„Vicc ez a holland csapat” - sajtóvisszhang

Vágólapra másolva!
2012.06.18. 12:59
null
A portugál sajtó joggal dicsérte a válogatottat (Fotó: NSO-montázs)
Címkék
Nagy meglepetésre a holland válogatott pont nélkül búcsúzott a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokságtól. Az oranjét 2–1-re legyőző Portugália továbbjutott a halálcsoportból, csakúgy, ahogyan a mindhárom meccsét (legutóbb a Dánia ellenit) megnyerő Németország. Mi pedig az említett négy ország sajtóorgánumainak szalagcímeiből szemezgettünk – persze a teljesség igénye nélkül.

PORTUGÁLIA–HOLLANDIA

„A 2012-es Eb vicce"

A legkeményebben talán a Telegraaf című napilap bírálta a holland válogatottat, amely két évvel ezelőtt még vb-döntőt játszott, most pedig a csoportkört sem élte túl az Európa-bajnokságon. „A 2012-es Európa-bajnokság vicce” – írta az előbb említett sajtóorgánum, majd kitért az elmaradt „harkivi csodára”, hiszen a hollandok kikaptak a portugáloktól, így búcsúztak a kontinenstornától. A Telegraaf cikkének főcímében csak a szimpla tényt közölte („Kiestünk”), majd alcímében csúfos kudarcnak ítélte a korai búcsút. A holland napilap feltette azt a kérdést, amit valószínűleg gyakran fogunk hallani a közeljövőben: mi lesz Bert van Marwijk szövetségi kapitány sorsa?

A Telegraaf gyászos hangulatú írása a kiesésről
A Telegraaf gyászos hangulatú írása a kiesésről

„Három meccs, nulla pont. Ilyen rosszul még sohasem szerepelt Hollandia” – írta az NRC nevű napilap, hozzátéve: ritka az ilyen csapat, mint az oranje, amely egy évvel korábban még világelső is volt, majd ennyire gyorsan lerombolta hírnevét.

A Volkstrant nevű lap borús hangulatú kiesésről írt, illetve arról a statisztikai adatról, ami talán a legfájóbb az egész országnak: ez az első alkalom az Eb-k történetében, hogy az oranje három vereséggel búcsúzott a csoportkörben. A Trouw napilap a válogatott tagjait bírálta élesen: „A játékosoknak túl nagy az egójuk”.

A Trouw szerint a dinamizmus, az állóképesség és a csapategység az, amiben felülmúlták Hollandiát a csoportmeccsek során. Az Algemeen Dagblad napilap szerint a harmadik vereség (azaz a Portugáliától elszenvedett) okozta a legnagyobb csalódást, és ebből keményen le kell vonni a tanulságokat.

A portugál média ki mást éltetne, ha nem Cristiano Ronaldót, aki akkor vette a hátára a válogatottat, amikor a legjobban kellett: az első két meccsen szinte észre sem lehetett venni a Real Madrid sztárját, majd Hollandiának lőtt duplájával továbbjuttatta a csoportból együttesét. Az A Bola vezető sportnapilap címlapján „Nagyszerű Portugália, briliáns Ronaldo” volt olvasható hétfő reggel.

Cristiano Ronaldo a Record címlapján
Cristiano Ronaldo a Record címlapján

A vezető napilap szerint Portugáliát innentől már senki sem fogja tudni megállítani, Ronaldo teljesítményét pedig varázslatosnak nevezte. Az A Bola konkurenciájának számító Record az „óriások csapatának” nevezte a nemzeti együttest, címoldalán pedig „Vedd el!” felirat és egy ünneplő Ronaldo-kép jelent meg.

A Correio de Manha ugyanakkor felsóhajtott, hogy Portugália túlélte a halálcsoportot. Bruno Pata helyi szakújságíró szerint Ronaldo olyan volt, mint egy forgószél. A Diario de Notícias konstatálta a tényt, amit oly sokan megtettek, azaz: „Ronaldo elhallgattatta kritikusait”.

DÁNIA–NÉMETORSZÁG

A német Bild a Nationaelf győztes gólját szerző Lars Bendert emelte ki cikkében, aki a 80. percben volt eredményes. „Bumm, Bumm, Bender!” – írta a fent említett napilap online kiadása. A Jérome Boateng helyett a kezdőbe kerülő hátvéd „kiválóan töltötte be a Bayern München eltiltott védője által hátrahagyott űrt". A Bayer Leverkusen játékosa amúgy 3-as osztályzatot kapott a Bildtől.

„Három győzelem, két hős és néhány probléma” – fogalmazott Dánia legyőzése után a sport1.de. A honlap kiemelte cikkében a 100. válogatottságát góllal ünneplő Lukas Podolskit, illetve a győztes találatot jegyző Lars Bendert.

A dán ekstrabladet.dk az Európa-bajnokságról való kiesést kevésbé kudarcnak, inkább reményt keltő szereplésnek fogta fel. A honlap szerint a halálcsoportban nyújtott teljesítmény – a két vereség ellenére – biztató, Morten Olsen legénysége így jó eséllyel pályázik a vb-szereplés kivívására.

EURO 2012 – EMLÉKEZTETŐ
B-CSOPORT, 3. FORDULÓ
PORTUGÁLIA–HOLLANDIA 2–1 (1–1)
Harkiv, Metaliszt Stadion, 37 445 néző. Vezette: Rizzoli (olasz)
PORTUGÁLIA: Rui Patrício – Joao Pereira, Bruno Alves, Pepe, Fábio Coentrao – Miguel Veloso, Joao Moutinho, Raul Meireles (Custódio, 72.) – Nani (Rolando, 87.), Hélder Postiga (Nélson Oliveira, 64.), Cristiano Ronaldo. Szövetségi kapitány: Paulo Bento
Kispad: Eduardo, Beto (kapusok), Ricardo Costa, Miguel Lopes, Quaresma, Rúben Micael, Hugo Viana, Hugo Almeida, Varela
HOLLANDIA: Stekelenburg – Van der Wiel, Mathijsen, Vlaar, Willems (Afellay, 68.) – N. de Jong – Van der Vaart, Sneijder, Robben – Huntelaar, Van Persie. Szövetségi kapitány: Bert van Marwijk
Kispad: Vorm, Krul (kapusok), Heitinga, Bouma, Boulahrouz, Van Bommel, Schaars, Strootman, Kuyt, L. de Jong, Narsingh
Gólszerző: C. Ronaldo (28., 74.), ill. Van der Vaart (11.)
EURO 2012 – EMLÉKEZTETŐ
DÁNIA–NÉMETORSZÁG 1–2 (1–1)
Lviv, Lviv Arena, 32 990 néző. Vezette: Velasco Carballo (spanyol)
DÁNNIA: Andersen – Jacobsen, Agger, Kjaer, S. Poulsen – Kvist – Eriksen, J. Poulsen (Mikkelsen, 82.), Zimling (C. Poulsen, 78.), Krohn-Dehli – Bendtner. Szövetségi kapitány: Morten Olsen
Kispad: Lindegaard, K. Schmeichel (kapusok), Bjelland, Okore, Wass, Schone, Silberbauer, Kahlenberg, Rommedahl, Pedersen
NÉMETORSZÁG: Neuer – L. Bender, Hummels, Badstuber, Lahm – Khedira, Schweinsteiger – Th. Müller (Kroos, 84.), Özil, Podolski (Schürrle, 64.) – Gomez (Klose, 74.). Szövetségi kapitány: Joachim Löw
Kispad: Wiese, Zieler (kapusok), Schmelzer, Höwedes, Mertesacker, Gündogan, Götze, Reus
Gólszerző: Krohn-Dehli (24.), ill. Podolski (19.), L. Bender (80.)
A B-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Németország 3 3 5–2 +3 9
2. Portugália 3 2 1 5–4 +1 6
3. Dánia 3 1 2 4–5 –1 3
4. Hollandia 3 3 2–5 –3 0

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik