A magyar válogatott –2, a dán –7, a szlovén –4. Mi ez? Megnéztük

KORMANIK ZSOLTKORMANIK ZSOLT
Vágólapra másolva!
2015.10.15. 13:55
null
Franciaország, jövünk! – az osztrákok alaposan megünnepelték veretlen kijutásukat (Fotó: Action Images)
Már csak a novemberi pótvizsga van hátra a 2016-os franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság selejtezőjéből, elérkezettnek látjuk az időt, hogy gyorsmérleget vonjunk: az előzetes esélyeknek megfelelően mit hozott ki magából a rajthoz álló 53 válogatott? 

A magyar válogatott eddigi selejtezős teljesítményének mérlegét, illetve a közvetlen kvalifikáció elúszásának balszerencsefaktorát a mellékelt cikkekben már körüljártuk – ahogyan a pótselejtezőn várható ellenfél játékerejét is megkíséreltük belőni.

Most egy gyors pillantás következik az európai futballtérképre: igazolták-e a válogatottak a kiinduláskor vélelmezett játékerejüket? Tartották-e magukat a „kalapméretükhöz”, esetleg kinőtték-e azt, vagy már a kezdeti méret is eltúlzottnak bizonyult?

Mivel ezekben a napokban a pótselejtezővel fekszünk s kelünk, kezdjük is ezzel: a vasárnapi sorsolásra váró nyolc válogatott mindegyike rontott pozícióján az UEFA nemzeti rangsorának 2013. decemberi álláshoz képest, amely alapján összeállították a kalapokat az Eb-selejtező sorsolásához.

(Emlékeztetőül: az akkori koefficiens kiszámításához a 2010-es világbajnokság, a 2012-es Európa-bajnokság, valamint a 2014-es világbajnokság selejtezőjében nyújtott teljesítményt vették alapul.)

Tehát: a pótselejtező kiemeltjei közül Bosznia-Hercegovina és Ukrajna négy, Svédország három, Magyarország kettő, jövendőbeli ellenfeleik közül Dánia hét, Írország és Szlovénia négy, Norvégia egy hellyel áll hátrébb 2015 októberében, mint 2013 decemberében.

Ez persze nem több érdekes egybeesésnél – a már Eb-döntős válogatottak közül öt szintén hátrébb csúszott egy-két helyet, Törökország ezt még a harmadik kalapban is megengedhette magának –, de azt a nyilvánvaló következtetést levonhatjuk belőle, hogy egyikük sem most éli fénykorát, sőt a néhány évvel ezelőtti önmagukat is csak kergetik. Ki közelebbről, ki távolabbról.

1. KALAP – KETTEN IS ELBUKTAK

A kilenc legerősebb válogatott közül több-kevesebb nehézség árán hat már elverekedte magát a franciaországi Eb-döntőig: öt csoportelső lett (Anglia a teljes mezőny egyedüli százszázalékos csapataként, Olaszország szintén veretlenül), egy befutott másodiknak.

Pótvizsgán eljuthat Franciaországba Bosznia-Hercegovina is, ellenben a legutóbbi vb-n bronzérmes Hollandia és a 2004-es Európa-bajnok Görögország elbukott.

A hollandok négy, a magyar válogatott ellen négy pontot szerző görögök 17 helyet rontottak az UEFA-koefficiens alapján a sorsoláskor összeállított rangsorban elfoglalt pozíciójukhoz képest – ennél nagyobb visszaesést egyetlen más válogatott sem szenvedett el a mostani selejtezősorozatban. (A másik nagy visszaeső Szerbia – lásd lejjebb.)

1. KALAP – 6 kijutó, 1 pótselejtezős
Ország Koefficiensrangsor
2015. október (változás
a kiinduláshoz képest)
Csoportbeli helyezés Döntő?
Németország 1. (+1) 1. kijutott
Spanyolország2. (–1)1.kijutott
Anglia3. (+2)1.kijutott
Portugália4. (+2)1.kijutott
Olaszország6. (–2)1.kijutott
Hollandia 7. (–4) 4.
Oroszország9. (–1)2.kijutott
Bosznia-Hercegovina13. (–4)3.pótselejtező
Görögország 24. (–17) 6.
(Helyezésjavítás: +; helyezésrontás: –)

2. KALAP – MÉG MINDENKI VERSENYBEN

Ez az egyetlen kalap, amelynek mindegyik tagja versenyben van még az Eb-részvételért. Az viszont biztos, hogy mindannyian nem érhetnek célba, hiszen öten is pótselejtezőre várnak, azaz a négy párból minimum egy e kalapon belül alakul ki – akár a magyar válogatott részvételével.

Az eredeti második kiemeltek közül Belgium és Csehország csoportgyőztes lett, és a belgák oly sokat javítottak 2013. decemberi helyezésükhöz képest, hogy az nemcsak az UEFA mérésében (plusz 11 hely), hanem a FIFA-világranglistán is érezteti hatását: a novemberi frissítés után – ilyen korábban még sohasem volt – ők vezetik majd a rangsort, papíron az ő válogatottjuk lesz a legjobb a világon!

Potenciális pótselejtezős ellenfelünk, Dánia visszaesése ugyanakkor szembetűnő: a héthelynyi rontást csak a már említett Görögország (–17), valamint Szerbia (–14) és Lettország (–10) múlja alul.

2. KALAP – 4 kijutó, 5 pótselejtezős
Ország Koefficiensrangsor
2015. október (változás
a kiinduláshoz képest)
Csoportbeli helyezés Döntő?
Belgium 5. (+11) 1. kijutott
Franciaország*
8. (+3)
rendező
Svájc 10. (+5) 2. kijutott
Horvátország 12. (0) 2. kijutott
Ukrajna 14. (–4) 3. pótselejtező
Csehország 15. (+2) 1. kijutott
Svédország 16. (–3) 3. pótselejtező
Magyarország 20. (–2) 3. pótselejtező
Dánia 21. (–7) 3. pótselejtező
Írország 23. (–4) 3. pótselejtező
*rendezőként nem selejtezett, de 2013. decemberi koefficiense alapján ebben a kalapban lett volna.
(Helyezésjavítás: +; helyezésrontás: –)

3. KALAP – ÖTEN IS EB-RÉSZTVEVŐK, ÉS MÉG NINCS VÉGE!

Több (öt) csapat jutott ki az Eb-re egyenes úton ebből a kalapból, mint a papíron eggyel erősebből, sőt elméletileg két pótselejtezős is csatlakozhat hozzájuk. Még csoportelsőségre is futotta Ausztria révén – nem meglepő, hogy a sorozatot veretlenül megvívó osztrákok javítottak a legtöbbet (+16) helyezésükön a három évvel ezelőtti állapothoz képest.

Jól használta ki az erősebb kalapos csoportellenfelek botlásait a világbajnokverő Lengyelország, a mindössze négy veretlen egyikeként záró Románia és az Eb-re önállóan korábban sohasem kijutó Szlovákia is, és bár Szerbia jelentős visszacsúszásánál említést kell tennünk az albánok elleni, pontlevonást eredményező félbeszakadt mérkőzésről is, az azért látszik: a szerbekre nagyon ráfér, hogy U20-as világbajnok korosztályuk a felnőtteknél is színre lépjen.

3. KALAP – 5 kijutó, 2 pótselejtezős
Ország Koefficiensrangsor
2015. október (változás
a kiinduláshoz képest)
Csoportbeli helyezés Döntő?
Ausztria 11. (+16) 1. kijutott
Lengyelország 17. (+11) 2. kijutott
Románia 18. (+8) 2. kijutott
Szlovákia 19. (+6) 2. kijutott
Törökország 22. (–1) 3. kijutott
Norvégia 25. (–1) 3. pótselejtező
Szlovénia 26. (–4) 3. pótselejtező
Izrael 29. (–6) 4.
Szerbia 34. (–14) 4.
(Helyezésjavítás: +; helyezésrontás: –)

4. KALAP – EGY, CSAK EGY LEGÉNY

Ez inkább nem is kalap, hanem kaloda volt: azok a válogatottak, amelyek innen kezdték a selejtezősorozatot, túlnyomó többségben rontottak két évvel ezelőtti pozíciójukhoz képest.

Az utóbbi években több meglepetést is szerző Örményország és a 2004-ben Eb-résztvevő Lettország ráadásul nem is keveset. Mindketten csoportutolsók lettek, egyikük sem nyert meccset – ez a „visszafogottság” a hatodik kalapban sem volt általános.

Csupán két ország lépett előrébb: Skócia egy nem túl boldogító aprót, Wales viszont jó sokat – Gareth Bale és társai történelmi sikert értek el, válogatottjuk először lesz ott az Európa-bajnokságon!

4. KALAP – 1 kijutó
Ország Koefficiensrangsor
2015. október (változás
a kiinduláshoz képest)
Csoportbeli helyezés Döntő?
Wales 28. (+6) 2. kijutott
Skócia 30. (+1) 4.
Montenegró 32. (–3) 4.
Finnország 35. (–3) 4.
Bulgária 36. (–1) 4.
Örményország 37. (–7) 5.
Észtország 38. (–2) 4.
Fehéroroszország 40. (–3) 4.
Lettország 43. (–10) 6.
(Helyezésjavítás: +; helyezésrontás: –)

5. KALAP – ILYEN MÉG NEM VOLT: CSOPORTELSŐT ADTAK!

No meg két további Eb-résztvevőt! Először fordul elő, hogy ötödik kalapból induló válogatott csoportelső legyen (Észak-Írország), és alighanem az is, hogy további kettő is kiharcolja az Európa-bajnoki indulás lehetőségét (Albánia, Izland).

Mindhárom ország nemzeti válogatottja először lesz ott a kontinenstorna döntőjében. Az albánoknak és az izlandiaknak újdonság lesz a nagy tornán való részvétel is, hiszen – szemben az északírekkel – ők eddig még világbajnokságra sem jutottak el.

5. KALAP – 3 kijutó
Ország Koefficiensrangsor
2015. október (változás
a kiinduláshoz képest)
Csoportbeli helyezés Döntő?
Izland 27. (+11) 2. kijutott
Albánia 31. (+9) 2. kijutott
Észak-Írország 33. (+6) 1. kijutott
Litvánia 39. (+2) 5.
Grúzia 41. (+4) 5.
Azerbajdzsán 42. (+2) 5.
Ciprus 44. (+2) 5.
Moldova 45. (–3) 6.
Macedónia 46. (–3) 6.
(Helyezésjavítás: +; helyezésrontás: –)

6. KALAP – CSAK ÖSSZEJÖTT A KAZAHOKNAK…

„Albán méretű” meglepetést szerezni nem sikerült a „legmélyebbről” rajtoló csapatoknak, de a mezőny fele végül elkerülte csoportja utolsó helyét. Feröernek két győzelem is jutott a szenvedő görögök kárára, és nyert 1-1 mérkőzést Luxemburg, Liechtenstein, valamint Kazahsztán is. Utóbbi záró napi lettországi győzelmét aligha felejtjük el egyhamar…

6. KALAP
Ország Koefficiensrangsor
2015. október (változás
a kiinduláshoz képest)
Csoportbeli helyezés Döntő?
Kazahsztán 47. (+1) 5.
Luxemburg 48. (–1) 5.
Liechtenstein 49. (0) 5.
Feröer 50. (0) 5.
Málta 51. (0) 6.
Andorra 52. (0) 6.
San Marino 53. (0) 6.
Gibraltár 54. (0) 6.
(Helyezésjavítás: +; helyezésrontás: –)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik