Négy év után újra Argentína-Mexikó összecsapás a vébén

Vágólapra másolva!
2010.06.27. 17:15
Címkék
A dél-afrikai labdarúgó-világbajnokságon a nyolcaddöntőben találkozik egymással az argentin és a mexikói nemzeti csapat. A közelmúltban rendre az albiceleste, azaz az argentin válogatott került ki győztesen kettejük összecsapásából, de a zöld mezesek erősen fogadkoznak, hogy most revánsot vesznek a dél-amerikaiakon korábbi sérelmeikért.

Maxi Rodríguez 2006-os csodagólja (fotó: Action Images)
Maxi Rodríguez 2006-os csodagólja (fotó: Action Images)
Maxi Rodríguez 2006-os csodagólja (fotó: Action Images)
Maxi Rodríguez 2006-os csodagólja (fotó: Action Images)
Maxi Rodríguez 2006-os csodagólja (fotó: Action Images)

 

A négy évvel ezelőtti világbajnokságon Maxi Rodríguez hosszabbításban esett csodagóljával verte meg Argentína Mexikót, két éve pedig egy nyári barátságos találkozón Mexikóban verték meg a házigazdákat 4–1-re a „gauchók". Azóta viszont hatalmas változások történtek mindkét válogatottnál, a kapitányi poszttól a játékoskeretig.

 

„Az az érzésem, odahaza elvárják tőlem, hogy vasárnap is hasonló gólt lőjek – nyilatkozta a mérkőzés előtt Maxi Rodríguez. – A meccs után Maradona odajött hozzám, és azt mondta, érezte a pillanatot, mintha kölcsönadta volna nekem a bal lábát. Az tény, hogy valaki segített nekem abban a pillanatban, mert azt megelőzően sohasem szereztem gólt bal lábbal. Jó lenne, ha vasárnap is kölcsönkapnám tőle…"

„Isten keze” után tehát „Isten bal lába” újra beleszólhat a világbajnoki címért folytatott harcba, maga Diego Maradona viszont teljes életnagyságban és hiánytalan állapotban a kispadon foglal majd helyett. Egy gond keseríti csak meg az életét a találkozó előtt: nagyon nehezen gyógyul a kiváló középhátvéd, Walter Samuel combsérülése.


A várható argentin kezdőcsapat
A várható argentin kezdőcsapat

„Ha nem lesz százszázalékos állapotban, nem tud segíteni rajtunk – szögezte le a kapitány. –  A pályára a jelenlegi legjobb csapatomat küldöm ki. Mindig is tiszteltem a válogatott mezét, a vébén rendre a gálacsapatomat vetettem be. Szívvel-lélekkel azon dolgozom, hogy megértessem játékosaimmal, mit jelent világbajnokságot nyerni."

Kitért arra is, hogy hiba lenne, ha lebecsülnék ellenfelüket.

„Vannak olyan játékosaik, akiktől tartanunk kell. Ha például Franco nem játszana, azt nagyon nem bánnám, mert jól fejel. Ha Aguirre helyében lennék, Rafael Márquezt a védelemben játszatnám, mert a középpályán elveszett az uruguayiak ellen."

Az albiceleste egyébként nincs rossz passzban, hiszen legutóbbi nyolc mérkőzését megnyerte, és összességében kilenc világbajnoki találkozóján nem kapott ki a rendes játékidőben vagy a hosszabbításban (csak tizenegyespárbajban), ezzel megdöntötte saját vb-rekordját. Sok kritika érte korábban a Maradona-fiúkat, mondván, csapatként nem funkcionálnak megfelelően, de a görögök elleni találkozón erre ütős választ adtak két méretes rekorddal: 1966 óta (alighanem akkortól mérik pontosan) egyik csapat sem passzolt olyan sokszor – 696 alkalommal – egy összecsapáson, mint az argentin, ráadásul Messiék 81.2 százalékban birtokolták a labdát, ami szintén világbajnoki csúcs.

A mexikói szövetségi kapitány, Javier Aguirre egészen biztos benne, hogy legényei az utolsó töltényükig küzdenek majd ezen a találkozón.

„Senki sem tenne ránk még egy dollárt sem, az elemzők szerint már ki is estünk. Majd meglátjuk! – vélekedett az egykori remek támadó. – Mexikót senki sem sorolja az esélyesek közé, nem hisznek a képességeinkben, ám úgy vélem, a mai kilencven perc alatt történelmet írunk."

A mexikói kezdő tizenegy
A mexikói kezdő tizenegy


Segítheti ebben, hogy a jó formában lévő támadó, Carlos Vela felépült sérüléséből, és visszatérhet a kezdőbe. Az viszont nem kétséges Aguirre számára sem, hogy Lionel Messit nagyon nehéz lesz bárkinek is elhomályosítania.

„Messi a legjobb játékos a világon. De majd meglátjuk, hogyan bírunk vele. Játékosként futballoztam egyébként Maradona ellen is, aki nagyszerű barát és nagyszerű edző. Sokszor találkoztunk Madridban, amikor meglátogatta ott élő lányát. Ha most meglátom, megölelem, és gratulálok neki azért, amit idáig elért a válogatottal a vébén."

Aguirre válogatottjának alapembere, Rafael Márquez nem volt éppen boldog az Uruguay elleni vereség után, amikor eldőlt, hogy kivel találkoznak a következő körben, de azóta sikeresen ellazult.

„Argentína lesz az ellenfél? Na, és akkor mi van?" – flegmázott egy sort az újságírók előtt, bár a gesztus minden bizonnyal társainak szólt, őket szerette volna bátorítani a találkozó előtt.

Ha győznek, Aguirre tényleg történelmet ír, válogatottja ugyanis még sohasem jutott a legjobb nyolc közé, ha nem hazai tornán játszott (nem jó hír viszont az argentinoknak, hogy aki kiütötte a mexikóiakat a csoportküzdelmek után, az sohasem nyerte meg a tornát).

Az elmúlt négy világbajnokságon rendre a nyolcaddöntő jelentette a végállomást a zöld mezesek számára. Remélik, idei jegyük messzebbre szól.

2006: ARGENTÍNA–MEXIKÓ 2–1
 

 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik