Klose vb-rekordra, a Nationalelf vb-aranyra tör

Vágólapra másolva!
2014.06.02. 21:34
A brazíliai labdarúgó-világbajnokság G-jelű csoportjában igen kemény kis négyes szaladt össze: a meglepetésekre mindig kész, sokat futó Egyesült Államok, a hasonló kvalitásokkal jellemezhető, csodás középpályás sorral kirukkoló Ghána, és a FIFA-világranglista két dobogósa, a Cristiano Ronaldóval villogó Portugália, valamint a végső győzelemért érkezett Németország. Egy kiadó helyre itt két nagy és egy kisebb esélyes jut, a német elsőség borítékolható.

Vb-rekord! Kezeket fel, jövök!  (Miroslav Klose, fotó: Reuters)
Vb-rekord! Kezeket fel, jövök!  (Miroslav Klose, fotó: Reuters)
Vb-rekord! Kezeket fel, jövök! (Miroslav Klose, fotó: Reuters)
Vb-rekord! Kezeket fel, jövök!  (Miroslav Klose, fotó: Reuters)
Vb-rekord! Kezeket fel, jövök!  (Miroslav Klose, fotó: Reuters)

EGYESÜLT ÁLLAMOK

Szó, ami szó, hatalmasat fejlődött az 1980-as évek óta a labdarúgás az Egyesült Államokban, az MLS ráadásul olyan leszállóágban lévő csillagokat képes magához vonzani, mint David Beckham, Thierry Henry vagy Jermain Defoe; 6.8 millió euróért hazavisz egy Clint Dempseyt, 7.4 millióért egy Michael Bradleyt. Ám nincs olyan szinten, hogy a benne játszókra épülő válogatott továbbjusson egy erős csoportból. Még akkor sem, ha veretes Premier League- és Bundesliga-profikkal van megerősítve, és egy olyan erős személyiség áll az élén, mint Jürgen Klinsmann.

EGYESÜLT ÁLLAMOK
Zóna: Észak- és Közép-Amerika
Kvalifikáció dátuma: 2013. szeptember 11.
Világbajnoki szereplések száma: 9 (1930, 1934, 1950, 1990, 1994, 1998, 2002, 2006, 2010)
Legjobb eredmény: harmadik hely (1930)
Selejtezők itt!

Igaz, az egykori csodacsatárt nem illették még olyan kemény kritikákkal, mint most, amikor kihagyta a keretből a válogatott gólrekorderét, Landon Donovant, állítólag annak nem megfelelő hozzáállása miatt. Pedig még 200-szoros válogatott is lehetett volna a támadó, ha jól kijön Klinsivel, ám vele vagy nélküle: nem sok sót eszik meg Brazíliában a Team USA.

A kapitány azonban derűlátó: „A célunk továbbjutni a csoportból, és hiszünk abban, hogy képesek vagyunk erre. A kieséses szakaszban aztán a legerősebbek ellen is meglepetést okozhatunk". Máris áthatotta az amerikai szellemiség.

ERŐSSÉGEK

+ Gerinc. El kell azért ismerje minden kritikus, hogy a Tim Howard, Omar Gonzalez, Jermaine Jones, Bradley, Dempsey középső tengely nem rossz, ráadásul a múlt évtized óta együtt futballoznak.

+ Életszemlélet. A „Minden lehetséges" országában a sportolók sem adják fel soha, mindig hisznek önmagukban, képességeikben, éppen ezért örök optimisták. Sokszor nyertek már vert helyzetből, nagy hiba lenne lebecsülni őket.

GYENGE PONTOK

– Jozy Altidore. Mondhatni Eric Wynalda óta nincs vérbeli középcsatáruk, olyan, aki erősebb csapatok ellen is gólt szerez. Altidore, a 24 éves izomember közel 70-szer volt már válogatott, 20-nál több gólt lőtt, ám jelzésértékű, hogy a PL-ben és a La Ligában is csődöt mondott.

– Védelem. Akár hiszik, akár nem, Klinsmann mester a kvalifikációk során nem kevesebb, mint 37 védőjátékost próbált ki. Az ellenfelek komolyságáról sokat elárul, hogy 16 mérkőzésen így is csak 14-szer kapituláltak. Hogy mire lesz mindez elég Ronaldóék ellen...

A SZTÁR: DEMPSEY. Donovan nélkül szinte csak Dempseytől kell félnie az ellen védelmeinek. A 31 éves támadó középpályás, csatár, szélső a Tottenhamtől hazatért a Soundershez, de egyáltalán nem lett rosszabb futballista, ráadásul ezt a tényt most utolszor mutathatja meg a nagyvilágnak.

TAKTIKAI FELÁLLÁS: 4–4–2. Howard és cseréi is remek kapusok, a szélsőhátvédek szívesen futnak fel a támadásokhoz, DaMarcus Beasleyre emlékezhetünk még csatárkorából. A középpálya feje a topligákban is megfelelt Bradley, a szélsők közül a bayernes Julian Green, a csatárok közül a Hollandiában remek idényt zárt Aron Jóhannsson futhat be.

SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: KLINSMANN. Cudar világ az, ahol egy ikon is megöregszik, de bizony az egykoron 80 válogatottságán 38 gólt lőtt világ- és Európa-bajnok csatár napok múlva 50. Edzőként a Nationalelf és a Bayern élén sem zárt átütő sikerrel, 2011-ben az amerikai nyugalmat választotta. A környékbeli válogatottakat sem tudják mindig dominálni, így a vb-kudarc szinte borítékolható, de szerződése 2018-ig szól. Övé a múlt, de a jövő is.
Friss hír vele kapcsolatban, hogy a napokban az azerbajdzsáni szövetségi kapitány, Berti Vogts felcsapott egykori játékosa tanácsadójának a vb idejére.

AZ AMERIKAI KERET
Kapusok: Brad Guzan (Aston Villa – angol), Tim Howard (Everton – angol), Nick Rimando (Real Salt Lake)
Védők: DaMarcus Beasley (Puebla – mexikói), Matt Besler (Sporting Kansas City), John Brooks (Hertha – német), Geoff Cameron (Stoke City – angol), Timmy Chandler (Nürnberg – német), Omar Gonzalez (LA Galaxy), Fabian Johnson (Hoffenheim – német), DeAndre Yedlin (Seattle Sounders FC)
Középpályások: Kyle Beckerman (Real Salt Lake), Alejandro Bedoya (Nantes – francia), Michael Bradley (Toronto FC – kanadai, MLS), Brad Davis (Houston Dynamo), Mix Diskerud (Rosenborg – norvég), Julian Green (Bayern München – német), Jermaine Jones (Besiktas – török), Graham Zusi (Sporting Kansas City)
Támadók: Jozy Altidore (Sunderland – angol), Clint Dempsey (Seattle Sounders FC), Aron Johannsson (AZ Alkmaar – holland), Chris Wondolowski (San Jose Earthquakes)
Az Egyesült Államok válogatottja (Fotó: Reuters)
Az Egyesült Államok válogatottja (Fotó: Reuters)

 

GHÁNA

Sokan azt várják a „Fekete Csillagoktól", hogy Brazíliában megismétlik vagy felül is múlják a 2010-es negyeddöntőt, a legjobb afrikai vb-eredményt (pontszámok alapján a hetedik helyen végeztek) – egészen a sorsolásig. A ghánai tábort így is áthatja a „Miért ne?"-hangulat: noha a FIFA-világranglista második és harmadik helyezettjével akadtak össze, csodákat várnak Michael Essienéktől.

GHÁNA
Zóna: Afrika
Kvalifikáció dátuma: 2013. november 19.
Világbajnoki szereplések száma: 2 (2006, 2010)
Legjobb eredmény: negyeddöntő (2010)
Selejtezők itt!

Igaz ami igaz, Essien, mellette a középpályán a Sulley Muntari, Kwadwo Asamoah, André Ayew trióval, előttük Asamoah Gyannal és Kevin-Prince Boatenggel kemény dióvá teszi a ghánai csapatot – de túl sok a gyenge pont ezen a dión ahhoz, hogy ne roppanjon össze egy kemény szorítástól.

Minden tornán akadnak meglepetéscsapatok – figyelmeztetett a ghánai legenda, Tony Baffoe, és azt se feledjük, hogy a legutóbbi két vébén legyőzték az amerikaiakat. Kiindulási alapnak ez sem rossz. „Kétszer voltunk kint a vb-n, és egyre jobbak lettünk. 2010-ben is mindenki azt mondta, hogy bennragadunk a csoportban" – adott hangot az általános reménységnek John Mensah, aki sérülései miatt ezúttal nem tagja a keretnek.

ERŐSSÉGEK

+ Középpálya. Nem szívesen néznénk farkasszemet az Essien, Appiah tengellyel, miközben hátulról Boateng üldözi az embert, a szűrőkön túl pedig kétméteres bekkek fenik harci fogsorukat.

+ Lendület. A selejtezők során nem álltak le a biztos vezetés tudatában, és okosan kihasználták a széleket az egykori realos csodagyerek Daniel Opare, a legutóbb Franciaországban kölcsönben játszó szpartakos Majeed Waris vagy a nagy Abedi Pelé két fiacskája, André és Jordan Ayew segítségével.

GYENGE PONTOK

– Védelem. Jó kapusuk továbbra sincs, sőt, középszerű sem, a védelemben egymást érik a nemzetközi szinten véve tucatjátékosok, minőségi balhátvéd évek óta hiánycikk. Az egyetlen, amivel ellensúlyozni képesek gyengeségüket, az a fegyelem.

– Sorsolás. Azért a FIFA-lista két dobogósával egy kvartettben zenélni nem nagy élvezet.

A SZTÁR: GYAN. Úgy tűnik, a középpályával nem lesznek gondok, de a gólszerzés sokszor Gyanon áll vagy bukik. A 28 éves csapatkapitány, akiért karrierje során közel 40 millió eurót fizettek, ugyan engedett a pénz csábításának, és egy ideje az al-Ainban termeli a gólokat; de tipikus tornajátékos, aki egy sorozatra képes alaposan felszívni magát. Dél-Afrikában három góllal zárt, előtte Németországban is eredményes volt – egy újabb triplával talán visszatérhet Európába.

TAKTIKAI FELÁLLÁS: 4–2–3–1. Ilyen középpályásokkal ez egyértelmű. Korábban tettek kísérleteket a 3–5–2-re, ám mivel ilyenkor rendre elrakták őket, erről leszoktak. A középpályát már körülrajongtuk, és Gyannak is akad gólerős társa, cseréje Waris személyében. A 2009-es U20-as vébé-győztes csapat védelméből Samuel Inkoom, Opare és Jonathan Mensah is a fedélzeten. Igen, azon a tornán verték a „Fekete Szatellitek" nagy csatában a magyarokat a döntőbe jutásért...

SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: JAMES APPIAH. A szakértők egybehangzó véleménye szerint a gyengeségek rovatba is be lehetne írni az 53 éves szakembert, aki mögött olyan átlagos játékos- és edzői múlt áll, hogy a sztárokkal nem fog bírni, ráadásul nincs elegendő rutinja ahhoz, hogy kezelje a Brazíliában mindenképpen jelentkező vészhelyzeteket. Az egykori Asante Kotoko-bekk évekig volt klubjánál és a válogatott segédedzőjeként dolgozott, 2012-től a maga ura az 1990 óta ötödik hazai, de ebbéli minőségében első vb-re kijutó kapitány. „Játékosaimon végignézve tudom, hogy messzire juthatunk a tornán, mi lehetünk az egyik meglepetéscsapat" – nyilatkozta. Ezt a minősítést elérik már azzal is, ha továbbjutnak.

A GHÁNAI KERET
Kapusok: Stephen Adams (Aduana Stars), Fatau Dauda (Orlando Pirates – dél-afrikai), Adam Kwarasey (Strömsgodset – norvég)
Védők: Harrison Afful (Espérance – tunéziai), John Boye (Rennes – francia), Samuel Inkoom (Plataniasz – görög), Jonathan Mensah (Evian TG – francia), Daniel Opare (Standard Liege – belga), Rashid Sumaila (Mamelodi Sundowns – dél-afrikai)
Középpályások: Afriyie Acquah (Parma – olasz), Albert Adomah (Middlesbrough – angol), Emmanuel Agyemang-Badu (Udinese – olasz), Kwadwo Asamoah (Juventus – olasz), Christian Atsu (Vitesse – holland), André Ayew (Olympique Marseille – francia), Michael Essien (AC Milan – olasz), Rabiu Mohammed (Kubany Krasznodar – orosz), Sulley Muntari (AC Milan – olasz), Wakaso Mubarak (Rubin Kazany – orosz)
Támadók: Jordan Ayew (Sochaux – francia), Kevin-Prince Boateng (Schalke 04 – német), Asamoah Gyan (al-Ain – egyesült emírségekbeli), Majeed Waris (Valenciennes – francia)
A ghánai válogatott (Fotó: Reuters)
A ghánai válogatott (Fotó: Reuters)

 

PORTUGÁLIA

C. Ronaldo és társasága – írják sokan a portugál válogatottról, megfeledkezvén a csapatjátékról és arról, hogy a zseni még egy tornán sem tudta folyamatosan magával ragadni övéit, a legfontosabb pillanatokban rendre szárnyalva. Reményt adhat azonban híveinek, hogy a legutóbbi Eb-n többször is igazi vezéregyéniség volt, akár csak a svédek elleni pótselejtezőn. Legutóbbi öt tornájukon kétszer elődöntősök, egyszer finalisták lettek a „navigátorok", a legutóbbi vb-n éppen csak kiütötték őket a spanyolok, a kontinenstornán 11-esekkel estek ki ellenük, azaz illik komolyan kell venni őket, még ha nem is tartoznak az esélyesek közé.

PORTUGÁLIA
Zóna: Európa
Kvalifikáció dátuma: 2013. november 19.
Világbajnoki szereplések száma: 5 (1966, 1986, 2002, 2006, 2010)
Legjobb eredmény: bronzérmes (1966)
Selejtezők itt!

Most sem, hiszen ki-kihagy a védelem, nincs egy vérbeli karmester és egy fáin gólvágó; CR pedig, mint köztudott, csak egy áll az emberiség rendelkezésére. Ám mindenki csak félhet egy olyan csapásmérő egységet, amely kigyakorolt taktikával, rutinos tagokkal és egy hordozható (zselés) atombombával rendelkezik.

„Ó, Portugália. Egy csodálatosan tehetséges csapat, de mint mindig, úgy tűnik, most is elrontják. Tömve világklasszisokkal úgy futballoznak, mint egy átlagos gárda. Támadásban annyira Ronaldo-függők, hogy neki két helye is van a csapatban: labdákat szerez és gólpasszokat ad, miközben ő a középcsatár is. Joao Moutinho, Nani, Raul Meireles – egyikük most kibújhat CR árnyékából, eljöhet az ő ideje" – prófétálta róluk Steve McManaman.

ERŐSSÉGEK

+ CR. Naná. Mert mit is várnánk egy olyan csillagtól, aki ebben az idényben klubjában 47 mérkőzésén holmi 51 gólt és 19 asszisztot jegyzett, nyert Aranylabdát és BL-t? Elfogytak a jelzők, de kezd elfogyni a támadó vasegészsége is, pedig ez dönt majd a portugálok sorsáról még egy jó ideig.

+ Gerinc. Mármint a csapaté. Mármint csatár nélkül. Rui Patrício a tavalyelőtti Eb egyik felfedezettje volt, Pepe Madridban egyre jobb, a Meireles, Miguel Veloso kettős príma, Moutinho mezőny- és szervezőmunkája mesés, és befurakodott a sorba az idény felfedezettje, a sportingos William Carvalho.

+ Brazília. Az biztos, hogy nyelvi és kulturális gondjaik nem lesznek a vb helyszínein. „Remélem, hogy a brazilok nagyon szurkolnak majd nekünk, testvérnemzetek vagyunk" – szögezte le Ronaldo.

GYENGE PONTOK

– Csatárok. Nagy a baj: a középcsatárok közül Hélder Postiga és Éder 3-3 góllal zárta az idényt, Hugo Almeida törökországi 13-ja csak hozzájuk képest kiemelkedő. Nem véletlenül próbálta ki Bento pár felkészülési mérkőzésen középcsatárként CR-t – mert új Nuno Gomes nincs a láthatáron.

– Egysíkúság. Mi a teendő a legnagyobb sztárra építő, tipikus kontracsapat ellen? – hangozhat a kérdés az alapfokú edzői vizsgán. Nem nehéz kitalálni a választ. Ugyanabban a cipőben járnak Ronaldóval a portugálok, mint Lionel Messivel az argentinok. Párhuzam.

– Kispad. Értik alatta a szakértők egyrészt Bento ódivatú taktikai repertoárját, másrészt a kitörni kész cserejátékosok hiányát.

A SZTÁR: RONALDO. Gyanús körülmények között nyert Aranylabdát a „Fehér párduc", a vébén bebizonyíthatja, hogy minden téren lepipálja kollégáit (bár tradicionálisan éppen azoknak nem szokott menni a tornán, akik előtte megnyerik ezt a trófeát). Nagy becsvággyal érkezik ide is, mint mindenhová, és bár a társak tudása limitálja lehetőségeit, a végtelenbe is tágítja: ha akarná, kapusnak is beállhatna, azt sem vennék zokon tőle. Igaz, aki nem is csillag, hanem egy egész csillagrendszer, akkor is magához vonzza a labdát, ha annak máshol jobb helye lenne. Mestermunka lesz Bentótól, ha képes lesz kezelni a CR iránti hisztérikus médiaérdeklődést a csapaton belül, miközben taktikailag a lehető legjobb megoldást választotta a szakember: hagyja, hogy zsenije ott és úgy futballozzon, ahol és ahogyan akar.

TAKTIKAI FELÁLLÁS: 4–3–3. Amely tulajdonképpen egy 4–3–2 egy mindenhol felbukkanó Ronaldóval. A Pepe, Bruno Alves védőkettős több, mint ütős, de Fábio Coentrao és Joao Pereira inkább futó-, mint húzóember a széleken (ketten együtt két bajnoki assziszttal zártak). A szürkébb Veloso helyett Carvalho szűr mostanában az egyre ijesztőbb Meireles mellett, Moutinho pedig a portugál Xavi. A jobb oldalon Nani kezdhet, mert sokkal tapasztaltabb, mint Vieirinha vagy Silvestre Varela, Postiga pedig meglepően gólerős volt a selejtezők során, hiszen hatszor is betalált, így a Lazióban letudott borzalmas tavasza ellenére is a kispadra szoríthatja a mostanában szintén nem szárnyaló Almeidát. Ha ők ketten nem rázzák meg magukat, hamar kiesik a Seleccao. Egyébként is kevés az esélye egy portugál nyelvű vb-döntőnek...

SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: BENTO. Az 1969-es születésű, harcos középpályás a Benficáig és a válogatottal egy-egy Eb-ig és vb-ig jutott, 2000-ben az elődöntő cirkuszai, botrányos reklamálása után az UEFA hosszú időre elmeszelte. Edzőként a Sportinggal és pár kupagyőzelemmel kezdett, majd 2010-ben Carlos Queirozt váltotta a nemzeti csapat élén. A kontinenstornán jól kezdtek, ám ismét a spanyolok állták útjukat. Külföldi szakírók szerint Bento sok hibát követ el a csapat összeállításában és a mérkőzések közben is, túlságosan makacsnak, önfejűnek tartják, szövetsége viszont elégedett munkásságával.

A PORTUGÁL KERET
Kapusok: Beto (Sevilla – spanyol), Eduardo (SC Braga), Rui Patrício (Sporting)
Védők: André Almeida (Benfica), Bruno Alves (Fenerbahce – török), Fábio Coentrao (Real Madrid – spanyol), Joao Pereira (Valencia – spanyol), Neto (Zenit – orosz), Pepe (Real Madrid – spanyol), Ricardo Costa (Valencia – spanyol)
Középpályások: Joao Moutinho (Monaco – francia), Miguel Veloso (Dinamo Kijev – ukrán), Raul Meireles (Fenerbahce – török), Rúben Amorim (Benfica), William Carvalho (Sporting)
Támadók: Cristiano Ronaldo (Real Madrid – spanyol), Éder (SC Braga), Hélder Postiga (Lazio – olasz), Hugo Almeida (Besiktas – török), Nani (Manchester United – angol), Rafa (SC Braga), Varela (FC Porto), Vieirinha (Wolfsburg – német)
A portugál válogatott (Fotó: Reuters)
A portugál válogatott (Fotó: Reuters)
NS-grafika
NS-grafika

 

NÉMETORSZÁG

Olyan magasra tette a lécet Joachim Löw folyvást fiatalított (a bő keret átlagéletkora néhány viharvert harcossal is 25 év) válogatottja, hogy a 2014-es torna előtt automatikusan a legnagyobb esélyesek közé sorolják be őket, és csakis amiatt fanyalognak a kritikusok, hogy nincs klasszis balbekkjük, és Miroslav Klose kissé már öregecske. Most panaszkodsz vagy dicsekedsz? – kérdezhetnénk, hiszen adott egy többnyire stabil védelem, előtte veretes középpályások és fifikás karmesterek, négyen is, ráadásul berobbanásra kész fiatalok szeretnék leenni a kezdők fejéről a hajat, miközben Marco Reus lassan már világklasszis.

NÉMETORSZÁG
Zóna: Európa
Kvalifikáció dátuma: 2013. október 11.
Világbajnoki szereplések száma: 17 (1934, 1938, 1954, 1958, 1962, 1966, 1970, 1974, 1978, 1982, 1986, 1990, 1994, 1998, 2002, 2006, 2010)
Legjobb eredmény: világbajnok (1954, 1974, 1990)
Selejtezők itt!

„Vagyunk olyan erősek, hogy 24 év után ismét világbajnokok legyünk, erős a védelmünk is. Joginak 30-35 klasszisa van, kettő-három minden posztra. A keret hangulata remek, mindenki kommunikál a másikkal, nem rivalizálnak a Dortmund és a Bayern játékosai, mindenki egy irányba húz. Csak egyvalami nincs a válogatottban: oda nem illő személyiség" – dicsérte utódait a 150-szeres válogatott Lothar Matthäus, míg a világ- és Európa-bajnok Günter Netzer szerint még soha nem volt ilyen erős a Nationalelf, mint most. A csak Jogiként emlegetett kapitány ugyanakkor igyekszik hűteni a kedélyeket: „Papíron topcsapat vagyunk, de a valóság mást mutat. Néhány játékosunk sérülésekkel bajlódik vagy nem alapember klubjában, páran pedig nincsenek csúcsformában".

Azt azért ne feledjük, hogy az ezüstöket és bronzokat hamar elfelejtik manapság, és nem ért el igazi válogatott sikert a most búcsúzó Philipp Lahm-generáció. A brazíliai körülményeken mindenesetre nem múlik: a német szövetség, a DFB egy külön kis komplexumot (Campo Bahia) építtetett a válogatottnak Porto Seguro mellett, amely a torna után utánpótlás-központként fungál majd.

ERŐSSÉGEK

+ Mentalitás. A végén mindig a németek, mint köztudott, de most klubszinten is. A Bayern és a BVB játékosai folyvást magas szinten pörögnek, a légiósok felemás idényt zártak, tehát tombol bennük a bizonyítási vágy. Itt van példának okáért Klose: igen, 36 lesz napok múlva, de utolsó tornáján megdöntheti a nagy Ronaldo vb-csúcsát, és a válogatott gólrekordere lehet, a kis Gerd Müller előtt. Mi kell még?

+ Középpálya. Tudják mi a rossz egy Mesut Özil, Th. Müller, Toni Kroos, Mario Götze, Marco Reus, André Schürrle támadó középpályás hatosban? Csakis annyi, hogy nem a magyar válogatottban játszanak. Ha lesz olyan válogatott, amelynek hatékonyabb középpályája lesz, mint a németnek, azt a csapatot úgy hívják majd: világbajnok.

+ Sokoldalúság. Kiesett Lars Bender középről? Beugrik majd Matthias Ginter vagy Lahm, akit Jerome Boateng pótol a jobbon, őt meg Per Mertesacker középen. Kell egy balszélső? Nem viccelünk, tízen (!) képesek ott eljátszani a bő keretből, és nem akármilyen szinten. Klose kidől vagy elfárad? Müller, Götze, előre a 9-es posztra, mint Münchenben! Nekik sem megy? Lukas Podolski, emlékszel még? Kidőlt egy középső védő? Ginter itt is remek, Benedikt Höwedes meg alig várja. Azért Manuel Neuer kiesését megéreznék.

GYENGE PONTOK

– Védekezés. Néha nagyon el tud szállni a Nationalelf hátulja: a svédektől és az amerikaiaktól négyet, a paraguayiaktól hármat, az ecuadoriaktól és a kameruniaktól kettőt kaptak a közelmúltban. Mertesacker nehezen fordul, Boateng ki-kihagy, Hummelsen nyomot hagytak a sérülések. Külön gond a védelem bal oldala: Marcel Schmelzer nagy meglepetésre a keretszűkítés áldozata lett, Höwedes, Boateng vagy a fiatal Erik Durm játszhat abban a pozícióban. Achilles-sarok?

– Sérülések. Többször is szóba került már, hogy mindig munkát adnak a kerettagok a helyi Brinkmann professzoroknak, és többen sem lesznek képesek a maximumot nyújtani fizikálisan a vb poklában. A legnagyobb kérdés a két védekező középpályás személye.

A SZTÁR: MÜLLER. Mutassunk rá egy csillagra a sok közül, megérzés-alapon. Alighanem a mindenes támadó lesz a Nationalelf villámcsapása, szerepeljen bárhol is a mágneses táblán, fel fog bukkanni minden gólveszély környékén, mert ha ő felbukkan a kapu előtt, az mindig gólveszély. A legutóbbi vébén gólkirály lett, alig túl a húszon, és mivel az Eb-n csalódást okozott, illetve Münchenben is kapott pár kritikát, Brazíliából gólokkal fog hazaüzenni.

TAKTIKAI FELÁLLÁS: 4–2–3–1. Ez Löw aranystandardja. A divatos formula palackjából kicsalogatta a maximális támadószellemet Löw, a támadó hármast itt szó szerint kell érteni. Löw bír egy csodafegyverrel a bombaformában lévő Reus személyében, Özil vagy Kroos irányít, a jobbon Müller kavar, Klose helyettese Götze lehet. A cseresor egy mai Rudi Völler hiányától eltekintve parádés, nagy kérdés azonban, hogy mire lesz képes a Sami Khedira, Bastian Schweinsteiger kettős, lévén ők egész idényükben sérülésekkel bajlódtak, és pocsék formában tértek vissza. Nem tudni még, Hummels párja Boateng vagy Mertesacker lesz-e, ez függ attól is, hogy Lahm lesz-e a szűrő. Talán jó lett volna Mario Gomezt vagy Stefan Kiesslinget is beválogatni, de Löw inkább a hamis 9-es mellett tette le a garast, amely a münchenieknek abszolúte nem ismeretlen.

SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: LÖW. Az 1960-as születésű Jogi játékosként a VfB Stuttgartig és az Eintracht Frankfurtig jutott, majd huszonévesen edző lett a VfB-nél, hamarosan már a nagyoknál. A Balakov, Bobic, Élber mágikus háromszög megalkotója nyert egy Német Kupát, majd török és osztrák kalandok után 2004 nyarán Klinsmann maga mellé vette asszisztensnek a válogatotthoz. A hazai vb bronza után Löw lett a főnök, aki az ezüstös Eb után meghirdette a teljes fiatalítást és kiadta a jelszót: támadás! Álljunk le kontrázni, vagy catenacciózzunk? – rázza le magáról a sok kapott gól miatti kritikákat, így lett a Nationalelf napjaink egyik legszebben futballozó csapata. Csak az a fránya arany hiányzik a legendává váláshoz...

A NÉMET KERET
Kapusok: Manuel Neuer (Bayern München), Roman Weidenfeller (Borussia Dortmund), Ron-Robert Zieler (Hannover 96)
Védők: Jérome Boateng (Bayern München), Philipp Lahm (Bayern München), Erik Durm (Borussia Dortmund), Kevin Grosskreutz (Borussia Dortmund), Mats Hummels (Borussia Dortmund), Benedikt Höwedes (Schalke 04), Per Mertesacker (Arsenal)
Középpályások: Julian Draxler (Schalke 04), Matthias Ginter (SC Freiburg), Mario Götze (Bayern München), Toni Kroos (Bayern München), Bastian Schweinsteiger (Bayern München), Christoph Kramer (Mönchengladbach), Sami Khedira (Real Madrid), Mesut Özil (Arsenal)
Támadók: Miroslav Klose (Lazio), Thomas Müller (Bayern München), Lukas Podolski (Arsenal), Marco Reus (Borussia Dortmund), André Schürrle (Chelsea)

A német válogatott (Fotó: Reuters)
A német válogatott (Fotó: Reuters)

A CSOPORT LEGÉRDEKESEBB FAZONJAI: A KÉT BOATENG.

Futballozott már testvérpár egy mérkőzésen a világbajnokságokon, de egymás ellen csak a két Boateng lépett pályára, mégpedig 2010-ben. Nem akármilyen történet az övék, de semmiféle földönkívüli csavar nincs az ügyben: Németországban születtek, ott is nőttek fel, ám a védő Jerome a német, a támadó középpályás Kevin-Prince a ghánai nemzeti csapatot választotta. A sors közbelépett, Dél-Afrikában a csoportkörben találkoztak, most ismét, és újfent a család Jerome-ága nyerhet. A testvérek között állítólag nincs ellentét, jó ideje elfogadták és tiszteletben tartják egymás döntését.

Testvérharc Brazíliában is (Fotó: Reuters)
Testvérharc Brazíliában is (Fotó: Reuters)

 

NSO-VERDIKT A CSOPORTRÓL

Nem kisebb csoda lenne, ha nem a németek végeznének az élen, és még nagyobb, ha nem a Team USA zárná a négyest. A végeken tehát nagy forradalomra nem számíthatunk, az igazi izgalmakat a ghánaiak és portugálok csatáján várhatjuk (Afrika braziljai Európa braziljai ellen... Elnézést!). Egy erős adut tartogatnak a portugálok: CR-t. Alighanem ő is fog dönteni a gyengécske ghánai védősor ellen.

A CSOPORTKÖR PROGRAMJA
G-CSOPORT
132014. 06. 16., 18:00SalvadorNémetország–Portugália
142014. 06. 17., 00:00NatalGhána–Egyesült Államok
292014. 06. 21., 21:00FortalezaNémetország–Ghána
302014. 06. 22., 21:00ManausEgyesült Államok–Portugália
452014. 06. 26., 18:00RecifeEgyesült Államok–Németország
462014. 06. 26., 18:00BrazíliavárosPortugália–Ghána

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik