Gerrard még nem volt ilyen jó keret tagja

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.06.14. 11:14
null
Steven Gerrard a harmadik világbajnokságán vesz részt (fotó: Action Images)
A C- és a D-csoport küzdelmeivel folytatódik szombaton a brazíliai labdarúgó-világbajnokság. Kolumbia–Görögország, Uruguay–Costa Rica, Anglia–Olaszország és Elefántcsontpart–Japán meccs található a programban.

 

A szombati játéknap leginkább várt meccse az angol–olasz találkozó (igaz, közép-európai idő szerint már vasárnap kezdődik), amelyen két korábbi világbajnok csap össze egymással. A csapatoknak viszonylag friss emlékeik is vannak egymásról, miután a két évvel ezelőtti Európa-bajnokságon is összecsaptak egymással, ott az olaszok tizenegyesekkel léptek tovább.

KOLUMBIAI GÓLVÁGÓK KONTRA GÖRÖG RETESZ

A C-jelű csoportban először Kolumbia és Görögország csap össze egymással. A dél-amerikai együttesnél január óta az volt a legnagyobb kérdés, hogy felépül-e a klubcsapatában térdsérülést szenvedett Radamel Falcao. José Pekerman szövetségi kapitány az utolsó pillanatig kivárt a csatárral kapcsolatban, de a kerethirdetésnél végül fájó szívvel lemondott róla.
A Monaco kiválósága nélkül is bivalyerős támadószekcióval rendelkeznek a kolumbiaiak: a sevillai Carlos Bacca és a portói Jackson Martínez is 20-20 gólt szerzett a nemrég véget érő bajnoki szezonban. A válogatottban azonban még nem termelnek ilyen hatásfokkal, hiszen ketten együtt 11 találatnál járnak.
Ráadásul a kolumbiai támadósorral szemben az a görög védelem áll, amely 12 vb-selejtezőn csak hat gólt kapott. A védő Szokratisz Papasztathopulosz szerint csapata meglepetést szerezhet Brazíliában.

„A válogatottunk már ért el szép sikereket vb-n és Eb-n. A 2010-es vb-ről gyönyörű emlékeim vannak, főleg a Nigéria elleni győzelemről. Most is a 16 között szeretném látni magunkat, és ahogy azt korábbi vb-ken láthattuk, minden lehetséges.”

A világbajnokság egyetlen hajnali három órás meccse (legalábbis közép-európai idő szerint) az Elefántcsontpart–Japán lesz. Sabri Lamouchi szövetségi kapitánynak főhet a feje, ugyanis két kulcsembere sem egészséges: Didier Drogba a csütörtöki edzésen ütközött Didier Zokorával, nem is tudta folytatni a gyakorlást, ha nem lesz hadra fogható, Wilfried Bony kezdhet a helyén.

Még Drogbánál is nagyobb érvágás lehet Yaya Touré távolléte, a Manchester City bajnoki címében kulcsszerepet játszó középpályás még a Liverpool elleni bajnokin szedett össze sérülést, azóta azzal kínlódik, az afrikaiak vb előtti felkészülési meccsein nem is játszhatott.

Az ellenfél, vagyis a japán válogatott egy évvel korábban leszerepelt a Konföderációs Kupán, három vereséget szenvedett el. Alberto Zaccheroni azonban biztos benne, hogy csapata azóta rengeteget fejlődött.

„Bízom a csapatomban, tudom, hogy rengeteget fejlődtünk. Bár a legutolsó tesztünkön, a Konföderációs Kupán elbuktunk, azóta eltelt 12 hónap. Ezalatt a csapat rengeteg tapasztalatot szerzett, én nemkülönben.”

Az angol keretben több fiatal játékos is helyet kapott, de természetesen ott van a rutinos Steven Gerrard is, aki nagyon sokat vár ettől a mostani csapattól.

„Napról napra izgatottabbak vagyunk. Most viszont elérkezett az a nap, amikor már nem kereshetünk kifogásokat. Mert amikor nem úgy mennek a dolgok, ahogy várják, a futballisták hajlamosak másokat hibáztatni, de mi nem ezt tesszük.”

Steven Gerrard a harmadik vb-jére készül „csak”, mivel 2002-ben nem lehetett ott sérülés miatt. A világbajnokságot és az Eb-ket számítva hat tornán volt ott, és ezek közül a mostanit tartja a legjobbnak.

„Nem könnyű összehasonlítani a kereteket. De talán a mostanit lehet a legjobbnak nevezni, mivel nagyon jó a csapat, megvan az önbizalmunk.”

Wayne Rooney is nagy várakozással tekint a vb elé, elsősorban saját szempontjából.

„Jobban érzem magam, mint az elmúlt években bármikor, készen állok az előttünk álló feladatokra. A legutóbbi nagy tornákon mindig sérüléssel küszködtem, most viszont egyetlen edzést sem kellett kihagynom.”

Roy Hodgson szövetségi kapitány korábban éveket dolgozott Olaszországban, 1995 és 1997 között, valamint 1999-ben az Inter, 2001-ben pedig az Udinese kispadján ült. Ám ebből nem tud előnyt kovácsolni csapata, mivel a szakember jól tudja, hogy az olasz futball nem ugyanolyan már, mint 13 éve. Hodgson kitért a sérüléssel bajlódó játékosokra, szerinte Danny Welbeck játszani fog.

Olasz részről Cesare Prandelli fontos meccsként jelöli meg az angolok elleni nyitányt, de nem döntő jelentőségűnek.

„A vb-történelem azt mutatja, hogy nem az első meccsen múlik minden. Ezt jól tükrözi a mi első meccsünk 1994-ben, amikor az írektől elszenvedett vereséggel kezdtünk, utána pedig vb-döntőig jutottunk. A spanyolok pedig négy éve kikaptak a nyitányon Svájctól, mégis világbajnokok lettek.”

Az olasz csapat játéka nagyban függ Andrea Pirlótól, aki jó meccset vár az angolok ellen.

„Tudjuk, hogy az angol válogatott fiatalításon esett át, több új tehetség került be a keretbe. Mindig jó meccset vívtunk velük, ezúttal sem lesz másképp. Két különböző futballstílus találkozik egymással.”

A nagy öreg Gianluigi Buffon viszont még mindig bokáját fájlalja, így minden bizonnyal a bordasérüléséből frissiben felépült Salvatore Sirigu védi majd az olaszok kapuját.

A csoport másik mérkőzésen Uruguay és Costa Rica találkozik egymással. A közép-amerikai együttest sokan leírják, mondván, hogy a másik három csapat között dől el a továbbjutás, de az uruguayiak nem becsülik le mostani ellenfelüket.

„Costa Rica nagyon gyors csapat, és rengeteg problémát okozhat mindenkinek, így természetesen nekünk is. Sokan mondják, hogy a csoportban lévő mindhárom másik együttesnek három pontot kell gyűjtenie ellenük. Mi megadjuk nekik a tiszteletet, de természetesen le kell győznünk őket” – mondta Óscar Tabárez, az uruguayiak szövetségi kapitánya.

A dél-amerikai csapat eredményessége elsősorban a támadósortól, vagyis a Luis Suárez, Edinson Cavani kettőstől függ az utóbbi időben, de Tabárez kiemelte a fénykorán már túl lévő Diego Forlánt is.

„Az életkor befolyásolhat dolgokat, mint például a sebesség, de Forlán még mindig nagyon fontos láncszeme a csapatnak. Az ő tapasztalatára, egyéniségére és lövőtechnikájára nagy szükségünk van.”

VB 2014

A 3. JÁTÉKNAP PROGRAMJA

C-CSOPORT
KOLUMBIA–GÖRÖGORSZÁG – ÉLŐBEN AZ NSO-N!

Belo Horizonte, Estádio Governaor Magalhaes Pinto, 18.00 (tv: M1). Vezeti: Geiger (egyesült államokbeli)
A VÁRHATÓ KEZDŐCSAPATOK:
KOLUMBIA: Ospina – Zuniga, C. Zapata, Yepes, Armero – Cuadrado, Aguilar, C. Sánchez, J. Rodríguez – J. Martínez, T. Gutiérrez. Szövetségi kapitány: José Pekerman.
GÖRÖGORSZÁG: Karnezisz – Toroszidisz, Papasztatopulosz, Manolasz, Holebasz – Ciolisz, Maniatisz, Kacuranisz – Szalpingidisz, Mitroglu, Szamarasz. Szövetségi kapitány: Fernando Santos.

ELEFÁNTCSONTPART–JAPÁN – ÉLŐBEN AZ NSO-N!
Recife, Itaipava Arena Pernambucano, vasárnap 03.00 (tv: M1). Vezeti: Osses (chilei)
A VÁRHATÓ KEZDŐCSAPATOK:
ELEFÁNTCSONTPART: Barry – Aurier, K. Touré, Zokora, Boka – Tioté, Y. Touré, Serey Die – Gervinho, Drogba, Kalou. Szövetségi kapitány: Sabri Lamouchi.
JAPÁN: Kavasima – Nagatomo, Ucsida, Josida, Konno – Endo, Jamagucsi – Okazaki, Kagava, Haszebe – Honda. Szövetségi kapitány: Alberto Zaccheroni.

D-CSOPORT
URUGUAY–COSTA RICA – ÉLŐBEN AZ NSO-N!
Fortaleza, Estádio Governador Plácido Aderaldo Castelo, 21.00 (tv: M1). Vezeti: Brych (német)
A VÁRHATÓ KEZDŐCSAPATOK:
URUGUAY: Muslera – M. Pereira, Lugano, Godín, Cáceres – Stuani, Gargano, Arévalo, C. Rodríguez – Cavani, Forlán. Szövetségi kapitány: Óscar Tabárez.
COSTA RICA: Navas – Gamboa, Acosta, González, Umana – Cubero, Borges, Tejeda, Bolanos – Campbell, Ruiz. Szövetségi kapitány: Jorge Luis Pinto.

ANGLIA–OLASZORSZÁG
Manaus, Arena Amazonia, vasárnap 0.00 (tv: M1). Vezeti: Kuipers (holland)
A VÁRHATÓ KEZDŐCSAPATOK:

ANGLIA: Hart – G. Johnson, Cahill, Jagielka, Baines – Gerrard, Henderson – Sterling, Rooney, Welbeck – Sturridge. Vezetőedző: Roy Hodgson.
OLASZORSZÁG: Buffon – Darmian, Paletta, Barzagli, Chiellini – De Rossi – Candreva, Pirlo, Verratti, Marchisio – Balotelli. Szövetségi kapitány: Cesare Prandelli.

A CSAPATOK 23-AS KERETEI ITT TALÁLHATÓAK MEG!

A C- ÉS A D-CSOPORT RÉSZLETES PROGRAMJA
C-CSOPORT
2014. 06. 14., 18:00 Belo Horizonte Kolumbia–Görögország
2014. 06. 15., 03:00 Recife Elefántcsontpart–Japán
2014. 06. 19., 18:00 Brazíliaváros Kolumbia–Elefántcsontpart
2014. 06. 20., 00:00 Natal Japán–Görögország
2014. 06. 24., 22:00 Cuiabá Japán–Kolumbia
2014. 06. 24., 22:00 Fortaleza Görögország–Elefántcsontpart
D-CSOPORT
2014. 06. 14., 21:00 Fortaleza Uruguay–Costa Rica
2014. 06. 15., 00:00 Manaus Anglia–Olaszország
2014. 06. 19., 21:00 Sao Paulo Uruguay–Anglia
2014. 06. 20., 18:00 Recife Olaszország–Costa Rica
2014. 06. 24., 18:00 Natal Olaszország–Uruguay
2014. 06. 24., 18:00 Belo Horizonte Costa Rica–Anglia

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik