Javier Aguirre

Vágólapra másolva!
2010.06.10. 13:28
Az egykori remek támadó (középpályás), Javier Aguirre azzal dicsekedhet, hogy játékosként részese volt Mexikó legnagyobb világbajnoki sikerének, edzőként pedig kétszer is kivezette a nagy tornára az „El Trit”. A szövetség is elismeri ez irányú tevékenységeit, ugyanis meglepő módon Aguirre napjaink egyik legjobban fizetett kapitánya a maga négymillió dolláros éves fizetésével (ennél többel a vb-mezőnyből 2010-ben csak az angolokat vezető Fabio Capello és olaszok élén érkező Marcelo Lippi büszkélkedhetett).

Aguirre 21 éves korában lett profi labdarúgó. Az América színeiben ékként és támadó középpályásként is bevethető Aguirre később az Egyesült Államokbeli Los Angeles Aztecshez (amelyet a holland edzőmágus, Rinus Michels edzett akkoriban) tette át székhelyét, némi légióskodás céljából. 1983-ban mutatkozhatott be a nemzeti csapatban, majd pályára léphetett a hazai világbajnokságon is, amelyen a legjobb nyolc közé jutott el a Larios – Amador (J. Cruz, 70.), F. Cruz, Quirarte, Servin – Munoz, Espana, Negrete, Boy (De los Cobos, 32.) – Aguirre, Sánchez legénység, de 0–0 után tizenegyesekkel vereséget szenvedtek a nyugatnémetektől (Fernando Quirarte és Raul Servin hibázott végezeteset). Hősünk nem követhetett el hibát az „orosz rulettben”, hiszen a 100. percben kiállították.

Több nagy tornán már nem képviselhette országát játékosként, pedig csak nem sokkal 35 éves kora előtt vonult vissza a Guadalajarából (korábban az Atlante és az Osasuna gárdáiban is megfordult). Kétévnyi pihenő után az Atlanténél kezdett el edzősködni, majd újabb két esztendő pauza után a Pachuca kispadjára ülhetett le. Némileg váratlanul 2001-ben ő váltotta fel a gyenge eredményei miatt menesztett Enrique Mezát a nemzeti csapat élén, és bemutatkozásként ezüstérmet szerzett a Copa Américán (a döntőben a házigazda kolumbiaiaktól kapott ki a Pérez – A. Rodríguez (Zepeda, 74.), Valdez, Mercado, R. H. Morales – J. Rodríguez (Osorno, 67.), Torrado, R. C. Morales, J. P. Rodríguez – Arellano (Victorino, 59.), Borgetti legénység.

Javier Aguirre Onaindía

Javier Aguirre Onaindía

Nemzetisége: mexikói

Születési hely: Mexikóváros

Születési ideje: 1958.12. 1.

Posztja: szövetségi kapitány

Korábbi klubjai. Játékosként: América, Los Angeles Aztecs, Atlante, Osasuna, Deportivo Guadalajara. Edzőként: Atlante, Pachuca, Mexikó, Osasuna, Atlético Madrid

Legnagyobb sikerei. Játékosként: mexikói bajnok (1984, 1985), vb-résztvevő (1986) Edzőként: mexikói bajnok (1999, Invierno), Intertotó-kupa-győztes (2007), Copa América-ezüstérmes (2001), Arany-kupa-résztvevő (2002), Arany-kupa-győztes (2009), vb-résztvevő (2002, 2010)

A következő évi Arany-kupán ugyan leszerepeltek, de a világbajnokságra kijutottak, ám ott a nyolcaddöntőben vereséget szenvedtek az Egyesült Államok csapatától. A torna után Aguirre az Osasunához írt alá, amelynél négy sikeres évet töltött el, majd az Atlético Madridhoz került, amelynél szintén jól kezdett, ám 2009 elejére „elfáradt”. Nem sokáig maradt munka nélkül, hiszen felválthatta a válogatott élén Sven-Göran Erikssont, és ki is juttatta a 2010-es világbajnokságra az „El Trit”, menet közben az Arany-kupát is elhódítva, a fináléban ráadásul 5–0-ra kitömve az amerikaiakat.

A torna során a panamai Ricardo Phillipset egy jól irányzott rúgással próbálta meg illemre tanítani, ám ezt hárommérkőzéses eltiltással honorálták az illetékesek.

Beceneve Baszk, spanyol eredetű szülei miatt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik