Eb 2016: kidekorált alsó ág; új finalista fentről? Akár a mieink?

Vágólapra másolva!
2016.06.25. 13:13
A múlt eredményeit figyelembe véve össze sem lehet hasonlítani a két ág erősségét az egyenes kieséses szakaszban a franciaországi Európa-bajnokságon (de a legfrissebb erősorrendünk is nagy eltérést jelez). Azzal, hogy a spanyolok és az angolok nem nyerték meg a csoportjukat, az alsó ágra kerültek, ahol a németek, az olaszok és a franciák is szerepelnek. Az öt európai világbajnok közül tehát csak egy juthat be a döntőbe! És mi a helyzet az Európa-bajnokokkal és az olimpiai első nemzetekkel? Összeszámoltuk a felső és az alsó ágon szereplő válogatottak nagy címeit – fölényesen nyertek az „alsók”.

A világbajnoki címeket tekintve Olaszország (4), Németország (4), Anglia, Franciaország és Spanyolország győzelmeinek köszönhetően az alsó ág 11–0-ra bizonyult jobbnak a felső ágnál. A felső nyolcas „mindössze” két vb-ezüstöt (Magyarország) és négy vb-bronzot (Lengyelország 2, Portugália, Horvátország) tud felmutatni.A világbajnoki címeket tekintve Olaszország (4), Németország (4), Anglia, Franciaország és Spanyolország győzelmeinek köszönhetően az alsó ág 11–0-ra bizonyult jobbnak a felső ágnál. A felső nyolcas „mindössze” két vb-ezüstöt (Magyarország) és négy vb-bronzot (Lengyelország 2, Portugália, Horvátország) tud felmutatni.

A vb-címeken túl az Európa-bajnoki címek is alul sorakoznak, hiszen a korábbi kontinenselsők közül Hollandia, Dánia és Görögország ki sem jutott a tornára, Oroszország (volt Szovjetunió) és Csehország (volt Csehszlovákia) pedig elhasalt a csoportkörben, így a megmaradó német (3 siker), spanyol (3), francia (2), olasz négyes osztozik a még versenyben lévő Eb-elsők büszke címén. Vagyis: Alsó ág–Felső ág 9–0.

A felső ág csapatai közül csupán Belgium (1980) és Portugália (2004) mondhatja el magáról, hogy szerepelt már Eb-fináléban, ezenkívül egyedül a mieink jutottak még be a legjobb négy közé, kétszer is (1964, 3. hely; 1972, 4.). Azaz könnyen megeshet, hogy a felső ágról olyan válogatott érkezik meg a július 10-ei saint-denis-i döntőbe, amely sohasem járt még Eb-fináléban!

Jöjjön az olimpiai aranyak összevetése. Alul Anglia (Nagy-Britannia nevében, háromszor is), Olaszország, Franciaország és Spanyolország büszkélkedhet ötkarikás elsőséggel – és akkor hozzá sem számoltuk az NDK révén egyszeres olimpia győztes németeket. Ez hat diadal. A fönti nyolcasból Magyarország háromszor győzedelmeskedett a játékokon, Lengyelország és Belgium egyszer-egyszer. Svájc az olimpiai aranyérem kapujában bukott el 1924-ben, amikor 3:0-ra alulmaradt az uruguayiak elleni döntőben. Ez a verseny tehát a legszorosabb: az alsó ágiak csak 6–5-re múlták fölül a felső ágiakat.

Mindent összevetve jóval kidekoráltabb az alsó ág, mint a mieink által is erősített felső. A végeredmény így néz ki a három legnagyobb torna aranyérmeinek számát tekintve: 26–5.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik