Löw és Deschamp a kis győzelemnek is örül, Hodgson realista

Vágólapra másolva!
2012.09.08. 13:35
null
Adjunk egy ötöst – Frank Lampard és Steven Gerrard (Fotó: Action Images)
Címkék
Pénteken elrajtolt a labdarúgó vb-selejtezők európai kvalifikációs sorozata. Az angolok idegenben öt gólt vágtak Moldovának, a németek, a franciák és az írek a vártnál nehezebben győztek, az olaszok és a walesiek viszont sehogyan sem. A főszereplők értékelését olvashatják.

 

A végletekig elkoptatott „ötös osztályzat" jutott mindenki eszébe Anglia ötgólos győzelme után: Roy Hodgson legényei a sérült Ashley Cole, Wayne Rooney, Andy Carroll, Ashley Young, Adam Johnson ötös nélkül is parádéztak Moldovában. Érdekesség, hogy a 2010-es vb után most játszott először együtt Frank Lampard és Steven Gerrard, előbbi pedig – a statisztikákkal foglalkozó Infostrada adatai szerint – magabiztosan értékesítette a „háromoroszlánosok" 100. büntetőjét.

„Remek eredmény, jól startoltunk, sok játékosom átlagon felül teljesített – értékelt Hodgson. – Az első félidőben az egész csapat remekelt. Egy nehéz mérkőzésen megmutattuk a bennünk rejlő potenciált, ez önbizalmat adhat nekünk a továbbiakban. Nem volt kétséges a győzelmünk, de örülök a fölényes sikernek. Három helyen is változott a csapatunk, páran pihentek, remélem, az ukránok ellen is ilyen jól megy majd. Egyértelmű, hogy mi vagyunk a csoport esélyesei, azonban hosszú az út az első helyig."

John Terry sérülten játszotta le a selejtező hajráját, és kérdéses, hogy pályára léphet-e kedden Ukrajna ellen.

„Szerettem volna lehozni, és azon gondolkodtunk, hogy lejátsszuk tíz emberrel a mérkőzést. Terry egy igazi harcos, és azonnal visszautasította, hogy lejöjjön húsz perccel a meccs vége előtt. Az első félidőben kapott egy rúgást a bokájára, majd a második játékrészben egy földre érkezésnél kicsit aláfordult ugyanaz a bokája. Az orvosok vizsgálják. Nyilvánvalóan nem egy súlyos sérülés, de három nappal egy találkozó előtt minden rúgás komoly" – mondta az esetről Hodgson.

A kétgólos Lampard a fiatalokat, Tom Cleverleyt és Alex Oxlade-Chamberlaint dicsérte.

„Tom rendkívül intelligensen játszott a középpályán, öröm az oldalán futballozni. Évekre megoldhatja a válogatott középpályásgondjait. Alex is briliáns volt, az első félidőben sokszor futott el a labdával. Nagyszerű látni, hogy ilyen remek fiataljaink vannak. Az ukránok ellen nem lesz ilyen könnyű, de győzni akarunk."

A német válogatott közben a vártnál kisebb arányban nyert a szívós Feröer ellen, de a háromgólos siker volt a Nationalelf történetének 500. győzelme.

„Sok helyzet, kevés gól – értékelt a németek mestere, Joachim Löw. – Tudom, hogy ellenük értük el a legtöbb gólos sikerünket, és tudom, sokan kritizálnak majd minket azután, hogy mennyi ziccert elpuskáztunk most. Tény, számos szituációban rossz megoldást választottuk, néha a legegyszerűbb dolgok sem mentek. Feröer a csoport leggyengébbje, nem mérvadó az ellene elért eredmény. Megvan a három pont."

Mesut Özil, aki két gólt is vágott, egyetértett mesterével, de ahhoz ragaszkodott, hogy társaival együtt mindent beleadtak, nem ezen múlott a nagyobb különbség.

„Nyomás alá helyeztük őket, a kezdő sípszótól kezdve, és egy korai góllal szerettük volna megtörni az ellenfelet. Volt is erre esélyünk. Hajtottunk keményen, megérdemelt a sikerünk, de messze nem lehetünk elégedettek. Az első lépés megtörtént."

„Sokan és keményen védekeztek, nem volt könnyű dió. Egy-két helyzetben rosszul döntöttünk" – így a segédkarmester, az első találatot jegyző Mario Götze.

„Minden játékosommal elégedett vagyok – értékelt a feröeri szövetségi kapitány, Lars Olsen. – Kapusunknak szuper napja volt. Azt játszottuk, amit tudtunk, harcoltunk, blokkoltunk. Jó eredmény ez számunkra."

Az olasz kedvencek (alul): ki el sem ment, ki mérgelődött, ki hibázott (Fotó: Action Images)
Az olasz kedvencek (alul): ki el sem ment, ki mérgelődött, ki hibázott (Fotó: Action Images)

 

Nem mondhatja el ugyanezt őszintén magáról az olasz válogatott, amely döntetlenre végzett Bulgáriában, ennek ellenére a talján edző, Cesare Prandelli csak módjával morgolódott .

„Bulgáriában nem kis dolog pontot szerezni, ez tény. Minden sorozatot rosszul kezdünk, úgyhogy elégedett vagyok ezzel az értékes döntetlennel. Ám ha azt nézzük, mennyi helyzetet hagytunk ki, szégyenkeznünk kell egy kicsit. Képtelenek voltunk ráadásul a saját tempónkat diktálni a pontatlan passzaink miatt. Sokszor hagytuk, hogy az ellenfél uralja a játékot, gyakran lefutották a védőinket."

Andrea Barzagli is elismerte, hogy messze nem azt játszották, amit elterveztek, a védő szerint kifejezetten rosszul ment nekik. Az olasz lapok szerint egyedül Pablo Osvaldót lehetett dicsérni...

„A három pontért jöttünk, de igazságos volt a döntetlen. Az utolsó húsz percben, tíz emberrel játszva már nem kockáztathattunk. Augusztusban és szeptemberben nem megy nekünk, ez tény. Az első gól furcsa volt, próbáltam az utolsó pillanatig kivárni, hogy hova érkezik, de aztán átpattant a kezem felett. Csinálhattam volna jobban is... A bolgárok nyomás alá helyeztek minket, mi emiatt szürkén, fáradtan és lassan mozogtunk. Nagyon jók voltak" – dicsérte a házigazdát Gianluigi Buffon.

Az olaszok Daniele De Rossi sérülése miatt maradtak kevesebben, már a három cserelehetőség kihasználása után. A középpályásnak akár egy hónapot is ki kell hagynia, a reklámtáblával ütköző Claudio Marchisio játékára viszont jó esély van.

A francia kapitány, Didier Deschamps jóval boldogabb volt a lefújás után, hiszen a franciák nyertek Finnországban.

LÁTJA? NEM LÁTJA? NA LÁTJA!

„Ronaldo remekül van. Nem látták? Nincs semmi baja, kiválóan érzi magát" – így a győzelemmel rajtoló portugálok egyik szélsője, Nani arra a felvetésre, hogy Cristiano Ronaldót a válogatottba is elkísérte-e madridi búskomorsága. S ünnepelt-e Ronaldo a nemzeti csapatban a gólja után? Tekintse meg itt!

„Elégedett vagyok, itt nagy siker a három pont megszerzése mindenkinek. A finnek sokkal jobbak voltak, mint azt vártam, az első félidőben nem parádéztunk. Különösen elégedett vagyok a Mapou Yanga-Mbiwa, Mamadou Sakho védőpárossal, valamint Abou Diabyval. A csapat mentalitását is csak dicsérni tudom, bár tény, akadtak hibáink, és sokszor uralták a mérkőzést a finnek, többet támadva nálunk."

„Fontos volt a három pont megszerzése – így a középpályás Rio Mavuba. – Nehéz csoportban vagyunk, hiszen itt vannak velünk a spanyolok is, akik nem fognak váratlanul pontokat hullajtani. Ezért volt fontos a siker számunkra Finnországban."

A francia szövetség is hasonló álláspontra helyezkedett, de azért leszögezte a testület: a válogatott tagjai csak akkor kapnak jutalmat (2.4 millió eurót osztanak szét), ha kijutnak a 2014-es brazíliai világbajnokságra.

Noël Le Graët elnök egyben azt is jelezte: a felkészülési találkozókért mostantól már nem jár jutalom.

Péntek este volt olyan kapitány, aki a játékvezetőt okolta a kudarcért („A kiállítás nem volt jogos, és az a szabadrúgás sem, amelyből gólt kaptunk" – így a belgáktól kikapó walesiek mestere, Chris Coleman), és akadt, aki őszintén értékelt („Mit mondjak, pocsékul futballoztunk, de mázlink volt" – mondta az írek szakvezetője, Giovanni Trapattoni, akinek legénysége az utolsó percben csikarta ki a győzelmet Kazahsztánban).

A PÉNTEKI SELEJTEZŐK EREDMÉNYEI ÉS JEGYZŐKÖNYVEI

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik