Nem fáztak meg a franciák Helsinkiben

Vágólapra másolva!
2012.09.07. 22:41
null
Abou Diaby a gólja mellett a védekezésbe is remekül besegített (Fotó: Reuters)
Győzelemmel kezdte a világbajnoki selejtezők európai I-csoportját a francia labdarúgó-válogatott, Didier Deschamps első kapitányi tétmérkőzését követően azonban csak az eredménnyel lehetnek elégedettek a gall szurkolók, a mutatott játékkal aligha.

Talán mindent elmond a francia válogatott Finnországban nyújtott teljesítményéről a francia sportnapilap, a L'Équipe internetes kiadásának tudósítója, aki a 71. percben ezt jegyezte le: „Szenvedünk. A finnek frissebbnek tűnnek."

A francia válogatott Helsinkiben kezdte a selejtezősorozatot, méghozzá a védelem tengelyében két rutintalan játékossal, a 23 éves Mapou Yanga-Mbiwával (ez volt a 2. válogatott meccse) és Mamadou Sakhóval (7.). Érdekes, a bekksor szélén annál rutinosabb futballisták kaptak helyet Fabrice Evra és Anthony Réveillére személyében, míg a támadósorban a Jérémy Ménez, Karim Benzema, Franck Ribéry trió kezdett. Nem volt meleg a finn fővárosban, több gall játékos is kesztyűben futballozott.

Bár a 14. percben a hazai szurkolók egy Yanga-Mbiwa-szerelés után büntetőt reklamáltak, a 21. percben még szomorúbbak lehettek: Benzema a kezdőkörből indulva kicselezett néhány finn játékost, majd remek ütempasszal indította a középen kilépő Abou Diabyt, aki a tizenhatosra belépve jobbra cselezett, majd 14 méterről gyönyörűen lőtt a kapuba (0–1).

A szünet után még Benzema lábbal és Sakho pedig fejjel veszélyeztetett, ám aztán úgy tűnt, elfogyott a tudomány, ahogy a fent idézett mondat is szemlélteti, a finnek mezőnyfölényt alakítottak ki, és helyzeteik is voltak. Ám a védelemnek időnként Rio Mavuba, időnként Diaby segített be, így tartotta az előnyt a francia válogatott.

A hazaiak a 83. percben álltak a legközelebb a gólhoz, de Hugo Lloris bravúrosan védte Sparv fejesét.

Maradt az 1–0, magyarázkodnia nem kell a francia válogatottnak, ám fejlődnie annál inkább, igaz a keddi ellenfél, Fehéroroszország némileg harmatos teljesítménnyel is verhető ellenfélnek számít a Stade de France-ban.

FINNORSZÁG–FRANCIAORSZÁG 0–1

++++++

A csoport másik mérkőzésén Grúzia hazai környezetben egyetlen góllal legyőzte Fehéroroszországot. A mérkőzést a vendégek kezdték veszélyesebben, de kihagyták helyzeteiket. A fordulás után a grúzok gyorsan vezetést szereztek, majd kapusuk, Giorgi Loria „lehúzta a redőnyt".

VB 2014, SELEJTEZŐ – I-CSOPORT
FINNORSZÁG–FRANCIAORSZÁG 0–1 (0–1)
Helsinki. V: Thomson (skót)
Finnország: Hradecky – Arkivuo, Moisander, Halsti, Tooivo – Ring, Sparv, R. Eremenko, Hetemaj (A. Eremenko, 65.), Hämäläinen (N. Kuqi, 78.) – Pukki. Szöv. kapitány: Mixu Paatelainen.
Franciaország: Lloris – Réveillere, M. Sakho, Yanga-Mbiwa, Evra – Mavuba, Cabaye (Matuidi, 73.), Diaby – Ménez (Valbuena, 63.), Benzema, Ribéry (Gomis, 89.). Szöv. kapitány: Didier Deschamps.
Gólszerző: Diaby (20.)
VB 2014, SELEJTEZŐ – I-CSOPORT
GRÚZIA–FEHÉROROSZORSZÁG 1–0 (0–0)
Tbiliszi. V: Todorov (bolgár)
Grúzia: Loria – Kasia, Hizanisvili, Amiszulasvili, Grigalava – Dausvili – Targamadze, Kankava, Okriasvili (Szirbiladze, 83.), Ananidze (Gorgiasvili, 75.) – Mcsedlidze (Kvirkvelia, 56.). Szöv. kapitány: Temuri Kecbaja
Fehéroroszország: Veremko – Poljakov, Kulcsij, Martinovics, Verhovcov, Zsavnyercsik (Balanovics, 34.) – Putyilo, Tigorjev (Dragun, 62.), Bressan, Nehajcsik (Bordacsev, 30.) – Kornyilenko. Szöv. kapitány: Georgij Kondratyjev
Gólszerző: Okriasvili (51.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik