem hogy váltott volna, négy perc múlva újabb gólt kapott. Bolanos és Duarte megismételte a félidő elején végrehajtott szabadrúgást, és az uruguayi védelem ugyanúgy megette: Óscar Duarte Stuani mellől, térdmagasságba ereszkedve, szenzációsan fejelte a labdát a védő lába mellett a bal alsó sarokba (1–2).

Tabárez a hátrány ellenére sem küldte be Luis Suárezt, legnagyobb ászát az olaszok és az angolok elleni rangadóra tartalékolva bízott benne, hogy még lesz fantázia és energia a fordításra. Ám a középpályás sor teljes kudarcot vallott, a labda nagyon ritkán jutott el Cavanihoz, de a PSG csatára egyedül volt, nem tudta megjátszani a labdát, ha pedig megcélozta a kaput, a rendkívül magabiztos Navas hárított.

A csattanó a 84. percben érkezett: a másfél perccel korábban beálló Marco Urena Campbell indítása után kiugrott, a kifutó Muslera mellett a kapuba pöckölte a labdát (1–3).

Costa Rica először jutott három gólig vb-mérkőzésen, és ezzel fenekestül felforgatta a D-csoport erőviszonyait – könnyen lehet, hogy az Anglia–Olaszország meccs után is a közép-amerikaiak vezetik a csoportot.

Uruguay, amelyből a végén egy nagyon durva belépő után Maxi Pereirát kiállították, elszenvedte első vereségét, úgy, hogy még rangadót sem játszott. Ennél már csak könnyebb lehet?

D-csoport
URUGUAY–COSTA RICA 1–3
(1–0)
Fortaleza, Estadio Castelao, 58 679 néző. Vezette: Felix Brych (német)
URUGUAY: Muslera – M. Cáceres, Lugano, Godín, Maxi Pereira – Stuani, Gargano (Á. González, 60.), Arévalo, C. Rodríguez (A. Hernández, 76.) – Forlán (Lodeiro, 60.), Cavani. Szövetségi kapitány: Óscar Tabárez
COSTA RICA: K. Navas – J. Díaz, G. González, Umana, Duarte, Gamboa – Tejeda (Cubero, 75.), Ruiz (Urena, 83.), Borges, Bolanos (Barrantes, 89.) – Campbell. Szövetségi kapitány: Jorge Pinto
Gólszerző:
Cavani (24. – 11-esből), ill. Campbell (54.), Duarte (58.), Urena (83.)
Kiállítva: Maxi Pereira (94.)

A D-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Costa Rica 1 1 3–1 +2 3
2. Anglia 0 0–0 0 0
2. Olaszország 0 0–0 0 0
4. Uruguay 1 1 1–3 –2 0

A MÉRKŐZÉS SZÖVEGES TUDÓSÍTÁSA

A D-CSOPORT MA ESTI TALÁLKOZÓINAK BEHARANGOZÓJA

TUDJON MEG MINDENT A D-CSOPORT CSAPATAIRÓL!

A KERETEK

Costa Rica
Kapusok: 1 Keylor Navas (Levante – spanyol), 18 Patrick Pemberton (Alajuelense), 23 Daniel Cambronero (Herediano)
Védők: 2 Johnny Acosta (Alajuelense), 3 Giancarlo González (Columbus Crew – egyesült államokbeli), 4 Michael Umana (Saprissa), 6 Óscar Duarte (FC Bruges – belga), 12 Waylon Francis (Columbus Crew – egyesült államokbeli), 15 Junior Díaz (Mainz – német), 16 Cristian Gamboa (Rosenborg – norvég), 19 Roy Miller (New York Red Bulls – egyesült államokbeli), 8 Dave Myrie (Herediano)
Középpályások: 5 Celso Borges (AIK – svéd), 7 Christian Bolanos (FC Köbenhavn – dán), 13 Esteban Granados (Herediano), 11 Michael Barrantes (Aalesund – norvég), 17 Yeltsin Tejeda (Saprissa), 20 Diego Calvo (Valerenga – norvég), 22 José Miguel Cubero (Herediano)
Támadók: 10 Bryan Ruiz (PSV – holland), 9 Joel Campbell (Olimpiakosz – görög), 14 Randall Brenes (Cartaginés), 21 Marco Urena (Kubany Krasznodar – orosz)
Szövetségi kapitány: Jorge Pinto (kolumbiai)

Uruguay
Kapusok: 1 Fernando Muslera (Galatasaray – török), 23 Martín Silva (Vasco da Gama – brazil), 12 Rodrigo Munoz (Libertad – paraguayi)
Védők: 2 Diego Lugano (West Bromwich Albion – angol), 3 Diego Godín (Atlético Madrid – spanyol), 13 José María Giménez (Atlético Madrid – spanyol), 22 Martín Cáceres (Juventus – olasz), 16 Maxi Pereira (Benfica – portugál), 4 Jorge Fucile (Porto – portugál), 19 Sebastián Coates (Nacional)
Középpályások: 17 Egidio Arévalo (Monarcas Morelia – mexikói), 5 Walter Gargano (Parma – olasz), 15 Diego Pérez (Bologna – olasz), 20 Álvaro González (Lazio – olasz), 6 Álvaro Pereira (Sao Paulo – brazil), 7 Cristian Rodríguez (Atlético Madrid – spanyol), 18 Gastón Ramírez (Southampton – angol), 14 Nicolás Lodeiro (Botafogo – brazil)
Támadók: 9 Luis Suárez (Liverpool – angol), 21 Edinson Cavani (PSG – francia), 10 Diego Forlán (Cerezo Oszaka – japán), 11 Christian Stuani (Espanyol – spanyol), 8 Abel Hernández (Palermo – olasz)
Szövetségi kapitány: Óscar Tabárez

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik